Jimi Hendrix, velemojster kitare, je zaznamoval 60. leta in tudi po prezgodnji smrti vplival na dolgoletni razvoj glasbe. Foto: AP
Jimi Hendrix, velemojster kitare, je zaznamoval 60. leta in tudi po prezgodnji smrti vplival na dolgoletni razvoj glasbe. Foto: AP

Kot poroča The Rolling Stone, je Hendrix to kitaro začel igrati po tem, ko je leta 1962 zaradi poškodbe zapustil ameriško vojsko. "Potem se je za kratek čas preselil v Tennessee, preden se je zgodaj leta 1964 preselil v New York, kjer je ostal do konca leta 1966 in igral na prizoriščih, kot sta Cafe Wha in Cheetah Club," je zapisala dražbena hiša.

Kitara je v njegovih rokah ostala tudi v času, ko je sodeloval z Isley Brothers in lastno skupino Jimmy James and the Blue Flames. Potem ko se je preselil v Veliko Britanijo, da bi ustanovil novo skupino, je kitara ostala v ZDA, in sicer v stanovanju prijatelja Mika Quashieja, ki je pred smrtjo poskrbel za overjeno in natančno pismo o njenem izvoru.

"Ta kitara osvetli Hendrixovo zgodnjo kariero," so še dodali in poudarili, da je to zgodovinska vrednost brez primere. "Še nikoli nismo imeli kitare glasbenika tako velikega kova, ki bi imela ob sebi tako natančno opisan izvor in vrednost."

Sprva so predvidevali, da bodo kitaro prodali za 50 tisoč dolarjev, nato pa so to vrednost precej presegli, saj je bila končna ponudba 216.000 dolarjev.

Na omenjeni dražbi so med drugim prodali še zlati prstan Elvisa Presleyja, ki se je prodal za dobrih 22 tisoč dolarjev, Princeove škornje (13 tisoč dolarjev) in eno izmed črnih jaken Michaela Jacksona (20 tisoč dolarjev).