Foto:
Foto:

Nove pogodbe o zaposlitvi bodo zaposlenim ponujene prihodnji teden skupaj s podatkom o plači po sedanjem in novem sistemu.

Vse osnovne plače se bodo zvišale za 5.000 tolarjev bruto, kar v povprečju pomeni rast plač za 6.350 tolarjev. V upravi Cometa zagotavljajo, da se bo z uvedbo novega plačnega sistema vsem delavcem plača zvišala. 490 delavcem se bo plača tako zvišala za več kot 10.000 tolarjev, 37 zaposlenim pa za več kot 30.000 tolarjev. Po predlogu stavkovnega odbora 440 delavcev sploh ne bi prejelo niti tolarja več, 92 delavcem bi se plača povišala do 10.000 tolarjev, le 17 zaposlenim pa za več kot 30.000 tolarjev. Sprejet sistem vsebuje tudi delni predujem povišanja plač, o katerem potekajo dogovori v okviru sporazumevanja socialnih partnerjev na ravni države in panoge.

Da bi končali stavko in s tem zmanjšali škodo, ki z njo nastaja, predvsem pa omilili posledice za stavkajoče, ki so z neplačano stavko izgubili že polovico aprilske plače, je uprava na stavkajoče naslovila tudi ponovni poziv, naj se nemudoma vrnejo na delo. Tistim, ki bodo to storili danes ali jutri, bo pod določenimi pogoji omogočeno, da zamujeno nadomestijo z delom v naslednjem obdobju.

Borza sprostila trgovanje z delnicami Cometa
Uprava Ljubljanske borze je sprejela odločbo o sprostitvi trgovanja z rednimi delnicami zreške družbe Comet, ki so uvrščene v borzno kotacijo. Trgovanje je začasno ustavila 9. aprila, potem ko so stavkajoči upravi družbe onemogočili dostop do prostorov in posledično tudi vodenje družbe ter ustrezno obveščanje javnosti o njenem poslovanju.