Aleš Smrekar in Igor Tominec sta na svetovnem prvenstvu v Vailu skupaj komentirala že leta 1999, ko sta pospremila pet medalj Laseja Kjusa. 16 let pozneje sta doživeto komentirala tri medalje Tine Maze. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Aleš Smrekar in Igor Tominec sta na svetovnem prvenstvu v Vailu skupaj komentirala že leta 1999, ko sta pospremila pet medalj Laseja Kjusa. 16 let pozneje sta doživeto komentirala tri medalje Tine Maze. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Andrea Massi in Tina Maze
Andrea Massi in Tina Maze - izjemen par, ki je skupaj dobil 13 medalj na največjih tekmovanjih. Foto: www.alesfevzer.com
Aleš Smrekar
Aleš Smrekar bo poleti z zanimanjem spremljal jadralca Vasilija Žbogarja. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Tina Maze
Tina Maze je trikrat zmagala pred svojimi navijači v Mariboru. Foto: www.alesfevzer.com
Igor Tominec
Igor Tominec se bo v naslednjih mesecih - poleg uredniških zadolžitev - posvetil predvsem formuli ena. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Podcast Številke 012: Aleš Smrekar in Igor Tominec o Tini Maze
Izziv s Tino Maze, Petrom Prevcem in Žanom Koširjem

Najboljša slovenska alpska smučarka je uspešno sezono končala na drugem mestu v svetovnem pokalu, v Vailu pa je na svetovnem prvenstvu dobila kar tri medalje. O njenih uspehih in morebitni prihodnosti v beli karavani sta v podcastu Številke razmišljala novinarja Vala 202 Aleš Smrekar in Igor Tominec.


Težko bi našla boljši trenutek

Smrekar se nagiba v smer, da se Črnjanka ne bo več vrnila na bele strmine: "Upam, da se motim. Vse kaže na to, da bo Tina Maze končala kariero, in mislim, da je tako tudi prav. V enem od intervjujev v Meribelu je rekla, da bi bil poraz v boju za veliki kristalni globus lahko dovolj velik motiv za nadaljevanje kariere. Boljšega trenutka za konec kariere si ne bi mogla izbrati, a tako smo mislili že lani po dveh zlatih medaljah na olimpijskih igrah, pa je nato osvojila tri medalje na svetovnem prvenstvu in se do zadnjega diha bojevala za veliki kristalni globus."

Samo najvišji cilji prinesejo uspeh
Kaj bi jo lahko še motiviralo za nadaljevanje kariere. Igor Tominec našteva: "Slalomski globus, pet medalj na velikem tekmovanju ... Postavlja si res visoke cilje. Samo taki najvišji cilji te pripeljejo do tega, da jih deloma izpolniš, a to še vedno prinese izjemne statistične rekorde. Vsak športnik pride enkrat do točke, ko si reče, da ne more več vsako jutro vstajati in iti v proces, ki traja bistveno več kot pet zimskih mesecev."

Po letu 2009 zbrala kar 13 medalj
Petkratna športnica Slovenije se je ob koncu sezone od nekaterih tekmovalk poslovila z darilom. Ob tem dejanju je Smrekar izpostavil še en vidik, ki bi lahko namignil konec kariere: "Po koncu tekmovanj v Vailu smo se zapletli v klepet, v katerem je prišla do sklepa, da bi morala prej začeti osvajati kolajne. To mi daje misliti, da te zbirke ne namerava več povečati." Čeprav jih je začela osvajati šele leta 2009, se je njihovo število povzpelo kar na 13. Smrekar poudarja: "Ima samo zlate in srebrne medalje, kar priča o tem, kako se pripravlja na velika tekmovanja. Razmišlja samo o zlati medalji. Ko razmišljaš o bronasti medalji, potem boš osvojil osmo mesto. Če razmišljaš samo o zlati medalji, je potem večja verjetnost, da boš osvojil eno izmed medalj."

