Svetovni splet je prostor vseh, pravi Gramatik. Foto: Promocijsko gradivo
Svetovni splet je prostor vseh, pravi Gramatik. Foto: Promocijsko gradivo
'Gramatik na novem albumu izkazuje glasbeno rast, s katero se upira žanrskim definicijam, in krši status quo elektronske plesne glasbe, s tem pa je zvoku, ki ga pripisujemo njegovi znamki, dodal nove razsežnosti,' piše v promocijskem gradivu ob izidu nove plošče. Foto: Založba

Gramatikov nastop se iz Kina Šiška seli na večje prizorišče, saj so vstopnice za prvotno lokacijo pošle v rekordnem času. Izjemno priljubljeni didžej bo tako v petek, 5. septembra, nastopil v ljubljanskih Križankah. Vstopnice, kupljene za Kino Šiška, veljajo za novo lokacijo, sporočajo organizatorji.

Gramatik, Portorožan s pravim imenom Denis Jašarević, je na začetku letošnjega leta izdal album The Age of Reason, "prelomno ploščo svoje kariere". Kot prva je namreč izšla pri njegovi založbi Lowtemp, hkrati pa predstavlja popolno zvočno evolucijo, piše v promocijskem gradivu.

"Osvobojena" glasba
V obdobju, ko se glasbena industrija bojuje za to, da bi ohranila svoje stare vire prihodkov, se je Gramatik na vrat na nos podal v prihodnost, kot si jo je predstavljal sam – v izmenjavo datotek. "Osvoboditi glasbo, tako da jo ponudiš brezplačno," je postalo vodilo v Gramatikovi karieri. Leta 2010 je po izidu petih albumov začel objavljati povezave do torrentov z njegovo celotno diskografijo. Oboževalci so se odzvali, si izmenjavali datoteke in v desettisočglavih množicah drli na koncerte.

Idol: Nikola Tesla
Gramatik se ni nikoli bal jasno in odkrito govoriti s svojim občinstvom. S svojo zadnjo ploščo #digitalfreedom je spodbudil nov pristop k avtorski zakonodaji in diskurzu. V svojih rednih in navadno dobro sprejetih objavah v družbenih medijih je popeljal odnos med umetnikom in oboževalcem na zelo osebno raven. Pogosto govori o svoji ljubezni do Nikole Tesle in - kar je še pomembneje - o razlogih, da ceni Teslovo dediščino in ozaveščeno napredno življenje. Njegova dodelana odrska scenografija celo posnema Teslove tuljave.

"Razsvetljena starost"
Z izidom albuma The Age of Reason se ni nič spremenilo. Gramatik podrobneje pojasnjuje epski naslov albuma, ki ga je navdihnil stand up nastop komedijanta Georgea Carlina. "Pošalil se je o dejstvu, da je bil katoličan, dokler ni dosegel določene 'razsvetljene starosti'. Tudi sam trdno verjamem, da v človekovem življenju nastopi čas, ko doseže 'razsvetljeno starost' in se zave, koliko nerazumnih prepričanj, brezsramnih protislovij in nelogičnih omejitev je iz raznovrstnih zlohotnih razlogov vsiljenih družbi. Vse to je namenoma zasnovano tako, da ostajamo postrojeni, in nam preprečuje, da bi se kot vrsta v polnosti uresničili. Nekateri to starost dosežejo prej, drugi pozneje, večina pa na žalost nikoli. Rad bi [s svojo glasbo] več ljudi privedel do tega, da bi prej dosegli razsvetljeno starost. Morda. Ali pa bi vsaj rad povezal tiste, ki čutijo enako."