2Cellos sta dokazala, da bolj kot v resnih koncertnih dvoranah njune priredbe zaživijo zunaj njih. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
2Cellos sta dokazala, da bolj kot v resnih koncertnih dvoranah njune priredbe zaživijo zunaj njih. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
2Cellos
Letos sta violončelista praznovala svoj drugi rojstni dan oz. se spominjala 20. januarja 2011, ko se je na portalu YouTube znašel njun videospot za instrumentalno priredbo skladbe Michaela Jacksona Smooth Criminal. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

- Blagoslovljeni (K. Jenkins)
- Tema iz filma Schindlerjev seznam (J. Williams)
- Pozaba (A. Piazzolla)
- Koncert za dva violončela v g-molu (A. Vivaldi)
---------------------------
- Benedictus
- Where the Streets Have No Name
- Good Riddance (Time of Your Life)
- Book of Love
- Resistance
- With or Without You
- Human Nature
- Smooth Criminal
- Welcome to the Jungle
- Every Teardrop Is a Waterfall
- We Found Love
- Voodoo People
- Tehnical Difficulties
- When I Come Around
- Smells Like Teen Spirit
- Purple Haze
- You Shook Me All Night Long
- Highway to Hell
---------------------
- Back in Black
------------------------
- Golica
------------------
- Fields of Gold
2Cellos
Šulić in Hauser sta morala zaradi težav s tonom svoja loka zamenjati za mikrofon in improvizirano animacijo občinstva. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
2Cellos
2Cellos sta si tudi tokrat vzela čas za svoje oboževalce. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
2Cellos
Slovenska prestolnica ju je imela priložnost prvič pobližje spoznati leta 2011, ko sta se ustavila v tedaj akustično še vedno ne najprijaznejših Stožicah kot predskupina popveterana Eltona Johna. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
2 Cellos na Kongresnem trgu

Violončelista Luka Šulić in Stjepan Hauser sta se vrnila pred slovensko občinstvo v okviru 61. Festivala Ljubljana. Slabe tri mesece po njunem zadnjem nastopu v prestolnici sta se sinoči predstavila v spremljavi godalne zasedbe Slovenske filharmonije. A občinstvo na Kongresnem trgu ni bilo samo (cena vstopnic je sicer znašala 29 oz. 34 evrov na dan koncerta). Tudi v parku Zvezda so se zbrali številni ljubitelji dueta.

Sedem dni po tem, ko so središče prestolnice 'okupirali' zvoki narodno-zabavne glasbe na čelu z Modrijani in ob pomoči Jana Plestenjaka, se slika dogajanja še zdaleč ni obrnila. Že res, da so na začetku prišli na račun ljubitelji klasike, ampak po "resnem delu", kakor sta ga poimenovala Šulić in Hauser, je prišel njun železni repertoar, ki je s sedišč dvignil marsikaterega obiskovalca (predvsem obiskovalke, če smo natančni) in zapolnil - kakor na kakšnem rockovskem koncertu - prostor tik pod odrom.

Osrednji zvezdi večera sta po tonski vaji prišla na oder pod muhastim ljubljanskim nebom naravnost iz Portugalske, ki sta jo zapustila šele na dan ljubljanskega koncerta, saj je dva dni pred tem redne letalske poti ovirala tamkajšnja stavka. Ob devetih sta prikorakala za člani spremljevalnega godalnega orkestra in takoj požela aplavz.
V primerjavi z njunimi drugimi samostojnimi koncerti pri nas sta tokrat klasično uverturo podaljšala za nekaj minut. Skupaj z orkestrom sta preglasila odmevanje hrupa, ki je večinoma prihajal iz parka Zvezda, z deli K. Jenkinsa Blagoslovljeni (Benedicus), J. Williamsa (tema iz filma Schindlerjev seznam), A. Piazzolla (Pozaba) in A. Vivaldija (koncert za dva violončela v g-molu). Z njuno preciznostjo pa so se poigrale tonske težave. Tako se je po predzadnjem stiku loka z violončelom pri temi iz filma Schindlerjev seznam zaslišal neprijeten in bučen resket, ki je v nadaljevanju povzročil manjši odmev godalcev iz zvočnikov.

Po zasilni ureditvi ozvočenja je tonskim mojstrom znova zagodel nepredvideni pok, ki pa je popolnoma utišal zvok, ki se je širil iz godal. A Šulić in Hauser sta svoje partiture odigrala do konca, čeprav ju ni skoraj nihče slišal - sploh pa ne v zadnjih vrstah, iz katerih so se začeli širiti žvižgi. A Šulić in Hauser sta imela rešitev za nemirne obiskovalce. Odložila sta lok in prijela za mikrofon.

"Vedno sem želel postati stand up komik. Zdaj imam priložnost," je dejal Hauser in nadaljeval: "Ne vem, če to (mikrofon, op. a.) dela ali ne. Rad bi vas vse pozdravil. Hvala, ker ste prišli v tako velikem številu. Res smo počaščeni. Potrpite še malo. Zdaj vas bomo še malo uspavali, potem pa bomo začeli s šovom."

