Harrison Ford je lik Ricka Deckarda ponovil tudi v nadaljevanju Blade Runner 2049. Foto: IMDb
Harrison Ford je lik Ricka Deckarda ponovil tudi v nadaljevanju Blade Runner 2049. Foto: IMDb

Klasiko znanstvenofantastičnega filma je leta 1982 režiral Ridley Scott, dogajanje temelji na zgodbi kultnega pisca žanrske literature Philipa K. Dicka. Ta je leta 1968 izdal roman Do Androids Dream of Electric Sheep. Mimogrede, Dick je umrl ravno leta 1982.

Zgodba Blada Runnerja je postavljena v leto 2019, zato smo se ob tej priložnosti odločili, da naslednjo epizodo Številk posvetimo prav temu filmu in vprašanju z začetka tega zapisa.

Prizor z začetka filma, ki nas vrže v čas in prostor. Foto: YouTube
Prizor z začetka filma, ki nas vrže v čas in prostor. Foto: YouTube

Če ne želite ničesar izvedeti o filmu, ne berite naprej.

Povsem kratka obnova dogajanja: Rick Deckard (Harrison Ford) je nekdanji policist, ki dobi nalogo, da ujame štiri replikante, štiri androide in jih ubije (v jeziku filma "upokoji"). Androide proizvaja podjetje Tyrell in jih kot sužnje pošilja v vojne na druge planete. Androidi imajo vgrajen tudi svoj konec, saj ne morejo živeti več kot štiri leta. Četverica se vrne na Zemljo in si želi podaljšati svoje življenje. Zelo človeško, seveda. Vodja pobegle četverice je Roy Batty (Rutger Hauer).

V vesolju Blada Runnerja obstaja test, ki določi, ali je subjekt na drugi strani mize človek ali android, imenuje se test Voight-Kampff. Primer uporabe tega testa je v spodnjem posnetku (za iztrebljevalca Holdna se ne konča ravno najbolje).

Neža Prah Seničar, voditeljica in soscenaristka Osvežilne fronte. Foto: SOJ RTV SLO/Miloš Ojdanič
Neža Prah Seničar, voditeljica in soscenaristka Osvežilne fronte. Foto: SOJ RTV SLO/Miloš Ojdanič

Analiza čustvenih reakcij naj bi torej pomenila ključ do izhodiščnega vprašanja. Film odpira tudi številne druge teme in vidike, o katerih bomo govorili v tokratni epizodi. Svojo vizijo filma bo podal filozof in filmski ljubitelj Mirt Komel.

Gosta opisala Neža Prah Seničar
V šesti sezoni, v kateri se ukvarjamo ravno z vprašanjem, kaj naj dela ljudi, imamo novost, rubriko Lepa beseda lepo mesto najde, v kateri gosta opiše nekdo, ki ga pozna tako ali drugače, četudi ga je morda spoznal le enkrat, kar v dotičnem primeru velja za voditeljico TV-oddaje Osvežilna fronta Nežo Prah Seničar.

Lepa beseda lepo mesto najde

Z Mirtom sva se srečala, ko sva snemala pogovor za oddajo Osvežilna fronta. Je razgledan sogovornik, ogromno stvari ve, kar mi je res fascinantno. Ko smo se po snemanju peljali nazaj, sem celo pot zbirala pogum, da bi ga vprašala, kako je, če veš tako veliko stvari in s kom se lahko potem o tem sploh pogovarjaš. Vprašala sem ga, čeprav nisem vedela, ali bo odgovoril. Z odgovorom me je presenetil, ker mi je bil prijeten pogovor tudi o tem. Ne bom izdala, kaj je povedal, morda bo povedal tudi v Številkah.