Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Malta se pripravlja na glasbene festivale Rhythm + Waves, Escape 2 the Island, the BPM Festival in Mi Casa, ki naj bi potekali v prihodnjih mesecih. Nastopili naj bi tudi britanski umetniki, med drugimi duo Chase & Status, Aitch, AJ Tracey in Fatboy Slim, ki na družbenih omrežjih z informacijami o cenah letov merijo na svoje sodržavljane.

Back to the Future, peti festival, ki je bil načrtovan na otoški državi, so zaradi premajhnega števila prodanih vstopnic odpovedali.

Na Malti, ki jo vsako leto obišče okoli pol milijona Britancev, ima turizem izjemno pomembno vlogo. Država ima okoli 515.000 prebivalcev, do sedaj so po pisanju britanskega BBC-ja zabeležili 701 primer okužbe s covidom-19 in devet smrtnih žrtev.

Ponekod vlada zaskrbljenost nad tem, kaj se lahko zgodi, če na otok pride množica ljudi. DJ Friction in DJ Eats Everything sta za program Newsbeat na Radiu 1 povedala, da sta odločitev o udeležbi sprejela zaradi obljub o varnosti. "V primeru, kot je ta, moraš zaupati organizatorjem," je dejal DJ Friction in dodal: "Vseeno moraš biti previden in odgovoren tudi sam, še posebej, ko si del industrije, kjer se zbira na tisoče ljudi."

V družbi, ki pripravlja festivale, zagotavljajo, da so prebivalci Malte veseli, da lahko sprejmejo britanske obiskovalce. "Turizem igra pomembno vlogo v naši ekonomiji," je dejal vodja podjetja 365 Entertainment Nicky Spiteri. "Hoteli, restavracije, vozniki taksijev in klubi pozdravljajo festivale, ki lahko rešijo njihovo sezono," je dodal.

Njegovo podjetje že več kot 20 let prireja dogodke na Malti. Spiteri pravi, da pri pripravah varnostnih ukrepov sodeluje z vlado. Med ukrepi sta merjenje telesne temperature ob prihodu in stalno zagotavljanje dveh metrov razdalje med ljudmi.

"Eno od prizorišč festivala je Uno, ki lahko sprejme 8000 oseb, na voljo pa bo tudi travnik ob njem, na katerem je prostora za 20.000 ljudi. To pomeni, da bo 9000 imetnikom vstopnic na razpolago prostor za 28.000 ljudi," je dodal Spiteri. Za vsak dogodek bodo postavili med pet in šest odrov, da zagotovijo razdaljo med ljudmi.

A 22-letna prebivalka otoka ni popolnoma prepričana: "Spomnim se, kako paranoična sem bila ob zastavitvi javnega življenja in kako sem okoli dva meseca in pol ostala doma. Nočem se vrniti v tisti čas, še posebej ne v tem vročem vremenu." Kot je še povedala, bi se počutila veliko bolj varno, če bi že na letališču testirali prišleke, ki bi nato do objave rezultatov morali ostati v izolaciji.

A, kot še piše BBC, vseeno razume, zakaj si ljudje želijo priti in da je državna ekonomija močno odvisna od turizma: "Razumem, zakaj je letališče odprto tudi za ljudi iz držav z visokim tveganjem," je še povedala.