Grega Žemlja je prvi slovenski teniški igralec, ki bo igral v finalu ATP-turnirja. Foto: EPA
Grega Žemlja je prvi slovenski teniški igralec, ki bo igral v finalu ATP-turnirja. Foto: EPA
Janko Tipsarević
Janko Tipsarević se krčevito bori za uvrstitev na sklepni turnir najboljše osmerice, ki bo novembra v Londonu. Foto: Reuters
Grega Žemlja v finalu Dunaja

26-letni Žirovničan je izgubil prvi niz in v drugem zaostajal za brejk, nato pa uprizoril velik preobrat in po dveh urah in pol slavil s 3:6, 7:6 (5), 6:2. Žemlja je prvi Slovenec v zgodovini, ki se je uvrstil v finale turnirja za ATP.

V finalu se bo v nedeljo ob 14. uri pomeril s prvim nosilcem, osmim igralcem sveta Juanom Martinom del Potrom, ki je s 7:6, 7:6 premagal Gillesa Müllerja. Zmagovalec bo dobil 87.870 evrov in 250 točk, poraženec 46.280 evrov in 150 točk. Na najnovejši lestvici ATP se bo Žemlja povzpel blizu 50. mesta, kar bo nov slovenski rekord.

Žemlja v prvem nizu zapravil kup priložnosti
Najboljšemu slovenskemu tenisaču se ni poznala utrujenost po petkovem dvoboju, v katerem je prav tako v treh nizih odpravil odličnega Nemca Tommyja Haasa. Polfinalni obračun je začel precej bolje od nasprotnika in že v tretji igri zapravil pet priložnosti za brejk. Tipsarević je dobil prvo priložnost za odvzem servisa v osmi igri in jo takoj izkoristil. Žemlji so se v naslednji igri ponudile tri priložnosti za "rebrejk", a mu ponovno ni uspelo. Po 45 minutah je Tipsarević odserviral za prvi niz.

Izkoristil šele 12. priložnost za odvzem servisa
V drugem nizu je Srbu takoj uspel drugi brejk, a Žemlja se ni predal. V sedmi igri mu je po enajstih zapravljenih priložnostih končno uspelo odvzeti servis nasprotniku. O zmagovalcu je odločala podaljšana igra, ki je bila prav tako "divja". Žemlja je dobil prvi točki, nato pa Tipsarević naslednje štiri. Gorenjec je odgovoril še siloviteje in zaostanek 2:4 spremenil v vodstvo 6:4. Za osvojeni niz je izkoristil drugo zaključno žogo.

Tipsareviću ni pomagal niti zdravniški premor
Žemlji je uspel odvzem servisa na začetku odločilnega niza, ko je imel trinajsto priložnost za brejk. Pri izidu 3:2 je Tipsarević zaradi bolečin v rami, morda pa tudi taktično, zahteval zdravniški premor, po katerem si je priigral dve priložnosti za brejk, a se je Žemlja rešil. V naslednji igri je Tipsarević še enkrat izgubil servis, Žemlja pa velike priložnosti ni zapravil. Izkoristil je drugo zaključno žogo za zgodovinski uspeh slovenskega moškega tenisa.

Žemlja, ki se je na turnir prebil prek kvalifikacij, je serviral 10 asov, enega manj od Tipsarevića. O izenačenosti dvoboja priča tudi podatek o osvojenih točkah - 99:97 v korist Žemlje.

"Garal sem od prve do zadnje točke. Vedel sem sicer, da ima Tipsarević težave z ramenom, vendar se s tem nisem obremenjeval. Igral sem svojo igro, se boril do konca in zdaj sem zelo vesel tega uspeha. Hvala vsem, ki ste me spodbujali," je Žemlja dejal gledalcem.

DUNAJ
(486.750 evrov, trda podlaga)

Polfinale:
DEL POTRO (ARG/1) - MÜLLER (LUK)
7:6, 7:6
ŽEMLJA (SLO) - TIPSAREVIĆ (SRB/2)
3:6, 7:6 (5), 6:2

Grega Žemlja v finalu Dunaja