Vizualizacijo Nasinega umetnika, ki prikazuje številne planete. Njihovo točno število ne bo nikoli znano. Foto: Nasa
Vizualizacijo Nasinega umetnika, ki prikazuje številne planete. Njihovo točno število ne bo nikoli znano. Foto: Nasa
Tomaž Zwitter
Tomaž Zwitter je profesor na Fakulteti za matematiko in fiziko, kjer predava opazovalno astrofiziko in astronomijo. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Človek je dolgo videl le na svoje dvorišče, v Osončje, kjer okoli matere zvezde kroži še sedem drugih planetov (Pluton je bil leta 2006 prekvalificiran v pritlikavi planet). Nemalo znanstvenikov je verjelo, da obstaja še ogromno drugih zvezdnih sistemov, z ogromnim številom planetov. Intuicija zdaj dobiva meso.

Število odkritih planetov se bliža 2.000
Konec prejšnjega stoletja so bili odkriti prvi zunajsončni planeti, ki so kot po kapljicah polnili katalog t. i. eksoplanetov. Ta je zdaj po zaslugi tehnično izpopolnjenih teleskopov (prvi pionir je bil Keplerjev teleskop) velik za malo lužo (na dan, 9. 2. 2015, je v katalogu navedenih 1.889 eksoplanetov). Četudi katalog najbrž nikoli ne bo odražal pravega stanja, je jasno, da je planetov še ogromno več. Skoraj neskončno več.

Opredelitev planeta:
- masivno nebesno telo, ki kroži okrog zvezde, v svoji tirnici,
- ne proizvaja energije s pomočjo jedrskega zlivanja,
- biti mora dovolj masivno, da ga lastna težnost oblikuje v kroglasto obliko,
- očisti vsa manjša telesa v območju svoje tirnice.


Število planetov je ... ogromno

Nedavna ugotovitev namreč pravi, da naj bi v povprečju skoraj vsaka zvezda imela vsaj en planet. V naši domači galaksiji naj bi bilo po nekaterih predvidevanjih 200 milijard zvezd. Vsaka peta Soncu podobna zvezda naj bi imela planet, ki je Zemljine velikosti in leži v območju Zlatolaske, ki naj bi omogočala življenje. V teoriji bi to pomenilo 11 milijard planetov, ki bi potencialno omogočale življenje. Če temu dodamo še rdeče pritlikavke, ki so z naskokom najpogostejše zvezde, potem to število še naraste. In to velja samo za Rimsko cesto. Nihče natanko ne pozna števila galaksij, teh naj bi bilo po nekaterih predvidevanjih več kot sto milijard.

Na pogovor prihaja Tomaž Zwitter
Ko se zavemo vseh številk, je jasno, da je Zemlja le en majhen kamen, ki v svojem delu neba kroži okrog svoje zvezde. O bogastvu in pestrosti planetov bomo ta teden govorili na podcastu številke. Sogovornik bo profesor Tomaž Zwitter, ki na Fakulteti za matematiko in fiziko predava opazovalno astrofiziko in astronomijo. Oddaja bo predvajana v petek ob 7.00.