Festival Sea Star, ki je lani gostil legendarne Wu Tang Clan, je letos med osrednje nastopajoče postavil zasedbo Cypress Hill. Foto: Arhiv umetnika
Festival Sea Star, ki je lani gostil legendarne Wu Tang Clan, je letos med osrednje nastopajoče postavil zasedbo Cypress Hill. Foto: Arhiv umetnika

Kalifornijski bogovi rapa, ki so v preteklih treh desetletjih spisali zgodovino sodobne glasbe, so brez dvoma polni presežkov. Predstavniki raperjev z zahodne obale imajo svojo zvezdo na Pločniku slavnih, prodali so več kot 20 milijonov albumov, s skladbo How I Could Just Kill A Man pa so postavili temelj gangster rapa, ki je odprl vrata tudi 2Pacu, Snoop Doggu in drugim.

Cypress Hill so znani po tem, da se lahko suvereno križajo tudi s kitarami, saj so v preteklosti že sodelovali z zasedbami, kot so Pearl Jam, Sonic Youth, Rage Against the Machine, razvpiti B-Real, eden izmed dveh glavnih raperjev v skupini pa je zadnja tri leta tudi član superskupine Prophets of Rage. Na festivalu Sea Star, ki se bo med 22. in 23. majem zgodil v Umagu, v laguni Stella Maris, se obeta ekskluzivni nastop, saj bodo nastopili le na tem koncu Evrope in na Islandiji.

V Umagu se bodo tako pridružili že znanemu seznamu nastopajočih, izvajalcem, kot so Dubioza Kolektiv, Amelie Lens, Meduza, Vojko V, Klinac, Z++, Kuku$, Buntai, Brudaz in drugi.

V karieri so zakrivili številne uspešnice, med njimi tudi Insane In The Brain, Tequilla Sunrise, Rock/Rap Superstar, Hits From the Bong in I Ain’t Goin’ Out Like That. Dobili so tudi del v seriji Simpsonovi, njihove pesmi pa so pojavijo tudi v računalniških igricah, številnih filmih in serijah, med katerimi so Hitri in drzni, Sopranovi, Mr. Robot in Volk z Wall Streeta.