Severa in Gal Gjurin. Brat in sestra sta sodelovala tudi pri albumu
Severa in Gal Gjurin. Brat in sestra sta sodelovala tudi pri albumu "Duša in telo", saj je Severa nastopila v skladbi Spet doma. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Za novinarje in glasbene kogele je nastopil s pesmijo "Nisem kriv". Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Zoran Predin, Jože Potrebuješ, Klemen Prepeluh
Predstavitev novega albuma so si med drugim prišli ogledat tudi Zoran Predin, Jože Potrebuješ in Marko Prpić. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Jure Longyka meni, da ima vsaka radijska postaja pač pravico do samostojne uredniške politike, vseeno pa se z mnogimi ne strinja. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Gal Gjurin je novinarjem in glasbenim prijateljem v intimni atmosferi priljubljenega lokala v središču prestolnice predstavil nov studijski album, ki ga je ustvarjal zadnja štiri leta in nosi naslov "Duša in telo". Na dvojni album se je zvrstilo dvaindvajset skladb, ki se po zvoku razvrščajo v tematska sklopa "duša" (nežnejše skladbe) in "telo" (pesmi s "tršim" prizvokom). Ob bok je, kakor pojasnjuje, postavil dva različna pogleda na svet, ki pa se nazadnje prepletata (kot duša in telo). Na albumu se med seboj povezujejo raznovrstni glasbeni žanri, med drugim pop, rock, džez, etnoglasba in celo klasika. Pojavijo se tudi zanimiva glasbena sodelovanja, na primer z Nino Pušlar in Janom Plestenjakom, seveda pa ne gre brez Galove sestre Severe Gjurin, ki se ponaša z enim najbolj karizmatičnih in prepoznavnih vokalov sodobne slovenske glasbene scene.

V Cankarjevem domu bo poudarek na simfoničnem zvoku

Uradna turneja v okviru promocije novega albuma se bo začela 15. aprila, ko bo s simfoničnim orkestrom Cantabile pod vodstvom dirigenta Marjana Grdadolnika nastopil v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, predpremierno pa si Gala in njegovo zasedbo lahko ogledate že 4. aprila v Murski Soboti. Zvok na velikem odru Cankarjevega doma bo pretežno simfonični, člani Gjurinove zasedbe, Severa in drugi pa bodo nastopili le kot posebni gostje.

Glasbenik je novinarjem za pokušino skupaj s svojo skupino odigral tudi novo pesem z naslovom "Nisem kriv", ki se v različnih interpretacijah pojavi na obeh zgoščenkah novega albuma. Gal Gjurin je pesem sicer napovedal kot lahkotno, a njeno besedilo, ki se začne z verzom "obsojen sem bil na smrt, še preden sem se rodil" pesmi nedvomno dodaja težo in melanholijo, ki ne spominja nujno na lahkotno plat življenja.

"Med sto največkrat predvajanimi bi moralo biti sedemdeset slovenskih skladb"
Predstavitev novega albuma si je ogledalo tudi nekaj drugih slovenskih glasbenikov. Med sodelujočimi nista manjkali Nina Pušlar in Severa Gjurin, sicer pa so se oglasili tudi Pero Lovšin, Jože Potrebuješ, Zoran Predin, avtor in voditelj radijskih oddaj na Valu 202 Jure Longyka ter celo slovita glasbena tekstopiska Elza Budau.

Ob priložnosti smo Gala prosili tudi za komentar ob razglasitvi lestvice Zavoda IPF o najbolj poslušanih radijskih popevkah leta 2012, na katero se je uvrstila le ena slovenska skladba, medtem, ko je bila njegova pesem Knjiga obrazov tretja najbolj predvajana domača skladba na Valu 202. "V resnici bi moralo biti med sto najbolj predvajanimi skladbami sedemdeset slovenskih, ne pa, da se pogovarjamo o eni, ki se tam znajde slučajno," pravi Gjurin, ki je sicer vesel, da obstajajo izjeme, kot je postaja Val 202, ki podpira slovenske izvajalce, a obenem meni, da je predvajanje glasbe na slovenskih radiih vseeno popolnoma nerealno: "Lastništvo radiev je tako razporejeno, da vse skupaj ne deluje in radijska scena je tako v popolnem neskladju s koncertno in s tem, kaj si ljudje v resnici želijo in ne nazadnje potrebujejo. To pa je dobra produkcija. Večinoma imajo radijske postaje neko svojo filozofijo in politiko, ki se sveta sploh ne tiče. To zelo obžalujem."

Vsaka radijska postaja ima pravico do svoje politike
Radijski voditelj na Valu 202, Jure Longyka, pravi, da se s takšnimi sodobnimi uredniškimi politikami, ki slovensko glasbo na primer vrtijo predvsem ponoči, osebno ne strinja, a se pritoževanja v čast demokratičnosti vseeno raje vzdrži, saj ima načeloma vsaka postaja pravico do samostojnega odločanja. Kljub vsemu pa nam je zaupal, kaj je po njegovem mnenju tisto, kar je k slovenski glasbi prispeval Gal Gjurin. Meni, da lahko v njegovem primeru govorimo o glasbenih presežkih, saj ga odlikujejo "dobri teksti" in "velika muzikaličnost".