Eden izmed številnih razprodanih ameriških koncertov. Foto: Facebook
Eden izmed številnih razprodanih ameriških koncertov. Foto: Facebook
Gramatikovo veselje nad prodorom v svet filmske glasbe. Foto: Facebook
Pogled izza mešalne mize. Foto: Facebook
Uradna stran Gramatika. Foto: Uradna stran
Ameriško občinstvo Gramatika sprejema odprtih rok. Foto: Instagram Gramatik

"OK, tole je nekaj, na kar sem res jebeno ponosen. Moj komad Break Loose najdete v novem blockbusterju Oliverja Stona Divjaki, v katerem igrajo John Travolta, Benicio del Toro, Selma Hayek, Uma Thurman, Blake Lively, Taylor Kitsch & Aaron Johnson. Sem VELIK fen Oliverja Stona in ne morem vam povedati, kako navdušen in vznemirjen sem, da sem del tega! #DreamBIG," je zapisal Denis Jašarević alias Gramatik na svojem profilu na Facebooku, ob zapisu pa objavil še napovednik za omenjeni film.

Da je del hollywoodskega visokoproračunskega filma, je le zadnji v dolgi vrsti uspehov portoroškega didžeja na drugi strani Atlantika: Just Jammin' ima skoraj 2 milijona ogledov, sledijo pa Balkan Express, Hit That Jive, So Much For Love, Lonely & Cold in druge. Africe skupine Perpettum Jazzile z vrtoglavih 13 milijonov ogledov sicer verjetno ne bo ujel, tako da status slovenskega rekorderja v ogledih na YouTubu ostaja v rokah 40-članske skupine, ki meša različne žanre.

A Gramatik meri na povsem drugačno občinstvo - in povsem drugačne trge. Slovenijo in rodno Obalo sicer še vedno sem in tja obišče, a njegov dom je že nekaj časa New York in ameriška didžejska scena. Na tej velja za enega boljših. Na svetovni lestvici didžejev zavzema trenutno 555. mesto, njegove albume pa občinstvo sprejema odlično.

Od klavirja do drum'n'bassa
Njegovo popotovanje v glasbeni svet se je začelo že zelo zgodaj - pri treh letih, ko ga je mama ujela "prilepljenega" na radio v sestrini sobi, kjer je poslušal kasete z ameriškim funkom, džezom, soulom in bluzom. Nad glasbeno šolo je obupal po dveh letih, ker klasika ni bila zanj, je pa zato v 4. razredu osnovne šole s sošolci ustanovil skupino, s katero so redno zabavali na šolskih prireditvah.

V 7. razredu je odkril hip hop in začel pri 13 letih na domačem računalniku ustvarjati prve elektronske "beate". Sošolci so bili impresionirani, saj v njegovem rodnem Piranu ni bilo nikogar, ki bi delal kaj podobnega. Leta 2006 je z dvema prijateljema, s katerima je sestavljal skupino, izdal njihov hip hop prvenec 5th Element, nato pa se preusmeril širše - v žanre, ki so segali od džeza in bluza do funka in soula, vse zavito v elektro in drum'n'bass preobleko.

Ni trajalo dolgo, da je tehnološko vešči fant odkril, kako si z brezplačnim deljenjem glasbe zgraditi bazo oboževalcev po vsem svetu. Na najboljši odziv je naletel v ZDA, kjer je kmalu po prihodu podpisal pogodbo z založbo Pretty Lights Music, ki vso svojo glasbo izdaja brezplačno. To je šlo z roko v roki z Gramatikovo filozofijo, da se glasba osvobaja, če se ne zaračunava.

"Ustvarjam glasbo. Kadim travo."
Zdi se, da se ta moto kar dobro ujema s predstavo, ki jo o Gramatiku dobimo z njegovim lastnim opisom: "Hej. Sem Gramatik. Včasih ustvarjam glasbo. A večino časa rad kadim travo. In potem snamem par mojih najljubših serij. Nezakonito. Moja najljubša barva je črna in nisem vegan. Imam brke. Sem se vam že priljubil?" Ob tem še zapiše, da njegove glasbe nikar ne jemljite resno.

A zdi se, da so kar jo. Vsaj onkraj luže. (Razprodane) koncertne dvorane so nabito polne - tako polne, da lahko slovenski izvajalci samo sanjajo o čem podobnem. Leta 2008 je izdal svojo prvo skladbo na največji spletni prodajalni elektronske glasbe Beatport.com, ki se je nemudoma uvrstila na 24. mesto beatportove lestvice Electro House Top 100.
Decembra istega leta je izdal svoj prvi album Street Bangerz Vol. 1, ki je naletel na izjemen in popolnoma nepričakovan uspeh, Gramatiku pa odprl številna vrata. Leta 2009 je sledil drugi album Street Bangerz Vol. 2, na Beatportu pa je medtem prodal že več kot 100.000 komadov in bil nominiran za lepo število nagrad v "chill out" žanru.