Stanislas Wawrinka je izločil zmagovalca Melbourna v letih 2008, 2011, 2012 in 2013. Foto: Reuters
Stanislas Wawrinka je izločil zmagovalca Melbourna v letih 2008, 2011, 2012 in 2013. Foto: Reuters
Stanislas Wawrinka in Novak Đoković
Stanislas Wawrinka je že lani v Melbournu pošteno namučil Novaka Đokovića. V osmini finala sta odigrala pet nizov, zadnji pa se je končal z 12:10 v korist Srba. Foto: Reuters
Stanislas Wawrinka in Novak Đoković
V petem nizu je bolje začel Đoković, in ko je bilo videti, da se bo Wawrinka vnovič zlomil, se je Švicar vrnil z 'ribrejkom'. Sledil je izenačen dvoboj vse do 16. igre. Foto: Reuters
Eugenie Bouchard v Melbourne
19-letna Montrealčanka je odpor Ane Ivanović zlomila v 3. nizu, ko je po odvzemu servisa povedla s 3:1, česar ni več zapravila. Foto: Reuters
Tomaš Berdych
Tomaš Berdych se je zdaj uvrstil v polfinale vseh štirih velikih turnirjev za grand slam. Foto: Reuters
Ana Ivanović v Melbournu
Ano Ivanović so med dvobojem mučile bolečine v stegenski mišici, zaradi česar je večkrat vzela zdravniški odmor. Foto: Reuters
Wawrinka Đokovića poslal domov

2:6, 6:4, 6:2, 3:6 in 9:7 je bil končni izid napetega moškega četrtfinala med Wawrinko in Đokovićem po natanko 240 minutah igranja, pri čemer je Švicar zdržal silni pritisk in končno po 8 letih oz. 14 medsebojnih dvobojih ponovno premagal Srba. Lani sta se Đoković in Wawrinka v Melbournu pomerila en krog prej, v osmini finala, kar je bil za "Noleta" najtežji dvoboj na poti do osvojitve Melbourna, saj je napredoval šele po tem, ko je peti niz dobil z 12:10.

Največji napaki "Noleta" ravno ob koncu
Tokrat je bil 28-letni Lozančan boljših živcev in predvsem mirnejše roke, saj je ob koncu dvoboja vse bolj serviral, obenem pa dobival tudi dolge izmenjave točk. Nasprotno si je 26-letni Beograjčan skorajda največji napaki na dvoboju privoščil ravno v usodni 16. igri petega niza, ko se je moral posloviti od avstralske krone, potem ko je na igriščih Melbourna zmagal kar 25-krat zapored.

Najbolj se veseli ledene kopeli
"Res sem igral zelo dobro, skušal sem se boriti. Na začetku se nisem dobro počutil. Res sem zelo, zelo, zelo vesel,"
je bil presrečen Wawrinka v prvi izjavi po zmagi pred navdušenimi gledalci v Areni Rod Laver, ki jo je medtem Đoković zapustil z izmučenim obrazom, a s pozdravom tako tekmecu kot navijačem.

"Skušal sem ostati napadalen, nisem se predajal. Malo so me grabili krči, zagotovo je bil to eden najtežjih in najbolj živčnih dvobojev. Zdaj grem v ledeno kopel, kjer bom ostal dolgo, dolgo časa," je "Stan" povedal, česa se najbolj veseli po veliki zmagi.

Đoković: Zmagal je boljši!
"Izkoristil je svoje priložnosti, danes si je absolutno zaslužil zmago. Tokrat mi ni bilo namenjeno. To je šport, pokazal je psihično trdnost in si zasluži napredovanje. Dobro ve, kako je treba igrati na največjem odru,"
je Đoković po porazu priznal, da je zmagal boljši tenisač, ki pa tokrat ni bil on. Izmučeni "Nole" se je na koncu še posebej zahvalil prirediteljem in avstralskim navijačem: "Ljubim to igrišče, Areno Rod Laver, kjer sem skozi kariero doživljal največje radosti."

