Dvajset nasmejanih let Ane Pupedan (od leve proti desni): Marko Doles, Peter Žnidaršič, Boštjan Požar in Simon Avsec. Foto: Blaž Tišler
Dvajset nasmejanih let Ane Pupedan (od leve proti desni): Marko Doles, Peter Žnidaršič, Boštjan Požar in Simon Avsec. Foto: Blaž Tišler

Igrati smo začeli brez kakšnih ambicij, zaradi veselja do tega početja. Kar naenkrat smo ugotovili, da je mimo pet let, pa deset, pa ta in oni projekt, po neki inerciji gre stvar naprej. Dvajset let se je obrnilo res hitro.

Kitarist Boštjan Požar
Ana Pupedan
Ana Pupedan bo ob dvajseti obletnici delovanja v nespremenjeni zasedbi izdala tudi posnetke koncertnega spektakla, ki se je pripetil pred petimi leti v Pivki. Foto: Blaž Tišler

Kamor koli pridemo, je tam četica naših privržencev. Občinstvo, ki ga imamo, smo v dvajsetih letih pridobili s koncerti in priporočili od ust do ust.

Boštjan Požar, kitarist skupine Ana Pupedan
Ana Pupedan
Na koncertu ob 20. obletnici bo Ana Pupedan oder delila tudi z zasedbama Zmelkoow in Danilo Kocjančič & friends. Foto: Blaž Tišler
Ana Pupedan
Tako je Ana Pupedan igrala na svoji petnajsti obletnici delovanja. Foto: Žan Kafol

Čeprav so si Ana Pupedan z neutrudnim koncertiranjem v vseh svojih različicah zagotovili zanesenjaško občinstvo po vsej Sloveniji, jih je večina domačih medijev kar nekako spregledala. Ko so včeraj v ljubljanskem Kinu Šiška želeli predstaviti prihajajoči koncert ob 20. obletnici delovanja, ki bo v soboto, 17. novembra, v Športni dvorani Skala v Pivki, smo jih pravzaprav imeli čisto zase.

Predvsem pravi "muzkontarji"
Minilo je torej dvajset let, v katerih so odigrali stotine koncertov in izdali štiri albume - Anje Pupedanju (1995), Ante prupagandni balar (1998), Brez naslova (2001) in zadnjega Na domači brjači (2010) – a kljub pomanjkanju medijskega zanimanja za njihovo delo niso prav razočarani. "Nismo posebej občutljivi na to, ker nimamo ambicije biti ne vem kaj. Glasbo delamo, ker nam to paše delati – če kdo hoče to poslušati, naj posluša, če kdo hoče o tem pisati, naj piše. Ne ustvarjamo si lažne publicitete. Pri glasbenih skupinah in po svetu to deluje tako, da nekdo gre na počitnice in pošlješ sporočilo, da si šel, in je to novička. Za nas to ni novička. Tak način obnašanja gre mimo nas," razlaga kitarist Boštjan Požar, ki skupaj s pevcem in violinistom Simonom Avscem, basistom Petrom Žnidaršičem in bobnarjem Markom Dolesom igra v skupini.

Bolj jim je pomembno, da jih ljudje pridejo pogledat na koncert, saj so dve desetletji skupaj preživeli predvsem zato, ker radi igrajo v živo, njihova energija pa se z lahkoto prenaša na poslušalce. "S tem nimamo težav. Kamor koli pridemo, je tam četica naših privržencev. Občinstvo, ki ga imamo, smo v dvajsetih letih pridobili s koncerti in priporočili od ust do ust. Šele v zadnjih letih imamo nekaj več podpore medijev, pa še to danes vidite, koliko (Smeh.)," se brez kakšnega grenkega prizvoka pošali Požar. Poslovni del zabavne industrije Ane Pupedan ne zanima prav dosti, saj so v svojem bistvu res predvsem "muzkontarji". Kar nam dokažejo tudi na kraju samem. Ko jih prosimo, če lahko za fotografijo v roke vzamejo svoja glasbila, kmalu čisto spontano po avli Kina Šiške začne odmevati akustična priredba pesmi Loser njihovih glasbenih kolegov Elvis Jackson. Poslušate in ogledate si jo lahko v videoposnetku ob koncu prispevka.

