Eva Beus je v skupini nadomestila Tino Marinšek, s katero se je skupina razšla po osmih letih skupnega nastopanja in ustvarjanja. Foto: Aljoša Rebolj
Eva Beus je v skupini nadomestila Tino Marinšek, s katero se je skupina razšla po osmih letih skupnega nastopanja in ustvarjanja. Foto: Aljoša Rebolj
"Kljub rosi na ustnicah je Eva doživela že več kot marsikdo pred prvo pokojnino," so zapisali člani skupine na svojem uradnem profilu na Facebooku. Foto: Aljoša Rebolj
Iztok Melanšek in Primož Štorman (Tabu)
"Eva je umetnica v vseh pogledih ..., skratka popoln paketek vsega, kar ima Tabu rad in potrebuje," so še sklenili člani skupine Tabu. Foto: Jernej Kokol
Pred dnevi je skupina naznanila, da se razhajajo s pevko Tino Marinšek in s tem napovedala novo poglavje v njihovem ustvarjanju. Foto: Jani Ugrin
Lani so 15-letnico delovanja sklenili z avtobiografskim muzikalom in velikim koncertom s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija v Križankah. Foto: Jani Ugrin

"Mi kot skupina ves čas spremljamo sceno in glede na situacijo, v katero smo bili pahnjeni, smo se morali hitro odzvati. Eva je bila ena izmed tistih, s katero smo hoteli čim prej preveriti, kakšna je med nami kemija, in izkazalo se je, da je prava," je za MMC dejal Melanšek.
Tokrat se člani skupine niso odločili za izbor z avdicijo, saj so vedeli, kaj hočejo. In to je bila Beusova. "Nisem nastopila v nobenem resničnostnem šovu. Z glasbo se ukvarjam že od malega. Ves čas sem vedela, da to želim početi, in sem delovala na tem področju," je za MMC dejala Beuseva. "Ampak si res delovala bolj v podzemlju," jo je dopolnil Melanšek.
20-letna Eva je nase opozorila pred dvema letoma s singlom Nazaj k mami, ki jo je oblikovala skupaj s preverjenimi imeni (Rokom Vilčnikom in Gregorjem Stermeckim). "Tak je bil dogovor, da bomo posneli samo en singel. Tudi meni v tistem trenutku takšna zvrst ni najbolj ustrezala. Po snemanju singla sem ustvarila nekaj skupin in začela delovati v drugih alternativnih prostorih," je razložila nova pevka.
Ne le v novih, tudi v starih skladbah skupine Tabu bo tako viden pečat nove pevke. "Učim se skladb, takšnih, kot so. Tabu so že izdelana blagovna znamka. Ko se jih naučiš - ko so že avtomatizirane –, šele takrat se lahko posvetiš bolj občutku. Ta pa ni povezan s tem, v katerem tonu je odpeta pesem ali katero besedilo poješ, ampak kar dodaš z vokalom. In že zdaj delam to, kar čutim," je zagotovila Eva Beus.
Glasba ji predstavlja način sprostitve: "Je ventil - sproščanje mojih notranjih občutkov: lahko sreče ali žalosti. Te naboje lahko vedno uporabiš na drugačen način. Iz kanala lahko vedno potegneš različno čustvo. In na takšen način rada gradim glasbo. Nekam te odpelje na prostor, kjer si ti in se lahko svobodno izražaš. Včasih se niti ne spomnim, kje sem bila, ker mi nastop mine v sekundi."

Mlada glasbenica s številnimi izkušnjami
Glasbeni zanesenjaki se je lahko spomnijo iz zasedb Boobjail, Shaking Roots, For Tease ... Poleg petja in glasbenega udejstvovanja se Beusova ukvarja še s pisanjem glasbe, besedil, slikarstvom, fotografijo, oblikovanjem ... V skupinah, ki jih je ustanovila, pa je tudi skrbela za menedžment in organizacijo. "Sem malo zasanjana, malo umetniško obarvana. Zanimata me glasba in umetnost. Na teh področjih tudi delujem vse svoje življenje. Sem hipijevska oseba - vesela, pozitivna. Drugače pa menim, da me boste najbolj spoznali na prihodnjih koncertih," je o sebi dejala Eva. "Kot smo izvedli iz zanesljivih virov, je dekle, ki ni nikoli tečno," je dodal v smehu Melanšek.

Preden se je pridružila skupini pred mesecem dni, je spremljala njihovo delo. "Saj so kar razvpita skupina," je dejala v smehu. Pevka bo v skupini nasledila Marinškovo, s katero so se Tabu razšli po osmih letih skupnega dela. "Zdi se mi, da je vsaka trema do neke mere zdrava. Drugače pa vem, da bom dala od sebe najbolje, kar znam. Več pa ne morem obljubiti," je dejala.

Pomisleki ...
Ob ideji, da bodo Tabu nastopili z novo pevko, so bili najprej zadržani koncertni organizatorji. "Obstajajo dvomi, skrb, ali bomo isti ali ne. Toda po zadnjih objavljenih posnetkih so odzivi zelo pozitivni. Verjamem, da bo ljudem zelo zanimivo videti Tabu v novi obliki," je dodal Melanšek. Baskitarist je prepričan, da se bo z novim vetrom v skupini spremenil tudi zvok skupine. "Ko se bomo malo bolj spoznali, bodo sorazmerno s tem nastajala besedila in glasba, vse se bo podrejalo vokalu. Glede na to, da je med nami rokerica, bomo kar 'žgali'," je obljubil Melanšek.

Po singlu že načrti za nastope
V naslednjih dneh bodo izdali prvi skupni singel. "Prihaja zelo zabavna zadeva. Eva je tu sodelovala kot moralna podpora - mogoče začimba in ta singel bo malce poseben. Nastal je v obdobju, ko smo ostali brez pevke in smo imeli v glavi idejo, da bomo lahko naredili nekaj brez pevke. Ena skladba nam je bila zelo všeč že iz demoposnetka, na katerem se je naš kitarist izkazal kot izjemen vokalist (smeh). Ko smo ga slišali, smo si rekli, da v tem trenutku ne potrebujemo pevke. Takrat se nam je pridružila v studiu in ga prijetno 'začinila'," je razložil Melanšek.

Stroj Tabujev tako nemoteno teče naprej. Hkrati pa bodo še naprej ustvarjali pod založbo Universal. "Zaupajo v našo izbiro. Za naprej imamo pripravljen material in nadaljujemo z novo brco v rit," se je pošalil Melanšek. Po novi menjavi pevke pa ostaja isto tudi ime. "Zato, ker je ustvarjalno jedro od nekdaj isto in smo tako samozavestni, da ustvarjamo naprej nemoteno," je sklenil Melanšek.