Swansi so se v Ljubljani nazadnje ustavili davnega leta 1997. Foto: Organizator
Swansi so se v Ljubljani nazadnje ustavili davnega leta 1997. Foto: Organizator
Skupina slovi po izjemnih nastopih v živo. Foto: Organizator

"Najboljši koncert, kar sem jih videl v življenju! Sredi koncerta sem dobil sms-sporočilo o cunamiju na Japonskem. Pri priči mi je bilo jasno, kaj ga je povzročilo ..." je dahnil Tony Buck, bobnar avstralskega tria The Necks, ki je odprl koncert Swansov v Sydneyju 12. marca letos.

Swansi so s svojim brezkompromisnim, korenitim pristopom do zvoka, pustili globok, neizbrisen pečat sodobnemu glasbenemu svetu. Po prvi evropski turneji leta 1982 v družbi skupin The Birthday Party in Butthole Surfers se je notoričnost intenzivnih živih nastopov Swansov naslednjih 15 let progresivno stopnjevala. Leta 1997, po 11 studijskih albumih, je Michael Gira, ustanovitelj, avtor, pevec in multiinstrumentalist benda, oznanil prenehanje delovanja benda, da bi se posvetil drugim projektom.

Gira je nato ustanovil zasedbo The Angels of Light in posvetil večino časa produciranju širokega spektra nove glasbe za lastno založbo Young God Records. Leta 2009 je na povabilo kuratorjev Nick Cave & The Bad Seeds nastopil na avstralskem delu All Tomorrow’s Parties festivala.

Leta 2010 se je, na veliko navdušenje oboževalcev Swansov po vsem svetu, odločil oživiti svojo legendarno skupino. A ob tem jasno poudaril: "TO NI PONOVNA ZDRUŽITEV. To ni dejanje iz kakšne bebave nostalgije. Po petih albumih z zasedbo Angels Of Light potrebujem način za NAPREDOVANJE v novi smeri. Kot nalašč mi zamisel o ponovni obuditvi zgodbe o skupini Swans omogoča točno to."

Izjemne recenzije
Skupina Swans je lansko jesen posnela in izdala prvi album po 13-letnem premoru. Težko pričakovani album My Father Will Guide Me Up a Rope to the Sky je bil izdan 27. septembra 2010. Od konca 2010 je ta izjemni bend na neprekinjeni svetovni turneji, njihovi nastopi pa doživljajo navdušene, presunjene recenzije. Na brainwashed.com so tako zapisali: "To, kar počne bend Swans v živo, ni samo igranje glasbe na odru. Njihove nastope obdajajo dodatne mogočne dimenzije. Kopljejo globoko spodaj, rijejo po prsih, srcu in črevesju (mogoče celo po duši) in na plano privlečejo nekaj razpoznavno njihovega. Kakor je pač od nekdaj bilo njihovo poslanstvo in delovanje."

Jedro benda Swans v novi fazi sestavljata originalna člana Michael Gira (kitara/vokal) in Norman Westberg (kitara) ter člani Angels of Light Christoph Hahn (kitara), Phil Puleo (bobni), Thor Harris (tolkala) in Chris Pravdica (bas). Kot posebni gost bo nastopil James Blackshaw, ki mu je Michael Gira izdal dva albuma in ki o njem pravi naslednje: "James je virtuoz na 12-strunski akustični kitari, ampak to, kar počne, je daleč od pretencioznosti. Subtilno plete glasbene nivoje, jih prepleta ter s tem razteguje in krči percepcijo časa, kar pomirjujoče vpliva na mentalno stanje. Kot da bi se po napornem potovanju vrnil domov ..."

Več kot dovolj razlogov torej, da si Swanse ogledate v živo, v torek ob 21.00 v Katedrali Kina Šiška. Cena vstopnic je 22 evrov (d-š-u) oz. 17,60 evrov in 25 evrov na dan koncerta.