Nude so po koncertu v Celju svojo 20. obletnico praznovali še v Križankah. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nude so po koncertu v Celju svojo 20. obletnico praznovali še v Križankah. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nude
Tokrat so Nude pričakale polne Križanke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
- Uvod s simfoničnim orkestrom Glasbene šole Celje
- Element L
- Sargeant Pepper's Lonely Hearts Club Band (gost - Oto Pestner)
- Pepelka
- Narobe svet (gost - Borut Činč)
- Pri vodnjaku
- Rola (gost - Samo Šalamor)
- Najlepša pesem
-------- akustika ---------
- Budala
- Povej mi zakaj, pesem
- Polja sanj
- Mambo love (gost - 6pack Čukur)
------ intro GONG --------
- Yoompin (GONG)
- Pekleraj (gost - Neno Belan)
- Tako lepo si zlomila mi srce
- Mal narobe (BiLBi)
- Še imam te rad
- Pozabi (APZ Toneta Tomšiča)
- Dan ljubezni (APZC Toneta Tomšiča)
- Dan ljubezni (Nude)
- Razlog
- Balon
--------------------------
- Ši'z d bes
- Najlepša pesem
--------------------------
- Balon
Nude
Nude so svojo dvajsetletnico praznovali tudi z izdajo albuma največjih uspešnic - Dvajset. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Boštjan Dermol
Kot je v pogovoru za MMC priznal Dermol, je skupino skozi vsa obdobja vedno zaznamovala neka posebna energija. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Simfonični orkester Glasbene šole Celje
Pečat koncertu, ki si ga bo mogoče ogledati decembra na Televiziji Slovenija, je dodal simfonični orkester Glasbene šole Celje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Nude so po svojem velikem koncertu v čast praznovanja okrogle obletnice v Celju pripeljali simfonični orkester Glasbene šole Celje in posebne goste sabo v hladno zavetje Križank. Dve desetletji delovanja sta oboževalcem utelešenja "celjskega britpopa" oz. modernega rokenrola prinesli dva glasbena spektakla, ki sta se od podobnih glasbenih dogodkov ločila predvsem po preprostosti.

"Dvajset let. Večkrat se moramo spomniti; kaj smo naredili; kje vse smo bili; koga smo srečali; kdo je bil na naših koncertih; s kom vse smo igrali; s kom smo se smejali. Tako se začneš zavedati, da je dvajset let dolga doba. Doba, ki je pretekla," je v uvodnem nagovoru iz zvočnikov Križank odmevalo ob pogledu na simfonike. Odmeval je le Dermolov glas. Glas edinega člana skupine, ki ni zamudil niti enega koncerta. "Žalostno," je po koncertu za MMC v smehu dejal pevec. Nude so skozi leta zamenjali kar nekaj članov, vsem je bila skupna ena stvar, je poudaril Dermol za MMC: "Energija!"

Vabljeni tudi k branju MMC-jevega intervjuja z bobnarjem Gaberjem Maroltom: "Po številu predvajanj se postavljamo ob bok Robbieju Williamsu – kar se Slovenije tiče!"

Prav ta je že z Elementom L, prvo skladbo sinočnjega repertoarja, udarila skozi Demola, bobnarja Gaberja Marolta, kitarista Teodorja Amanovića - Toša, basista Marka Fureka in klaviaturista Dejana Štuhca vse do občinstva, kjer so se znašli tako tisti, ki sledijo skupini že od samega začetka, do tistih, ki jih odkrivajo na novo.

"Ko pogledam nazaj, se mi zdi, da so minila zelo hitro in da so bila dolga leta, dolga kot hip. Skupaj smo preživeli veliko lepega, veliko dobrega, veliko stvar. Veliko smo se družili. Veliko ur, dni, let smo bili skupaj. Let. Ampak je uravnoteženo. Vse v nekam kozmičnem balansu. Tudi življenja, ki jih živimo, ko nismo v bendu, čeprav smo vedno v bendu. Enkrat bend, vedno bend. So ljudje, prijatelji, družina. Hvala vsem skupaj in vsakemu posebej, za vse, kar je bilo, kar je in kar bo. Iskreno: zdi se kot včeraj," je še dejal Dermol v uvodnem nagovoru preko zvočnikov.

In res se je zdelo kot včeraj. Nude pomlajujejo njihove skladbe. Na odru dajejo občutek, kot da se regenerirajo z vsako skladbo posebej. Dermolova vokalna drža, znotraj katere manevrira med barvami svojega glasu, in občasne Toševe kitarske solaže sta se sinoči izkazali kot jedro. Jedro, okoli katerega je bil speljan cel zvok simfoničnega orkestra.

Nude znova z orkestrom
Sodelovanje Nudov z orkestrom sicer ni nekaj novega. Kot skupina so že leta 2000 posneli daljši koncert z godalnim orkestrom. "Simfonični orkester je morda samo korak naprej. Res je, da nekaj časa tega že nismo počeli zaradi različnih razlogov. Že spraviti takšno zasedbo na oder, je precejšnji organizacijski zalogaj in v zadnjih desetih letih nismo imeli razloga, da bi se tega lotili, letos, ob dvajseti obletnici, pa se nam zdi, da je to jubilej, ki lahko dobi tak pečat: da pesmi dobijo simfonično preobleko," je za MMC pred časom dejal Marolt.

