Tivoli kljub Stožicam še vedno gosti nekaj evropskih tekem. Foto: BoBo
Tivoli kljub Stožicam še vedno gosti nekaj evropskih tekem. Foto: BoBo

Na podcastu Številke ta teden govorimo o dvorani Tivoli, ki letos slavi 50. letnico svojega obstoja. Ob tej priložnosti smo v petek na pogovor povabili režiserja Tonija Cahunka, ki je ob jubileju posnel dokumentarni film. Statistični urad Republike Slovenije pa nam je tudi tokrat posredoval zanimivost, ki se dotika osrednje teme.

Primerjali smo gibanje treh različnih stroškov
Iz Sursa so nam tokrat posredovali gibanje povprečne cene velike klasične pice, vstopnice za kino in vstopnice za obisk športne prireditve (nogomet, košarka, rokomet in hokej - cene so veljale za redne tekme).

Pred evrom stroški skorajda enaki
Spodnji graf prikazuje gibanje povprečnih cen od leta 1997 naprej (vse cene so preračunane v evre). Opaziti je dva trenda. Do leta 2006 sta bili povprečni ceni pice in vstopnice za kino skoraj enaki, cena obiska športne prireditve pa je bila višja v razponu od 1 do 3 evrov. Leta 2006 so bili vsi trije stroški skoraj enaki.

17 let: najbolj se je podražila pica ...
1. 1. 2007 je bil v Sloveniji uveden evro, takrat pa je opaziti, da se je cena pice začela razlikovati od cene vstopnice za kino. Razlika se je v samo štirih letih stabilizirala na približno 1,4 evra. V primerjavi z izhodiščnim letom 1997 se je cena leta 2014 najbolj zvišala prav pici (za 181 odstotkov), najmanj pa športni vstopnici (za 104 odstotke), medtem ko se je cena vstopnice za kino dvignila za 135 odstotkov.

... od evra pa cena športne vstopnice
Če pa za izhodišče postavimo leto 2006 in s tem primerjamo vpliv evra, se je cena najbolj dvignila obisku športnih prireditev (za 74 odstotkov), sledita pa stroška za pico (rast za 44 odstotkov) in vstopnice za kino (18 odstotkov).

Graf prikazuje gibanje povprečnih cen vstopnice za kino, športne karte in velike klasične pice od leta 1997 naprej. Cena na letni ravni je povprečje vseh mesečnih cen. Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič