Pri skupnem projektu sodelujejo Luka Hvalc, Renata Dacinger, Mojca Delač in Slavko Jerič. Foto: MMC RTV SLO
Pri skupnem projektu sodelujejo Luka Hvalc, Renata Dacinger, Mojca Delač in Slavko Jerič. Foto: MMC RTV SLO

V četrtek si boste lahko ogledali in prisluhnili štirim oddajam, ki bodo z različne perspektive pogledale na morje. V oddaji Možgani na dlani bo Mojca Delač s svojima gostoma govorila o tem, zakaj našim možganom ugaja zvok šumenja in valovanja morja. Ob morju naj bi celo najbolje spali. Kako pa možgani zvoke valovanja interpretirajo, medtem ko spimo? Znanost že ima nekaj odgovorov o tem, kako se naši možgani odzivajo na morje. Oddaja Možgani na dlani – Nevron pred mikrofon je na sporedu ob 7.35 na Prvem programu Radia Slovenija.

Za Frekvenco X je Jan Grilc opazoval delfine v slovenskem morju. Kakšne so njihove družbene strukture, kako nanje vplivajo človeške dejavnosti in kakšno bi bilo morje brez njih? O teh nenavadnih morskih sesalcih se je pogovarjal s člani društva Morigenos, ki že 17 let spremlja obnašanje in navade stopetdesetih delfinov, ki stalno živijo v slovenskem morju. Oddaja Frekvenca X je na sporedu ob 12.00 na Valu 202.

Meduze so na slikah čudovite, če pa se moramo v morju v njihovi družbi kopati, so nezaželene. Od osemdesetih let prejšnjega stoletja jih je čedalje več. Anja Čuček je raziskala, kako bi lahko koristno uporabili presežke meduz: za hrano, kozmetiko in celo gnojila. Oddaja Ugriznimo znanost je na sporedu ob 17.25 na TV Slovenija 1.

Ali bomo leta 2050 še hodili na počitnice na morje ali nam bo tam prevroče? V podkastu Številke se bomo zazrli v leto 2050 in ugotovil, da bodo v povprečju temperature višje tudi do štiri stopinje! Predstavil bo tri ključne težave, s katerimi se bomo srečali: podnebne spremembe, odvisnost od fosilnih goriv in starajoče se prebivalstvo. Podkast Številke je dosegljiv na naši spletni strani.

Oglejte si spodnji napovednik!