Berdych suvereno prek Ferrerja
Prvi polfinalist OP-ja Avstralije v Melbournu je sicer postal Čeh Tomaš Berdych, ki se bo zdaj pomeril z Wawrinko. V četrtfinalu je Berdych v štirih nizih s 6:1, 6:4, 2:6, 6:4 premagal tretjega nosilca, Španca Davida Ferrerja, in se po dobrih treh urah igre v Avstraliji prvič zavihtel med najboljšo četverico.

Kanadska najstnica premočna za Ivanovićevo
19-letna Kanadčanka Eugenie Bouchard nadaljuje svoje podvige "tam spodaj", saj je v četrtfinalu izločila še Ano Ivanović s 5:7, 7:5 in 6:2. 30. nosilka teniškega turnirja v Melbournu je izid kariere dosegla po preobratu proti 14. nosilki prvega velikega turnirja sezone za grand slam, ki je pred tem v osmini finala presenetila prvo nosilko in favoritinjo Sereno Williams. V prvih dveh nizih sta imeli tako Kanadčanka kot Srbkinja velike težave z ohranitvijo svojega servisa, a v odločilnem tretjem nizu je Bouchardova prevladovala in izločila Ivanovićevo ter si po dveh urah in pol igre priigrala polfinale Melbourna.

Samozavestna Bouchardova še ni končala
"Uspelo mi je nekaj, za kar si prizadevam vse od petega leta in sem garala že vse življenje ter za to žrtvovala številne stvari. Tako da vse to zame ni presenečenje, saj od sebe vedno veliko pričakujem. Preprosto sem vesela, da sem naredila ta korak, a še nisem končala. V četrtek imam naslednji dvoboj, ki se ga veselim," je po velikem uspehu povedala samozavestna Bouchardova, prva polfinalistka iz Kanade v zgodovini turnirjev v Melbournu in prva kanadska polfinalistka turnirjev za grand slam po več kot 30 letih.

V dvoboju za veliki finale kanadsko najstnico čaka favorizirana Kitajka Na Li, ki je brez velikih težav premagala Italijanko Flavio Pennetto z dvakrat po 6:2, četrtfinala pa je bilo konec že po 67 minutah.

Srebotnikova v polfinalu ženskih dvojic
Slovenska teniška igralka Katarina Srebotnik se je na OP-ju Avstralije v Melbournu uvrstila v polfinale med ženskimi dvojicami. Skupaj s Čehinjo Kveto Peschke, s katero sta četrti nosilki, sta v četrtfinalu premagali avstralsko-hrvaško navezo Jarmila Gajdosova/Ajla Tomljanović s 7:5, 4:6 in 6:4. Srebotnikova in Peschkejeva se bosta v polfinalu merili s prvopostavljenima Italijankama Saro Errani in Roberto Vinci.

MOŠKI, četrtfinale, tabela:
NADAL (ŠPA/1) - DIMITROV (BLG/22)
sreda
MURRAY (VB/4) - FEDERER (ŠVI/6)
sreda

BERDYCH (ČEŠ/7) - FERRER (ŠPA/3)
6:1, 6:4, 2:6, 6:4

WAWRINKA (ŠVI/8) - ĐOKOVIĆ (SRB/2)
2:6, 6:4, 6:2, 3:6, 9:7


ŽENSKE, četrtfinale, tabela:
BOUCHARD (KAN/30) - IVANOVIĆ (SRB/14)
5:7, 7:5, 6:2

LI (KIT/4) - PENNETTA (ITA/28)
6:2, 6:2

HALEP (ROM/11) - CIBULKOVA (SLK/20)
sreda

AZARENKA (BLR/2) - RADWANSKA (POL/5)
sreda


Dvojice (Ž), četrtfinale:
SREBOTNIK/ PESCHKE (SLO/ ČEŠ/4) -
GAJDOSOVA/TOMLJANOVIC (AVS)
7:5, 4:6, 6:4

Wawrinka Đokovića poslal domov