Tomaž Zwitter je mednarodno uveljavljen slovenski  znanstvenik. Foto: MMC RTV SLO
Tomaž Zwitter je mednarodno uveljavljen slovenski znanstvenik. Foto: MMC RTV SLO

"Ker je treba širjenje vesolja razumeti tudi kot širjenje prostora, ne morete nikoli biti 'zunaj' ali 'na robu'. Tam zunaj ni nič, niti prostora ne, torej ne morete biti na robu," je Zwitter odgovoril na vprašanje uporabnika o tem, kako si zamišlja rob vesolja. Če vas tak odgovor bega, ni to nič nenavadnega, je dodal. "Narava je namreč bolj bogata od naše domišljije ali izkušenj," je Zwitter poudaril dejstvo, ki se ga je treba zavedati.

Profesorja astronomije, astrofizike in kozmologije na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko vesolje tudi vedno znova preseneča. "Pogosto tudi nepričakovano in vedno znova vidiš, da je narava bogatejša od pričakovanj. Nihče recimo ni pričakoval metanovih rek, oblakov in dežja na Saturnovi luni Titan, števila orjaških in tudi Zemlji podobnih planetov okoli drugih zvezd. Pa seveda, pred dvajsetimi leti smo govorili o temni snovi (o kateri govorimo še vedno), nismo pa sploh poznali pojma temne energije, ki je energijsko v vesolju v večini," je naštel.
Znanost nam danes omogoča tudi, da naredimo "časovni stroj", saj nam pridobljeni podatki iz vesolja omogočajo, da na računalniku natančno zmodeliramo, kaj se je zgodilo pred milijardami leti, ugotavljamo, da je naša Zemlja v vesoljskem merilu vse manj posebna, je pojasnil profesor. Celoten klepet si lahko preberete tukaj, spodaj pa si lahko pogledate še MMC-jev videointervju s Tomažem Zwittrom. Vabljeni k branju in ogledu.