Premišljen koncept je imel sicer manjšo hibo, in sicer je obiskovalec dobil občutek, kot da je orkester podrejen zvoku skupine, in ne enakopraven. Spet po drugi strani ga ni v nobenem elementu presegel s svojo prezenco, razen v delih, ki so to zahtevali.

Gostje kot posebna popestritev
Pečat so pustili tudi posebni gosti, med njimi Oto Pestner, Borut Činč (Buldožer), Samo Šalomon, 6pack Čukur, Neno Belan, Bilbi, Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani in tolkalna skupina GLOG. Vsak izmed gostov se je pridružil skupini pri eni izmed skladb in jih odpel oz. odigral skupaj s skupino. V primerjavi s podobnimi koncerti, kjer izvajalci vabijo stanovske kolege v goste, tu ti niso dobili možnosti, da repertoarju dodajo še kakšno svojo skladbo. In prav to tokrat ni uničilo dinamike, ki jo je skupina gradila skozi koncert.

Nude so začeli z nekaterimi najznačilnejšimi skladbami iz svoje 20-letne kariere. Sargeant Pepper's Lonely Hearts Club Band s Pestnerjem je še bila za vzpostavljanje stika, že pri Narobe svetu (ki so ga izvedli skupaj s Činčem za črno-belimi tipkami) in Rola pa so že obudili občutek, ko tako v glasbi kot besedilih niso pretirano filozofirali, pač pa podajali svoj pogled na svet - na tako preprost način, da sta melodija in besedilo zlezla pod kožo.

Praznovanje v slogu spektakla
Na obdobje starih Nudov je zbrane spomnil tudi njihov nekdanji klaviaturist Nino Šloser, le da se jim je na odru Križank pridružil v drugačni vlogi - kot vodja vokalno-inštrumentalne skupine GLOG. Udarci ob kovinske sode so v zvok Nudov vnašali še več elementov surovosti in jih s pomočjo glasov pevcev Akademskega pevskega zbora Toneta Tomšiča Univerze v Ljubljani vračale nazaj v čas (člani Nudov so tudi sami začeli v pevskih zborih). Hkrati pa so jih približevale spektaklu, kakršen se za takšno obletnico spodobi, ko so skupaj za piko na i iz grl zbranih spravili besedilo zimzelene skladbe Dan ljubezni - najprej v izvedbi pevskega zbora in nato še Dermola.

Tudi Nude se niso izognili "modni muhi" oz. stalnici zadnjih pri slovenskih izvajalcih - akustiki. Čeprav so - kot je priznal Dermol - naredili s svojim akustičnim vložkom, ki so ga sestavljale pesmi Budala, Povej mi zakaj, pesem, Polja sanj (v skaritmih) in Mambo love (ob pomoči 6pack Šukurja), precejšnjo izjemo, saj so se v svojih dvajsetih letih bolj ali manj izogibali akustike.

Skupina, ki je svoje prve korake naredila ob preigravanju starih uspešnic, je s skladbami, kot so Razlog, Balon (s kitarskim vložkom Seven Nation Army skupine The White Stipes, ki verjetno še vedno odmeva v ušesih obiskovalcev EuroBasketa), Ši'z d bes in Najlepša pesem, razživela polne, a ne razprodane Križanke.

"Radi vas imamo. Hvala, ker ste bili nocoj z nami. Cesarsko. Lepi ste," se je po koncertu zahvalil Dermol. In tako zapečatil še eno poglavje v knjigi, ki jo začne zgodba o dveh skupinih vajah, po katerih je sledil prvi polurni koncert, na praznovanju rojstnega dne Dermolove in Maroltove sošolke. Vse drugo je zgodovina.

Klavdija Kopina, foto: Sandi Fišer

Več utrinkov s sinočnjega koncerta si lahko pogledate v spodnjih videih (priporočamo ogled v kakovosti 1080p HD) in fotogaleriji.

- Uvod s simfoničnim orkestrom Glasbene šole Celje
- Element L
- Sargeant Pepper's Lonely Hearts Club Band (gost - Oto Pestner)
- Pepelka
- Narobe svet (gost - Borut Činč)
- Pri vodnjaku
- Rola (gost - Samo Šalamor)
- Najlepša pesem
-------- akustika ---------
- Budala
- Povej mi zakaj, pesem
- Polja sanj
- Mambo love (gost - 6pack Čukur)
------ intro GONG --------
- Yoompin (GONG)
- Pekleraj (gost - Neno Belan)
- Tako lepo si zlomila mi srce
- Mal narobe (BiLBi)
- Še imam te rad
- Pozabi (APZ Toneta Tomšiča)
- Dan ljubezni (APZC Toneta Tomšiča)
- Dan ljubezni (Nude)
- Razlog
- Balon
--------------------------
- Ši'z d bes
- Najlepša pesem
--------------------------
- Balon