Med enajstimi izvajalci, ki so se zvrstili na odru Kina Šiška, so bili  Niet, Siddharta, Zmelkoow, Peter Lovšin, The Tide, Aphra Tesla, Trkaj, Narat, Werefox, Res Nullius in skriti gostje večera Flirrt. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Med enajstimi izvajalci, ki so se zvrstili na odru Kina Šiška, so bili Niet, Siddharta, Zmelkoow, Peter Lovšin, The Tide, Aphra Tesla, Trkaj, Narat, Werefox, Res Nullius in skriti gostje večera Flirrt. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Peter Lovšin in Španski borci
Lovšin je sicer prvi "spominčar" Izštekanih, saj je s Sokoli nastopil v prvi oddaji Izštekani. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Siddharta
Suveren uvod Siddharte je dopolnilo občinstvo, ki je zapelo klaviaturistu Tomažu O. R. vse najboljše za rojstni dan. In pozneje še oboistki Maji. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
- Klinik (Siddharta)
- Novi svet (Keaziree) (Siddharta)
- Neko glupo nedeljo (Peter Lovšin)
- Sodni dan (Peter Lovšin)
- CDG 14.45 (Narat)
- Zdi se (Narat)
- "10-minutni digitalni ajmoht skladb" (Zmelkoow)
- Prvič (Trkaj)
- Žvim zato (Trkaj)
- Pojke Indiana (Aphra Tesla)
- Raven (Aphra Tesla)
- Little Love Pretender (The Tide)
- Carry On (The Tide in Tina Marinšek)
- Krvavi kolaž (Res Nullius)
- Zdravo je biti divji (Res Nullius)
- March of the Finest (Werefox)
- The Redneck Genius Story (Werefox)
- Izštekani (Flirrt)
- Balada za obešence (Niet)
- Ruski vohun (Niet)
------------------------
- Lep dan za smrt (Niet, Tokac in Tomi M.)
Zmelkoow
"Protesti so šli v hipermarket, o čemer bomo povedali malo več pozneje. Zombiji so tudi v hipermarketih, tako da so se zadeve samo preselile – ampak se dogaja dalje," je v svojem slogu desetminutni "ajmoht", kakor so poimenovali svoj glasbeni vložek, začel prvi glas Zmelkoow, Goga. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Tina Marinšek (Tabu) in  Jure Longyka
Tabu so se sicer pred dnevi izštekali sami. Nastopili so v SiTi teatru in tam ponudili delček tega, kar bodo ponudili v prvi polovici naslednjega leta. "Bil je poseben. Odločili smo se, da bomo malo spremenili to rutino, ki se dogaja že 15 let. Sicer ne na moj račun (smeh). Na moj račun malo manj. Fantje pa so v izvirni zasedbi že 15 let in je 'fajn' narediti kaj novega," je dejala Marinškova. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Werefox
Werefox so s svojim relativno svežim materialom in novo vnemo vnesli novo energijo v Izštekane. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Borut Marolt (Niet), Tomislav Jovanović - Tokac (Dan D) in Tomi Meglič (Siddharta)
Večer je sklenil trio pevcev ob skladbi Lep dan za smrt v sestavi Borut Marolt (Niet), Tomislav Jovanović - Tokac (Dan D) in Tomi Meglič (Siddharta). Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

In tako kot smo izštekani lahko vsi, je izštekavanj lahko več. Prav to je sinoči doživela razprodana Katedrala Kina Šiška. Longyka je pred samim dogodkom v intervjuju za MMC dejal, da se "tudi Izštekani na neki način 'izštekujejo'. Za praznovanje so bili drugačni kot sicer. Longyka je v stilu didžeja, natančneje Vašega omiljenega didžeja Jureta, sestavil žanrski kolaž glasbenikov, ki jim je bilo skupno, da so bili postavljeni pred izziv, kako se razgaliti zunaj intime radijskega studia. "Že dvajset let nisem sedel, ko sem pel," je pred svojim nastopom pripomnil Peter Lovšin. Pa ne samo sedeči položaj glasbenikov, tudi način izštekavanja je - poenostavljeno - odstranil hrup. Tišina je ostala. V manjši meri, a slišna. Ostali zvočni prostor pa je pripadel bohotenju godalom članov Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

Akustična saga se končuje
Definicij izštekavanj, ki jih je prinesel sinočnji večer, je bilo več. Izštekani po Siddharti so tisto, kar je skupina pravkar končala v še razširjeni obliki s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija ob njihovi 10. obletnici nastopa na Bežigrajskem stadionu in zapakirala v dvojni CD in DVD. Le redki so ostali malodušni ob zvenu violin, ki so zapolnjevale odsotnost električnih vložkov pri Klinik in pozneje pri zadnjem singlu Novi svet (Keaziree), ki je nastal v sodelovanju s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija po obeh koncertih v Gallussovi dvorani.