Vse zgodbe Ane Pupedan
Ani Pupedan v teh dvajsetih letih zagotovo ni bilo dolgčas, saj se je vmes parkrat prelevila ali začasno prevzela druge oblike. "Z Ano Pupedan smo začeli špilati rockersko glasbo. Potem smo se nekoč 'ošemili' za pusta in šli po hišah nabirat klobase in krače, to je takšna folklora. Takrat smo kot Ante Upedanten Banda vzeli v roke akustične inštrumente in je super zvenelo. Potem smo to delali vedno znova in na koncu so vsi želeli več slišati te priredbe kot našo avtorsko glasbo. Takrat smo rekli stop. Potem je nastala pevska zasedba Anademski Pupevski Pulpet, ker so nas povabili na na koncert pevskega zbora. Pa smo se odločili, da bomo samo štiriglasno zapeli, čeprav nismo zbor. Nedolgo nazaj smo naredili še Akustično Ano, ki je še najmanj dognana in jo najmanj časa igramo, a bomo na koncertu igrali tudi v tej različici, pač tiste pesmi, ki bodo akustično najbolje zvenele,"o vseh različicah Ane Pupedan razlaga Požar.

"Igrati smo začeli brez kakšnih ambicij, zaradi veselja do tega početja. Kar naenkrat smo ugotovili, da je mimo pet let, pa deset, pa ta in oni projekt, po neki inerciji gre stvar naprej. Dvajset let se je obrnilo res hitro," pravi Požar in dodaja, da ob začetku ustvarjanja res niso razmišljali o tem, da bodo čez par desetletij na tak način praznovali v družbi glasbenih prijateljev. Ante Upedanten Bandi, Ani Pupedan, Akustični Ani in Anademskemu Pupevskemu Pulpetu se bodo na jubilejnem koncertu v Pivki pridružili tudi gostje Zmelkoow ter Danilo Kocjančič s prijatelji.

Tokrat nekaj bolj minimalističen rojstni dan
Že pred petimi leti, ko je Ana Pupedan v isti pivški dvorani praznovala 15 let, je zasedba pripravila koncertni spektakel, na katerem so se jim prišli poklonit mnogi znani glasbeniki kot so Tinkara Kovač, Vlado Kreslin, Zoran Predin, Anika Horvat, Pero Lovšin, Zablujena generacija, Jani Kovačič in Ivan Volarič - Feo. Ob zdajšnji 20. obletnici bodo končno izšli v kompletu na avdio- in videonosilcih tudi posnetki tega živega nastopa z naslovom Dobrodelni koncert ob 15. obletnici.

Tokrat se bodo rojstnodnevnega praznovanja v živo lotili drugače, pravi Požar: "Seveda bo tisti koncert težko preseči. Zato tudi namenoma nismo šli na isti koncept. Mogoče je kdo pričakoval, da bomo zdaj poskusili to preseči še z 'jačimi' gosti in še čim. A nismo želeli tekmovati sami s sabo. Tak spektakel bi bilo težko ponoviti, ker je vsa ta glasbena imena težko dobiti na isti dan, ker imajo svoje obveznosti. Takrat so se zvezde poklopile in je uspelo. Zdaj pa smo naredili drugačen koncept. Pred kratkim smo imeli koncert z Zmelkoow ter Danilo Kocjančič s prijatelji. Ta kombinacija je fajn uspela, zato smo rekli, da bomo to ponovili. Tudi nekaj priložnostih gostov bo prišlo, da nam pomagajo. Poskušali bomo minimalistično zastaviti in videti, ali je koncert ob 15. obletnici res imel tako težo zaradi velikih imen. Do neke mere sicer gotovo, a tudi vstopnice za tokratni koncert se kar dobro prodajajo, pa čeprav brez oglaševanja." Tisti, ki bodo prišli Ani Pupedan voščit za okrogli rojstni dan, bodo – s pomočjo medijev ali brez - verjetno brez težav zapolnili Športno dvorano Skala v Pivki, saj je prav v živo najbolj poskočna in najboljša.



Ana Pupedan - Loser (Elvis Jackson cover)


Ana Pupedan in Tinkara Kovač - Rdeča kočija (posnetek s koncerta ob 15. obletnici Ane Pupedan)

Igrati smo začeli brez kakšnih ambicij, zaradi veselja do tega početja. Kar naenkrat smo ugotovili, da je mimo pet let, pa deset, pa ta in oni projekt, po neki inerciji gre stvar naprej. Dvajset let se je obrnilo res hitro.

Kitarist Boštjan Požar

Kamor koli pridemo, je tam četica naših privržencev. Občinstvo, ki ga imamo, smo v dvajsetih letih pridobili s koncerti in priporočili od ust do ust.

Boštjan Požar, kitarist skupine Ana Pupedan