Foto:
Foto:
Ameriški vojaki imajo nemalo težav z urejanjem razmer.
Moktada Al Sadr spoštuje premirje z ameriškimi vojaki.
Ameriški general Ricardo Sanchez.

Gazi Talabani je bil ubit na poti v službo, ko so na njegovo vozilo streljali trije neznanci. Gre za tretjega visokega iraškega uradnika, ki so ga ubili ta mesec.

Uporniki pa so včeraj izvedli napad na naftovod, ki vodi v pristaniško mesto Basra. Ena cev še vedno gori, drugo pa so zaradi varnosti zaprli. Napad je skoraj povsem ustavil izvoz nafte iz Iraka, popravila pa naj bi trajala ves teden.

Iraška prehodna vlada pričakuje stopnjevanje napadov pred 30. junijem, ko bodo koalicijske sile izročile oblast v roke Iračanom.

Wolfowitz na pogovorih z iraško vlado
Pomočnik ameriškega obrambnega sekretarja Paul Wolfowitz pa se je v Bagdadu s člani začasne iraške vlade pogovarjal o varnosti v tej državi, gospodarskih vprašanjih in političnem napredku. Podrobnosti pogovorov, na katerih je bil prisoten tudi iraški premier Ijad Alavi, niso znane.

Nov napad na tuje delavce
V Ramadiju so v eksploziji avtomobila bombe umrli najmanj štirje Iračani, med žrtvami pa naj bi bilo tudi nekaj tujih delavcev. Eksplozija je po trditvah bolnišničnih virov uničila policijski avtomobil in terensko vozilo, ki je prevažalo tuje pogodbene delavce.

Priče trdijo, da so bili v napadu ubiti tudi tuji delavci, zdravnik v ramadijski bolnišnici pa je sporočil, da so k njim pripeljali štiri trupla.

Policisti in ameriški vojaki so po dogodku zaprli območje. Mesto, ki leži 110 kilometrov zahodno od Bagdada, je bilo že večkrat prizorišče podobnih napadov.

Al Sadr pozval k umiku
Skrajni iraški klerik Moktada Al Sadr je vsem pripadnikom milice, ki niso iz Nadžafa, ukazal umik iz svetega šiitskega mesta. Al Sadr je v sporočilu pozval borce Mahdijeve vojske, naj odidejo domov in opravijo svojo dolžnost.

Verski voditelj je v začetku meseca sklenil premirje z ameriško vojsko, potem ko se je njegova milica več tednov spopadala z njo v Nadžafu in Karbali. Američani so se po sklenitvi sporazuma umaknili na obrobje mesta, nadzor pa prepustili iraški policiji.

Casey novi poveljnik v Iraku
Novi poveljnik ameriških sil v Iraku bo postal general George Casey, ki bo zamenjal dosedanjega vodjo Ricarda Sancheza. Ameriški predsednik George Bush je v torek opravil več imenovanj najvišjih vojaških častnikov. Casey je general s štirimi zvezdicami, vendar še nima izkušenj s poveljevanjem med vojno. Pentagon trdi, da gre za normalno rotacijo in da ni nobene povezave med zamenjavo in mučenjem iraških zapornikov.

Nekdanja poveljnica iraških zaporov Janis Karpinski je za BBC povedala, da je njen naslednik Geoffrey Miller lani priporočil vojakom, naj z ujetniki ravnajo kot s psi, če jih želijo obvladati.