Janek Musek kljub nedavni upokojitvi še vedno ostaja dejaven v pedagoško-raziskovalnem delu. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Janek Musek kljub nedavni upokojitvi še vedno ostaja dejaven v pedagoško-raziskovalnem delu. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Novoletne zaobljube

V prvem podcastu Številke smo zaradi začetka leta gostili profesorja Muska z oddelka za psihologijo. Nekatere raziskave kažejo, da se odstotek uresničitve sklepov giblje le okrog 10.


Bolje si je postaviti več etapnih ciljev

"Po navadi so zaobljube nerealne. Že v trenutku, ko se postavijo, je pogosto jasno, da cilji niso realni, sploh kadar govorimo o razvadah," je prepričan Musek in svetuje: "Pri težavnih ciljih je vedno dobro imeti več etapnih ciljev. Vsakega etapnega je namreč doseči lažje, kot pa takoj cilj v celoti."

Optimizma se je mogoče naučiti
Musek je med drugim razložil tudi koncept optimizma, verjame pa tudi, da se ga lahko naučimo. Pri tem je uporabil literarno primerjavo: "Nikoli ne smeš obupati, četudi ni videti možnosti za rešitev. Vedno je treba verjeti. Spominjam se Cankarjeve črtice, v kateri je fant dajal muhe v lavor vode in jih pri tem opazoval. Ene so takoj omahnile, druge so vztrajale. Nekaj podobnega velja tudi za druga bitja, človek ni nobena izjema. Marsikaj se da naučiti, če dovolj časa vztrajaš, ti uspe. To velja za precej vidikov, motorične veščine, matematične operacije ... Vztrajanje dejansko prinese rezultat."

Vabljeni k poslušanju celotne oddaje, kjer Janek Musek pojasnjuje, da je "z vidika psihičnega blagostanja morda celo bolje, da je posameznik rahlo nerealno optimističen kot pa zelo realističen." Preverite zakaj.

Vabljeni k poslušanju/branju:
- podcast (klik na celotno oddajo)
- statistika, ki je bila izhodišče pogovora
- zanimivost o novem letu, ki jo je pripravil SURS

Novoletne zaobljube