Množično testiranje je eden od vzvodov proti širjenju virusa. Foto: EPA
Množično testiranje je eden od vzvodov proti širjenju virusa. Foto: EPA

Prve izkušnje kažejo, da življenje kljub vsemu ni enako, kot je bilo pred izbruhom pandemije. Strokovnjaki opozarjajo, da bodo prilagoditve potrebne vsaj toliko časa, dokler virus ne bo izkoreninjen s pomočjo cepiva. A preden ga bomo dobili, bo najbrž minilo še nekaj časa, zato številni strokovnjaki opozarjajo na previdnost. Pred morebitnim drugim valom.

Sorodna novica Kuge, lakote in vojske - reši nas, o Gospod!

Trije valovi usodne španske gripe
Pri tem se najpogosteje omenja španska gripa, ki je med letoma 1918 in 1919 po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije terjala približno 50 milijonov žrtev (kar je več kot med samo vojno vihro). Okuženih je bilo pol milijarde ljudi, oziroma približno tretjina takratne svetovne populacije.

Španska gripa je udarila v treh valovih, podatki kažejo, da je bil najusodnejši drugi val.

Graf 1: Število umrlih na tisoč prebivalcev v Veliki Britaniji v letih 1918 in 1919. Foto: Wikipedia
Graf 1: Število umrlih na tisoč prebivalcev v Veliki Britaniji v letih 1918 in 1919. Foto: Wikipedia

Virus SARS-CoV-2 v primerjavi z nekaterimi drugimi virusi − vključno s špansko gripo − na srečo ni tako smrtonosen, zato pa je izjemno nalezljiv, kar pa je idealno izhodišče za morebitne naslednje valove. Nekateri virusi, ki so človeštvo napadli v tem stoletju (virusa ebole, sarsa), so bili na srečo relativno hitro ustavljeni in smrtnih žrtev ni bilo veliko. Nekaj časa je tlelo upanje, da bo scenarij podoben pri tokratni zgodbi in da bo virus zajezen.

A virus ni bil ustavljen. Najprej se je širil po delu Azije, nato pa je prek Italije hitro zajel Evropo. Število umrlih na dan se je hitro popetdeseterilo.

Obdobje med 24. januarjem in 26. februarjem, ki je prikazano na drugem grafu, je na tem tretjem stlačeno v komaj vidne podatke. Skokovit rast z marcem hitro pojasni, zakaj je bila epidemija prekvalificirana v pandemijo.

Na srečo se višina stolpcev na desni strani počasi vendarle umirja, niža se tudi število na novo okuženih, kar je razlog, da so številne države začele rahljati ukrepe.

Sorodna novica V Nemčiji se je stopnja kužnosti znova povzpela nad 1

Nasvet Stefana de Keersmaerckra
Govornik Evropske komisije za področje zdravja Stefan de Keersmaecker tako svetuje: "Države članice bi se morale pripraviti na morebitni drugi val okužb, tako da izkoristijo vsako priložnost za izboljšanje obstoječih sistemov nadzora. Državljani morajo razumeti, da se drugi val lahko pojavi, čeprav smo prvega uspešno zajezili."

Recept proti širjenju: testiranje
Na morebitni drugi val se nekatere države že pripravljajo. Kitajska, Singapur in Danska so po poročanju Guardiana napovedali še več testiranj. V Vuhanu, kjer se je vse skupaj začelo, nameravajo testirati vseh 11 milijonov prebivalcev. Na Kitajskem je v nedeljo in ponedeljek število okuženih spet preseglo deset, a se je v torek številka vendarle umirila. Pozitiven ni bil noben domač prebivalec. V Singapurju nameravajo testirati vseh 323.000 migrantskih delavcev.

Mette Frederiksen je 15. aprila ob ponovnem odprtju danskih šol obiskala učence.Foto: EPA
Mette Frederiksen je 15. aprila ob ponovnem odprtju danskih šol obiskala učence.Foto: EPA

Šole odprte, virus (še) pod nadzorom
Danska je bila ena prvih evropskih držav, ki je spet odprla šolska vrata. Nekateri so se bali, da bo faktor nalezljivosti narasel, a se je v tem času celo malenkostno zmanjšal od 0,9 na 0,7 (če je faktor nižji od 1, govorimo o zajezitvi virusa). Tamkajšnji epidemiolog Kare Molbak na podlagi trenutnih podatkov in vedenja ne pričakuje drugega vala. Danska predsednica vlade Mette Frederiksen je boj proti širjenju okužbe napovedala s testiranjem: "Če bomo priča širjenju virusa, moramo ukrepati hitro, slediti vsem stikom in osamiti okužene, tako da nam ne bo treba spet ustaviti celotne družbe."

V primerjavi z dobrim stoletjem in špansko gripo bi prednost lahko bila v precej širšem krogu znanstvenikov, ki se z različnimi metodami in raziskavami trudijo spoznati zakonitosti novega koronavirusa in njegovega širjenja ter iskati šibke točke. Vsekakor pa nikoli ni odveč previdno in zaščitno vedenje.

Vir podatkov: Worldmeters.