Šport
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.9 od 16 glasov Ocenite to novico!
Olimpija
Slovenska liga ponuja precej priložnosti mladim nogometašem. Foto: www.alesfevzer.com

Dodaj v

Infografika: Brazilija in Partizan največja izvoznika nogometašev

Gost podkasta bo Loic Ravenel
30. junij 2016 ob 08:08
Ljubljana - MMC RTV SLO

Športna statistika je globoko zakoreninjena v nogometu. A številke lahko pripovedujejo veliko globlje zgodbe, kot je le število golov.

Na evropskem prvenstvu v nogometu je do konca turnirja le še nekaj tekem. Na podkastu Številke smo temu tekmovanju že posvetili eno oddajo, v kateri je gostoval Nejc Mravlja, tokrat pa v središče postavljamo nogometno statistiko.


Nogometni observatorij, ki deluje v Neuchatelu v Švici, že dobro desetletje obravnava številne podatke, ki so precej povezani z migracijami. V spodnji infografiki lahko preverite le drobec iz njihovih raziskav, v petek pa ste vabljeni, da prisluhnete pogovoru z raziskovalcem na observatoriju Loicom Ravenelom.

Slavko Jerič, <a href="https://twitter.com/stevilkeMMC">@stevilkeMMC</a>
Prijavi napako
Komentarji
Springbok
# 30.06.2016 ob 08:26
Zanimivi sta dve zadevi:

Nogometaši so dober Izvozni artikel iz bivše juge (5 klubov izmed med top 20 v Evropi), kar pomeni, da imajo v teh prostorih klubi še vedno dobre nogometne šole .-)

Statistika kdaj s rojen po mesecih v letih.je enaka kot statistika šolskih uspehov, ki jo vodijo v Franciji. Tisti otroci, ki začnejo septembra s šolo, in so rojeni januarja, so strai 5 leti in 9 mesecev, ko prestopijo šolski prag, nekateri pa so stari 4 let in 10 mesecev, kar je ogormna razlika pri stopnji razvoja . pri nogometaših je enako, saj je januarski razred istega letnika telesno bolj razvit, kot decemeberski. Zato v mnogh porodnišnicah na željo staršev kot datum rojstav vpišejo 01.01. namesto 31.12, če so otrok rodi pozno zvečer. Otrok ima enostavo boljše možnosti v življenju.
a_te_boli?
# 30.06.2016 ob 09:16
@Springbok se popolnoma strinjam.

Tudi za podatkom, da pri nas mladi dobijo več priložnosti ima drugačno ozadje. Klubi si ne morejo privošiti tujih igralcev, ki so dražji in so prisiljeni dati priložnost mlajšim, ne glede na kvaliteto. Da slednje ni se enostavno vidi po tem, da zelo zelo težko spravimo kakšnega igralca v tuje boljše klube. Na drugi strani pa je v boljših ligah potrebno biti res odličen talent, da dobiš priložnost in zaradi tega je tudi odstotek manjši. Odgovorni na NZS pa te podatke seveda jemlejo na način, da se pri nas odično dela z mladimi, ki tudi dobivajo redne priložnosti. Seveda, dokler pa bodo razmere v nogometu v Sloveniji takšne kot so pa ne bo nič bolje. Nacionalne programe dela in izobraževanja nogometnih šol in trenerjev pač na žalost upravljajo ljudje, ki po znanju niso bogvekaj, jim je pa uspelo priti v NZS družino. Ko bo enkrat na NZS prišlo zavedanje, da je treba imeti pod svojim okriljem najboljše in ne najprijateljske ljudi pa se bodo lahko stvari premaknile naprej.
Bivši uporabnik
# 30.06.2016 ob 11:53
Statistika je eno, realnost pa nekaj čisto drugega.
In realno gledano je nogomet na prostorih bivše države na zelo nizki ravni.
slorest
# 30.06.2016 ob 11:01
Springbok! Odlično! pohvale z moje strani. Ravno zato je tudi zanimiv podatek, da se največ otrok rodi 1. 1., medtem ko se jih najmanj rodi 31. 12. Bo nekaj že držalo na tvoji trditvi.
lojal
# 30.06.2016 ob 10:56
Največji izvoznik Partizan, zaho mu mora pa denar "posojat".
Hik
# 30.06.2016 ob 10:16
V času globalizacije in ob možnosti bogatega proračuna ni težko kupovati tujih igralcev.

Drugi stolpec prikazuje število vseh igralcev, ki jih je vzgojil neki klub in igrajo v eni od 31 nogometnih lig. V tretjem stolpcu je število tistih, ki še vedno igrajo v tem klubu, v zadnjem pa tistih, ki so si poiskali nov klub.

A gre v zadnjem stolpcu samo za tiste, ki imajo nov klub v tujini ali pa za popolnoma vse, ki so zapustili matični klub (npr. tudi Hajdukovec v Dinamu, Partizanovec v Zvezdi, OFK-jevec v Partizanu, nekdo iz Sportinga v Portu ali iz Madrida v Barceloni)? Kot je sedaj zapisano, sklepam na to drugo, ampak potem stvar seveda nima nič z izvozom in globalizacijo.

Zanimivo bi bilo videti tudi, koliko v klubu pridelanih igralcev imajo najboljše ekipe v UEFA U-19 Champions League (zadnji dve leti zmagovalec Chelsea, Andrelecht dvakrat v polfinalu, letos finalist PSG...). Menda je imela Barcelona (ne navijam zanjo), ki je ligo prepričljivo osvojila pred tremi leti, celo neko kazen zaradi pretiravanja pri nakupih (pre-)mladih igralcev.
ABADON
# 30.06.2016 ob 10:39
Fakt je, da v preporostih in poceni sportih prevladujejo sportniki iz revnega okolja, ki so si uspeha in denarja neizmerno zeleli in si ga zelijo..
fantasycamp
# 30.06.2016 ob 12:07
Pove kako močna bi bila ex yuga, če bi navsaki poziciji lahko izbiral med posamezniki iz vseh držav ex yu...
vladarsvemira
# 30.06.2016 ob 11:17
Na oko torej bivša Juga izvozi več nogometašev kot Brazilija! Neverjeten podatek! Lige držav bivše Jugoslavije so blago rečeno smešne v primerjavi z ostalimi Evropskimi ligami, v vseh pogledih organizacijskih, strukturnih, itd... Da mizernih obiskanosti tekem ne omenjam celoleten obisk vseh tekem v Slovenski 1. nogometni ligi ne preseže enega samega ali dveh najboljših obiskov tekem v Evropskih najboljših ligah. Nogomet na prostorih bivše Jugoslavije je uničen... Igralci odhajajo za boljšim zaslužkom, gledalce ne zanima nogomet in gledajo Evropske tekme.. Po mojem mišljenju je edino kar bi oživelo vse skupaj liga po vzoru košarkaške ABA lige, saj omejitev odhoda igralcem v tujino ni več demokratična :-)
stewie
# 30.06.2016 ob 12:09
V tem primeru bi moral Partizan igrat na Marakani, ne pa da je tisto domači stadion od Zvezde.
Kazalo