Massi s potezami gradil mozaik
Krivulja njenih uspehov se je strmo dvignila, ko je začela sodelovati z Andreo Massijem. A ni le Massi naredil Tine, velja tudi obratna relacija. "Massi je v roke dobil izdelano tekmovalko, ki je imela veliko predznanja, saj je že nekajkrat zmagala. Čeprav je bila izdelana, ki je še veliko manjkalo. Massi je nato gradil mozaik s svojimi odločitvami, z ljudmi, ki jih je pripeljal v ekipo. Po drugi strani pa je tudi Tina naredila Massija. Bil je strokovnjak za fizično pripravljenost. Je zelo učljiv, 24 ur na dan, ves teden, vso sezono samo razmišlja, kako izboljšati stvari, kaj še storiti ... Zna se povezati z ljudmi, od katerih lahko kaj pridobi. Zaradi Tine in njenega ugleda je lahko širil svoje znanje. Vedno je našel magično potezo, ki je Tino pripeljala na sam vrh," je prepričan Aleš Smrekar.

Cilj je posvečeval sredstva
Zdajšnji urednik uredništva športnega programa ga je dopolnil: "Izpostavil bi še njegovo italijansko miselnost, zaradi katere Italijani osvajajo ogromno medalj v različnih športih. Gre za makiavelistično miselnost. Cilj posvečuje sredstva. Res ni izbiral sredstev, s katerimi sta tlakovala pot k zmagam. Massi me je naučil, da je v glavi treba imeti jasno začrtane cilje. Lahko jih dosežeš, četudi nimaš nobenih predizpozicij." Massijeva lekcija za Smrekarja pa je: "Če želiš biti najboljši v svojem poslu, moraš biti 100-odstotno osredotočen. To lahko preslikamo v vse pore človeškega življenja, v šolo, šport, umetnost. Če nisi 100-odstotno osredotočen, ti niti talent ne more pomagati. To velja tudi za naš posel."

Bo Massi prevzel del moške ekipe?
Pri Smučarski zvezi Slovenije si želijo, da bi Massi prevzel slovensko smučanje. Kako verjetno je to? Tominec izpostavlja dva scenarija: "Obstaja več opcij, a nič še ni uradnega. Manj verjetna opcija je, da bi prevzel celotno slovensko alpsko smučanje, bolj verjetna možnost pa je, da bi si na moški strani ustvaril miniaturno ekipo najbolj nadarjenih smučarjev, vendar je položaj tak, da bo Tina morebitni konec kariere objavila šele julija. Kdor bo želel z njim sodelovati, bo moral tako nekaj časa še počakati."

Bo kdo pripravljen takih žrtvovanj?
Pri tem vprašanju pa Smrekar, opozarja: "Vprašanje je, ali bi bili ti tekmovalci pripravljeni toliko žrtvovati in delati, kot je (bila) Tina. Tina Maze je skoraj od prvega dne brezpogojno zaupala Massiju. Če bi ji takrat rekel, da mora skočiti s 6. nadstropja, bi skočila. Tina je žrtvovala 100 in več odstotkov."

Človeški dejavnik > denarni vložek
Ni skrivnost, da na Smučarski zvezi Slovenije ne vladajo idealne razmere, kar izpostavlja Igor Tominec: "Sreča je, da se vloženi denar premo sorazmerno ne odraža v medaljah. Človeški dejavnik je pomembnejši od denarnega vložka. To nas kot majhno nacijo rešuje. Baza je majhna, a kakšen tekmovalec bo vedno uspel. Svojčas smo imeli v Schladmingu osem finalistov, to se več ne bo ponovilo. Nikjer pa ne piše, da noben Slovenec tega slaloma ne bo dobil."

Govorila o številnih temah
Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem sta Smrekar in Tominec razmišljala še o odnosu med Tino Maze in Andreo Massijem, o njuni ekipi, o prihodnosti alpskega smučanja, komentirala pa sta tudi slovenske uspehe v številnih drugih zimskih športih.

Vabljeni k poslušanju/branju:
- Podcast (klik na poslušanje celotne oddaje)
- Statistika, ki je bila izhodišče pogovora
- Zanimivost: V Sloveniji več kot 7.700 Tin
- Športni izziv šampionov

Podcast Številke 012: Aleš Smrekar in Igor Tominec o Tini Maze
Izziv s Tino Maze, Petrom Prevcem in Žanom Koširjem