Lovšin je s svojimi "borci" (med njimi Simon Cukljati in Rok Pogačnik na kitarah ter Rihard Zadravec na harmoniki) uprizoril enega izmed najbolj tipičnih izštekavanj – "gremo, kot da je žur ob tabornem ognju". Prvi "spominčar" Izštekanih si je vzel čas za nastop in po skladbi Neko glupo nedeljo, ki po njegovih besedah "nima nobene zveze z našo psiho-političnostjo", nadaljeval s tisto, ki je s Sodnim dnevom in po razširjeni različici pripravil Kino Šiška do ploskanja in sodelovanja.

Od obogatene akustike do ljudskih prvin
Tretjo definicijo izštekavanja je pripravil Narat, ki je ob pomoči mojstra tolkal Blaža Celarca in klaviaturistke Polone Janežič nadgradil kantavtorsko akustiko z godalnim prizvokom, kjer je v ospredju ostala liričnost njegovega vokalnega izražanja.

Svojemu slogu izštekavanja, kot da njih ni zraven, kakršnega so uprizorili leta 2009, so se na neki način držali člani skupine Zmelkoow. Tudi tokrat so Nuša, Žare, Goga in Aleš prišli z vse prej kot ustaljenim "obujajmo spomine" repertoarjem: "Zapeli bomo en nov komad, ki nosi naslov Pussy revolucija. Pred tem bomo zapeli komad Revolution Nine in za njim en komad, ki nima naslova, ampak je dovolj prepoznavna mešanica dveh komadov, da ne potrebuje naslova."

V praksi so se njihove napovedi uresničevale skozi nenavadne zvočne palete pihal in aritmije ostalih glasbil. Brez spremljave orkestra so po desetih minutah zaključili s spokojnim spevom: "Kaj mi poje ptičica sinička -a -a -aaa -a."

Gostobesednost proti minimalizmu
Izštekavanje kot alternativa posnetim matricam je tisto, kar spomni raperja Trkaja na začetke nastopanja s skupino. Prvič je svoje rime odrapal ob tako velikem številu godal in prvič se je v Izštekanih prepustil spremljavi beatboxerja Jana Šilca (A-Kamela, Oktet 9).

Največjo skrajnost izštekavanju je uprizorila Aphra Tesla. Brez orkestra, s klavirjem, ki je ohranjal konsistentnost med njenimi vokalnimi minimalizmi, je ponudila nekaj, kar zadene iz največje skrajnosti. Toda le tiste, ki temu prisluhnejo. Izkazalo se je, da številni takšne odklone še vedno raje izkoristijo za odhod iz dvorane po novo mero osvežitve.

Rojeni "izštekani"
A že nekaj minut pozneje je bila slika drugačna. Izštekani kot "nature". "To so tudi naredili eni izmed gostov. Bio. Eko. Stripped – slečeno. Čisto. In pridemo do naslednjega ključa za naslednjega izvajalca, kar je Live & Clean. To je ime druge plošče, ki so jo izdali leta 2008. Posneli pa v Izštekanih 2007," je najavil The Tide Longyka.

Skupina, ki je pred izidom novega albuma Landings, je v Kinu Šiška požela enega večjih aplavzov že s prihodom na oder. Album obljubljajo za marec naslednje leto, so pa ob tem namignili, da jih v prihodnosti morda čaka sodelovanje z Valom 202. "Bo že prišlo na dan," je zagotovil pevec Tomaž Štular. A njihov naslednji korak je bil storjen prav v Kinu Šiška, ko so premierno predstavili svojo novo skladbo Little Love Pretender. Alternativni rokerski spev se je začel samo ob klavirju, basu in vokalu, nato pa so skupaj z orkestrom zgradili zvok, kakršen se spogleduje z dramaturgijo kakšnih večjih stadionskih rokskupin.

