Boštjan Gorenc - Pižama je pred leti postal državni prvak v freestyle repanju. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Boštjan Gorenc - Pižama je pred leti postal državni prvak v freestyle repanju. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Boštjan Gorenc - Pižama
Boštjan Gorenc - Pižama ob prevajalstvu tudi sam ustvarja svoje zgodbe. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Boštjan Gorenc in George Martin
Boštjan Gorenc v družbi Georgea Martina, ki je ustvaril Igro prestolov. Foto: BoBo
Boštjan Gorenc - Pižama
Boštjan Gorenc - Pižama se s stand-up komedijo ukvarja dobro desetletje. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Boštjan Gorenc - Pižama
Suknjič je na odru njegova obvezna 'oprema'. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Pižama pred 50. predstavo 50 odtenkov njive

Ta teden v podcastu Številke gostuje Boštjan Gorenc - Pižama, ki je lani na oder postavil stand-up predstavo 50 odtenkov njive. Konec meseca ga čaka že jubilejna 50. ponovitev. Na začetku o takih številkah ni upal niti pomisliti: "To so bile pobožne in optimistične želje. Ko sem postavljal predstavo, sem si rekel, da bo super, če pridem do številke 20 ali 30. Potem je predstava počasi vzletela in še kar žari. Pozna se, da je to neodvisna produkcija, zato nimamo velike gledališke mreže. Bom videl, ali bo številka prišla do stotke."

Dolžina predstave skoraj dve uri
Predstava je v 90 odstotkih enaka, Pižama pojasni: "Vedno se spreminja na začetku, kjer imam kakšno aktualno šalo na trenutno dogajanje, vedno je treba razdreti tudi kakšno šalo na kraj, kjer se nahajam. Večino materiala je bilo do premiere že precej izdelanega, a količina materiala je kar naraščala. Predstava skupaj z uvodom Tomaža Stanovnika traja od ure in 45 minut do dveh ur. Po dveh mesecih mi je bilo malo žal, da nisem 20 minut privarčeval za naslednjo predstavo."

Naslov ima magnet, ki pritegne
Komik se je z naslovom poigral na knjižni fenomen 50 odtenkov sive, s čimer je vesel: "Končno mi je uspelo ustvariti naslov, pri katerem večina ljudi zastriže z ušesi. Vedno sem bil mojster naslovov, ki so bili meni zabavni, niso pa odzvanjali drugje. Ko smo začeli s Komikazami, sem predstavo poimenoval Pristati inu obstati. Avioni, Trubar, to bo hudo, sem si mislil! A bila je nišna šala. 50 odtenkov pa je tako širok naslov, ima magnet, da pritegne ljudi."

V interesu vseh je, da smo dobri
Stand-up scena se je v zadnjem desetletju precej razživela. So si konkurenca? Pižama prikimava in dodaja: "Zdrava konkurenca. Vsak gleda na to, da je čim boljši in da ima čim več nastopov. Za vse nas je koristno, da so tudi drugi dobri. Če so drugi slabi, bodo ljudje to videli in rekli, da ni le ta izvajalec slab, ampak je stand-up pri nas na splošno slab. V interesu vseh je, da smo vsi dobri in da se razvijamo. Glede na mladost scene imamo še veliko manevrskega prostora."

Naučil se je bohoričice
Boštjan Gorenc se ukvarja tudi s prevajanjem iz angleškega jezika. Do zdaj je pod njegovimi prsti prevod dobilo že 42 knjižnih del. Pri tem delu mu je največji čar, da se lahko igra z besedami, včasih pa potrebuje posebne spretnosti. "Najprej enkrat ali dvakrat preberem knjigo, takrat že študiram slog. Uživam v knjigah, v katerih potrebuješ patiniziran jezik, tako je bilo, denimo, v Dobrih znamenjih. Moral sem izumiti poseben jezik, ki ga uporabljajo v knjigi za citate v knjigah iz 17., 18. stoletja. Moral sem formirati jezik, ki bo zvenel starinsko, hkrati pa je moral biti tudi kanček moderen, da bodo ljudje vseeno razumeli. V pripravah sem nato študiral Dalmatinovo Biblijo, časopise z začetka 19. stoletja. Naučil sem se tekoče brati in pisati bohoričico."

Igra prestolov: Letošnja sezona je počasnejša
Med njegovimi prevodi se najdejo tudi dela Georgea Martina, ki je ustvaril serijo fantazijskih romanov Pesem ledu in ognja. Igra prestolov je svoje življenje dobila tudi v podobi TV-serije. Številni ljubitelji knjig običajno nad adaptacijami niso zadovoljni, a to Pižame ne moti: "Martin je bil razočaran, ker so mu v Hollywoodu vedno rekeli, da ne more delati projektov, ki si jih je želel. Zato se je odločil, da bo napisal roman, ki se ga ne bo dalo upodobiti na filmskem platnu. Nimam težav ločevati med filmsko in knjižno različico. Film ne more uničiti knjige, knjiga je še vedno tam! Seveda so stvari, ki jih pogrešam ali bi jih sam naredil drugače. Veliki vrhunec je bil v prejšnji sezoni, letošnja je malce počasnejša, a vedno se kaj dogaja." Pižama skupaj z Anžetom Tomićem, ki je tudi gostoval v Številkah, ustvarja podcast Glave, ki na piedestal postavlja prav Igro prestolov.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem se Pižama spominja svoje raperske kariere, odgovarjal je na vprašanja bralcev in poslušalcev, razkril pa je tudi slovenske besede, ki so sestavljene z največ zaporednimi soglasniki.

Vabljeni k poslušanju/branju:
- Podcast (klik na poslušanje celotne oddaje)
- Statistika, ki je bila izhodišče pogovora
- Zanimivost: 58 naselij brez prebivalcev
- Nedeljski gost: Pogovor z Matejem Praprotnikom
- Gost oddaje Nočni obisk
- Val 202: To je moja muska
- Kofetek v petek
- Kako so se igrali: Ribič Pepe
- Podcast Glave

Pižama pred 50. predstavo 50 odtenkov njive