Chris Hadfield je postal znan tudi zaradi prepevanja in igranje kitare v vesolju. Foto: EPA
Chris Hadfield je postal znan tudi zaradi prepevanja in igranje kitare v vesolju. Foto: EPA

Poleti smo vam predstavili povzetke oddaj, ki so bile razvrščene po vsebinah: od športa, kulture, medijev, statistike do znanosti, pred vami je zadnji del, ki je posvečen vesolju. Vse pogovore aktivirate s klikom na slike ob opisu.

Vabljeni k:
-
izpolnjevanju kratkega vprašalnika, s katerim boste ocenili drugo sezono Številk in s tem pomagali k boljšim izdelkom v tretji sezoni. Ta se vrača naslednji teden.
- Na podkast se naročite tukaj!
- Oceno in komentar lahko pustite tudi na iTunesih.


Chris Hadfield o življenju v vesolju
Le dobrih 500 ljudi je do zdaj zapustilo Zemljo in se podalo v vesolje. Med peščico izbrancev je tudi kanadski astronavt Chris Hadfield, ki je svoje izkušnje delil tudi s poslušalci Številk.

Alan Guth o inflacijski teoriji
Teorija velikega poka govori o samem začetku vesolje. A dolgo je imela pomanjkljivost, ki jo je s svojo inflacijsko teorijo dopolnil fizik Alan Guth. Za Številke ni predstavil le teorije (ki govori o vesolju v delčku prve sekunde), ampak je govoril tudi o strasti, ki je pomembna v znanosti.

Andrej Čadež o pomenu gravitacijskih valov
Ena od bolj vznemirljivih novic iz sveta nad nami je bila v preteklem letu zaznava gravitacijskih valov. Pred dobrim stoletjem jih je napovedal že Albert Einstein, tehnologija je zdaj tako napredovala, da jih lahko ujamemo. O tem je razmišljal slovenski fizik Andrej Čadež, ki je pred desetletji tudi sam dodal svoj teoretični prispevek.

Dunja Fabjan o galaksijah
Zemlja je del Sončevega sistema, v katerem (vsaj) še sedem planetov kroži okoli matične zvezde. Podobna filozofija velja tudi na večjih merilih - tudi zvezde v galaksijah praviloma krožijo okrog supermasivne črne luknje. Dunja Fabjan je podrobno predstavila galaksije.