Tabu z novo zgodbo Vala 202
Štular in druščina na odru niso ostali sami, saj se jim je pri Carry On pridružila pevka Tabujev Tina Marinšek, v čutnem duetu, sicer edinem tistega večera (če odštejemo vokalna dopolnjevanja članov skupine Zmelkoow, Goge in Nuše). Tabu so sicer prav v teh dneh "preoblekli" približno polovico svojega repertoarja. Do aprila prihodnje leto, ko se bo začela njihova turneja, načrtujejo preobleči vsega. In za veliki finale napovedujejo junija prihodnje leto koncert s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija v Križankah (več o tem si boste lahko prebrali v naslednjih dneh).

Izštekavanje kot slovo?
Izštekavanja so lahko tudi nepričakovana in odvisna od počutja. "Ko smo se pogovarjali o nocojšnjem večeru, je bilo tudi veliko vprašanje: bo ali ne bo. Pred desetimi dnevi je veljalo, da bo. Potem so rekli, da bo električna kitara in ojačevalnik, toda aranžmaji bodo spremenjeni. Včeraj opoldne so sporočilli: 'Res Nullius prinesejo akustično kitaro!'," je razkril Longyka. In začela se je rock-bluz simfonija z orglicami in z malce grenkim priokusom, saj je bila v zraku tema, ki je pred dnevi završala v domači glasbeni krajini, da Res Nullius razpadajo. "December je še naš mesec, potem pa bomo videli, kako peljati zgodbo naprej," je dejal pevec skupine Zoran Benčič.

Presenečenja za konec
Izštekanje je na račun superskupine lahko 'superizštekanje'. Werefox, ki v sebi združuje člane iz skupin Psycho-Path, Sphericube in Bekko, je s pevko Melée na čelu in ob aranžmajih Mirka Lazerja vnesel manjkajoči člen sofisticirane elegance. S podtoni kantrija oplemeniten alterrok v skladbi The Redneck Genius Story je Kino Šiška ob stopnjevanju dramaturgije pripravil do premikanja, in še preden so se zavedeli, je že sledil aplavz.

Napovedanih je bilo sicer 20 skladb, ki bi počastile dvajset let oddaje, toda obljubo so "prelomili" skriti gostje večera s skladbo Izštekani. To je bila skupina Flirrt, ki bo nastopila v naslednjih Izštekanih, 17. januarja. "Upam, da država ne bo uvedla davka še na Izštekane. In še na nadaljnjih tvojih 20 let," je zaželel Longyki pevec skupine Rok Lunaček.

In še za konec - Izštekani so lahko tudi opomin kultnosti. Ob aranžmaju Boruta Činča je najprej Katedrala prepevala Ruskega vohuna, nato pa za zaključek skupaj z Nieti ter gostoma Tomislavom Jovanovićem - Tokcem (Dan D) in Tomijem Megličem zares oživela ob prepevanju Lep dan za smrt. Čisto na koncu, ko je popustila "zavora", da gre za radijski prenos in oddajo, ki zahteva precejšno mero koncentracije. Takšne, zaradi katere je večina obiskovalcev le obstala in se prepustila prerezu zadnjih 20 let.

A kot je sklenil Longyka: "Itak pa gremo še trikrat spat in bomo že 21. Ni panike."

Več utrinkov s koncerta si lahko pogledate spodaj.

- Klinik (Siddharta)
- Novi svet (Keaziree) (Siddharta)
- Neko glupo nedeljo (Peter Lovšin)
- Sodni dan (Peter Lovšin)
- CDG 14.45 (Narat)
- Zdi se (Narat)
- "10-minutni digitalni ajmoht skladb" (Zmelkoow)
- Prvič (Trkaj)
- Žvim zato (Trkaj)
- Pojke Indiana (Aphra Tesla)
- Raven (Aphra Tesla)
- Little Love Pretender (The Tide)
- Carry On (The Tide in Tina Marinšek)
- Krvavi kolaž (Res Nullius)
- Zdravo je biti divji (Res Nullius)
- March of the Finest (Werefox)
- The Redneck Genius Story (Werefox)
- Izštekani (Flirrt)
- Balada za obešence (Niet)
- Ruski vohun (Niet)
------------------------
- Lep dan za smrt (Niet, Tokac in Tomi M.)