Foto: Reuters
Foto: Reuters

Glasbenik trdi, da je Trump s predvajanjem njegovih pesmi na političnih zborovanjih in dogodkih večkrat kršil zakone o avtorskih pravicah, in med drugim izrazil svoje nestrinjanje z uporabo skladb Rockin' in the Free World in Devil's Sidewalk.

Trumpova predsedniška kampanja se na tožbo še ni odzvala, pevec pa v tožbi zahteva do 150 tisoč dolarjev odškodnine za vsako kršitev. Te so se med drugim zgodile na zborovanju v Tulsi in na predsednikovem obisku Mount Rushmora.

"Ta tožba ni namenjena ameriškim državljanom, ki so svobodni in lahko podprejo katerega koli kandidata," so Youngovi odvetniki zapisali v izjavi. "Vseeno pa Young ne more dovoliti, da je njegova glasba uporabljena za sporno, neameriško kampanjo, polno ignorance in sovraštva."

Young je že pred časom javno izrazil svojo podporo demokratom, Trumpa pa označil za "sramoto državi".

Kot poroča BBC, sicer splošne licence za uporabo oziroma predvajanje glasbe na različnih prizoriščih ne zajema političnih zborovanj. Ta morajo imeti posebno dovoljenje, s katerim pridobijo dostop do 15 milijonov skladb – glasbeniki pa imajo pravico, da s tega seznama svojo glasbo odstranijo. Trumpova kampanja naj tega dovoljenja ne bi pridobila.

Young sicer ni edini glasbenik, ki se ne strinja z uporabo glasbe na Trumpovih zborovanjih. S tožbo so mu prejšnji mesec zagrozili tudi The Rolling Stones, nestrinjanje pa so izrazili tudi Aerosmith in Elton John.