Šulić pa je nadaljeval: "Prosim za en aplavz za komorni zbor Slovenske filharmonije. Ko pa popravijo ozvočenje, šele takrat boste lahko spoznali, kako so fantastični." A 2Cellos in orkester nista izstopala le kot samostojni entiteti. Ne. V uvodnem delu so predvsem pokazali, kako delujejo v sinergiji, kjer se Šulić in Hauser kljub vlogi solistov vključita v celoto in ne izstopata, kot si to dovolita med svojim repertoarjem priredb.

Klasični poprockovski program v nadaljevanju
A večer se ni prevesil v prearanžirane priredbe 2Cellos s prisotnim orkestrom. Po klasičnem delu sta na odru ostala sama. "Dober večer še enkrat. Upam, da je konec tehničnih težav, da lahko zakorakamo naprej. Rad bi samo rekel, da smo konec z resnim delom koncerta in se lahko sprostite in počnete, kar želite. Če želite, lahko pridete bližje: lahko plešete, pojete, kar vas je volja," je dejal Šulić po odigranih priredbah skupin U2 (Where the Streets Have No Name) in Green Day - Good Riddance (Time of Your Life).

Njun solistični repertoar tako v primerjavi z marčevskim nastopom ni doživel kakšnih večjih sprememb. Predvsem sta oba nadgradila svoj vizualnoestetski vložek: Hauser s svojimi občasnimi dvigi s stola, Šulić z vrtenjem violončela. Impresivni pa so bili tudi zaključki, na primer Resistance (priredba Muse), kjer sta si za konec dovolila še več udarne improvizacije. Po drugi strani pa sta se znova poigravala s tišjimi vložki med priredbo, kot je With or Without You (U2). Ob seveda že znanih uvodnih besedah v skladbe.
"Dober večer, Ljubljana! Kako ste?" je spraševal Hauser in nadaljeval. "Naslednja pesem je zelo posebna: romantična, nežna. In tak. Za vse punčke tu. Da slišim, koliko vas je?! Je to najbolje, kar zmorete? Ajde, tretja sreča. Koliko vas je? Če znate verze, pojte. Mi ne znamo besedila."

Teatralno naravnano občinstvo sta zbudila ob zvokih Jacksonovega Smooth Criminal in Human Nature, ko sta odložila lok in se posvetila brenkanju na strune. Hauser je pozneje - še brez prisotnosti prvega narekovalca tempa iz ozadja, bobnarja Dušana Kranjca - sam prevzel tudi pobudo za ritem, ko je začel udarjati po svojem čelu z lokom v ustih med Welcome to the Jungle. A pravi "sprožilec" za občinstvo je bila priredba We Found Love, s prisotnostjo Kranjca, ki se jima je pridružil že pri priredbi Every Teardrop Is a Waterfall, ko so obiskovalci stekli proti odru in prostor med njim in sedišči napolnili do zadnjega kotička.

Lahko imate AC/DC, a čez Avsenika ga ni
To je Šulića in Hauserja samo podžgalo, da sta v še bolj dramatičnem tempu nadaljevala s svojimi najudarnejšimi priredbami, ki jih je mogoče slišati na njunih nastopih na svetovni turneji, na kateri predstavljata album In2ition. "Hočete malo Jimmyja Hendrixa?" je vzklikal vmes Šulić in naletel na bučen aplavz. Poleg Purple Haze, Smells Like Teen Spirit in When I Come Around je bil tudi Kongresni trg priča Hauserjevi stoječi solaži med Highway to Hell, in prva godalca večera sta ritem samo stopnjevala.

"Končno imam besedo. Bili ste neverjetna publika. Najlepša hvala. Shut up, I haven't finished (tiho, nisem še končal, op. a.). Zaigrala vam bova eno lepo pesem. Pesem je 'ludilo' (nora, op. a.), ampak nima besedila. Lahko pojete zraven," je dejal Hauser, preden je skupaj s Šulićem zaigral Golico. Vzdušje se je v hipu spremenilo v še bolj sproščeno in navijaško. V takšno, da sta še enkrat poudarila, v kakšno čast jima je bilo igrati pred takšnim občinstvom, preden sta sklenila z mirnejšimi toni Fields of Gold.

Nič kaj vzvišeno zvezdniško sta se po nastopu vrnila med svoje občinstvo in znova ostala med njimi, dokler nista podelila zadnjega podpisa.

Več utrinkov s sinočnjega dogajanja pa si lahko ogledate spodaj. Posnetek, kako sta 2Cellos izvedla Golico, si boste lahko ogledali kmalu.


- Blagoslovljeni (K. Jenkins)
- Tema iz filma Schindlerjev seznam (J. Williams)
- Pozaba (A. Piazzolla)
- Koncert za dva violončela v g-molu (A. Vivaldi)
---------------------------
- Benedictus
- Where the Streets Have No Name
- Good Riddance (Time of Your Life)
- Book of Love
- Resistance
- With or Without You
- Human Nature
- Smooth Criminal
- Welcome to the Jungle
- Every Teardrop Is a Waterfall
- We Found Love
- Voodoo People
- Tehnical Difficulties
- When I Come Around
- Smells Like Teen Spirit
- Purple Haze
- You Shook Me All Night Long
- Highway to Hell
---------------------
- Back in Black
------------------------
- Golica
------------------
- Fields of Gold
2 Cellos na Kongresnem trgu