Na olimpijskih igrah je izpadel proti Aleksandru Kukolju. Srbu se je za poraz maščeval leto kasneje na svetovnem prvenstvu. Foto: Reuters
Na olimpijskih igrah je izpadel proti Aleksandru Kukolju. Srbu se je za poraz maščeval leto kasneje na svetovnem prvenstvu. Foto: Reuters
Mihael Žgank
Judo je grob šport, priznava Žgank. V času pogovora je imel tako pod levim očesom manjšo rano. Foto: MMC RTV SLO
priklon
Spoštovanje je ena temeljnih lastnosti juda. Foto: Reuters
Mihael Žgank
Mihael Žgank je lani na svetovnem prvenstvu še za Slovenijo osvojil srebrno medaljo. Foto: EPA
Mihael Žgank
Del priprav je opravil v Goriju v Gruziji. Foto: Osebni arhiv/Mihael Žgank

"Judo je res grob, začetnik našega športa Džigoro Kano je dal pozornost na to, da s čim manjšo silo dosežeš čim večji učinek. Postavil je načela, kjer bi lahko dosegel met brez sile. Zelo pomembno je spoštovanje, na primer na koncu finala svetovnega prvenstva. Veš, da sta oba trdo garala, zato mu izkažeš spoštovanje in izrečeš čestitke. Mogoče si jezen, ampak vseeno mu pokažeš spoštovanje, morda ga še pobereš s tal. To je tista vrlina našega športa, ki jo imam najraje. V življenju smo z drugimi tekmovalci prijatelji. Ko greš v tujino na kakšno potovanje, mu napišeš sporočilo, te sprejme, mogoče te celo vzame k sebi na dom, ponudi prenočišče, pelje v restavracijo in ti ne pusti plačati ... Ampak potem spet prideš na blazino, se prikloniš in sta za pet minut spet sovražnika, ko pa prideš z blazine, je spet vse po starem, to je tista stvar, ki jo imam najraje pri našem športu," razmišlja Žgank.

Prikloni se tudi sodnikom
Spoštovanje judoistov tako do tekmecev kot sodnikov je bistven element, ki se razlikuje, denimo, od nogometa. Tam v spornem primeru vsi nogometaši obkrožijo sodnika in mu govorijo, kaj mora dosoditi. "Pri judu imamo spoštovanje do sodnika, jaz imam navado, da se pri vsakem boju v znak spoštovanja priklonim sodniku." Enkrat se je sicer zgodilo, da se je jezil na sodnika, bilo je lani v finalu svetovnega prvenstva, ko je proti Srbu Nemanji Majdovu izgubil v podaljšku po zlati točki. "V zadnjih letih imamo tudi v judu videoanalizo. Na blazini je glavni sodnik, dva sodnika pa sta za ekranom, kjer pregledujeta počasne posnetke. Sodnik ustavi borbo in pokaže tekmovalcem, da bodo pogledali posnetek, tako se odločitev glavnega sodnika lahko spremeni. V finalu sem se pritoževal, naj pogledajo na ekran, kar je bila moja napaka. Običajno so trenerji tisti, ki zahtevajo pregled posnetka."

Dvoboj se lahko podaljša za nekaj minut
Razvoj tehnologije je v vse več športih prinesel uporabo pregleda posnetkov. "Naš šport je zelo hiter, določena so neka pravila, mogoče pa sodnik na blazini s svojega zornega kota spornega položaja ne vidi dobro," o tem meni judoist. In koliko se lahko podaljša borba zaradi pregledov posnetkov? "Štiriminutna borba se lahko tako podaljša za najmanj tri ali štiri minute. Običajno tekmovalca na blazini niti ne vesta, kaj se natančno dogaja ali preverja. Včasih sploh ne veš, zakaj si dobil kazen, morda kasneje dobiš posnetek."

Naredil napako, ker je prekinil borbo
Preboj v članski konkurenci mu je uspel lani v Budimpešti, ko je postal svetovni podprvak. "Tisti dan je šel od začetka po mojih načrtih, tudi sodniške odločitve so šle v mojo smer, nekako sem zadrževal čustva skozi celo tekmovanje. Zjutraj sem čutil, da bom posegel po najvišjih uvrstitvah. Ko sem prišel v finale, sem čutil, da nisem utrujen in lahko zdržim ter da nasprotnika počasi pobira. V podaljšku je napravil nekakšno malo napako in postavil glavo na drugo stran moje roke, to pomeni kazen, ker se izogiba gardu. V tistem trenutku sem začutil, da sem že postal svetovni prvak in se lahko začnem veseliti. Žal pa je Majdov tisti hip napravil tudi napad. V tem primeru mu sodniki niso dodelili kazni, jaz pa sem ustavil borbo in začel kazati sodniku za pregled analize. Če tega ne bi storil, bi sodniki pustili borbo naprej, ampak so v tem primeru meni dosodili kazen, ker sem ustavil borbo in zapustil borilni prostor."

Sporočila si pošilja v podzavest
Čeprav ga še vedno malo boli nespametna poteza, je na drugi strani vesel, saj je vendarle dosegel nesporni uspeh kariere. "To je bilo moje prvo tekmovanje, kjer sem med borbami padel v neki trans, niti nisem vedel, kaj točno se dogaja okrog mene. Po vsaki borbi sem dobil priliv čustev. Rekel sem si, naj jih zadržim, čustva, in naj jih ne kažem. Čutil sem, da sem močan, da mi morda danes ne bo nihče kos. Ampak sem se hitro zadržal, malo potekel in začel razmišljati o naslednji borbi, da se se pripraviš na naslednjega nasprotnika, pripraviš taktiko ... Vse stvari si pošlješ v podzavest, to je pri meni zelo pomembno. Potem v borbi – ne da bi razmišljal to tudi uporabim, to je pri našem športu zelo pomembno. To so majhni napotki, kot so 'drži se borilnega prostora, saj on zelo rad potiska tekmovalca iz prostora, drži mu desno roko dol, saj je zelo močen, če ima roko čez'. Potem pa temu dodam še malo motivacije."