Od oktobra lani se mlade dijaške skupine potegujejo za nastop na Kongresnem trgu in končno zmago na Špil ligi, ki jim bo prinesla zagotovljen koncert v Kinu Šiška, brezplačno snemanje treh skladb in ostale praktične nagrade. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Od oktobra lani se mlade dijaške skupine potegujejo za nastop na Kongresnem trgu in končno zmago na Špil ligi, ki jim bo prinesla zagotovljen koncert v Kinu Šiška, brezplačno snemanje treh skladb in ostale praktične nagrade. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
The Broken Input
Skupine obljubljajo, da bodo še več pozornosti posvetile svojemu odrskemu nastopu. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Ice on Fire
Organizatorji ocenjujejo, da je bil obisk Špil lige, zadovoljiv. Čeprav nastopajoči niso pripeljali tolikšnega števila oboževalcev, da bi lahko napolnili malo dvorano Kina Šiške. "Glede na to, da smo s prijavami na novo sezono na spletni strani Špil lige že začeli, pričakujemo v prihodnjem šolskem letu še več glasbenih ustvarjalcev iz srednješolskih vrst in s tem seveda še več njihovih podpornikov," pravijo ustvarjalci projekta. Foto: Jernej Kokol
Sober Assault
Vse štiri skupine, ki so letos prišle do finalnega nastopa na Kongresnem trgu so v Kinu Šiška igrale dvakrat, za piko na i pa je pred njimi še nastop na na velikem odru. To je izkušnja, ki šteje največ. Ob tem pa bodo prejeli tudi nekaj praktičnih nagrad podpornikov projekta, poudarjajo ustvarjalci projekta. Foto: Jernej Kokol

V boju, da osvojijo prvo mesto v ligaškem tekmovanju srednješolskih skupin, so ostali metalci Sober Assault, punkpop skupina Ice on Fire ter garažni poprokerski skupini z vokalistkama Koala Voice in The Broken Input. Pomerili se bodo jutri ob 20. uri na Kongresnem trgu.

Za skupine je sodelovanje pomenilo nov izziv, saj so se prvič srečale s pravo koncertno organizacijo in opremo. "Prvič smo videli, kako poteka cel proces od tonske vaje do nastopa," so za MMC dejali člani skupine Sober Assault.

Podobno razmišljajo Koala Voice, ki poudarjajo, da je bila Špil liga izkušnja in dobra referenca za nove nastope, saj jih čaka v naslednjih dveh mesecih sedem koncertov. The Broken Input priznavajo, da so se v tem času naučili, na kaj morajo biti pozorni in kaj je pomembno na tako velikih koncertih. "Več pozornosti posvečamo odrski prezenci," je dejal ritem kitarist Blaž Božič (The Broken Input).

Špil liga je poleg za nastopajoče predstavljala izziv tudi za ustvarjalce projekta, saj so se tekmovalni večeri odvijali od oktobra 2013. "Organizacijsko smo se trudili vsem 15 izvajalcem zagotoviti enake pogoje - ena ura tonske vaje, isti 'backline', dobra luč, ozvočenje in podobno. Pred samim nastopom smo izvajalce obvestili o tem, kaj jih čaka, res pa je, da smo se z njimi ukvarjali več, kot bi se z že izkušenim bendom, kar je bil tudi eden od osnovnih namenov projekta," je dejala koordinatorka projekta Maša Pavoković.

Stvar, ki je zaznamovala prvo sezono, so bili glasovi občinstva in žirije, ki so se pogosto razlikovali. "Ravno zato, ker je prihajalo do razhajanja mnenj, je odločitev, da imamo tako glas občinstva kot komisije, pravilna. Zavedati se moramo, da je bil za mnoge, ki so se letos prijavili na Špil ligo, to prvi nastop in marsikdo je šele v polfinalu povedal sošolcem, da nastopa, zato je bila komisija in njihovo mnenje na koncu še kako pomembno. Pri tem pa je seveda enako pomembna podpora občinstva, ki da mlademu izvajalcu nekaj pozitivne treme in še glasove," je še dodala Pavokovićeva.

In napovedi ...
Sober Assault pripravljajo za zadnji špil same nove skladbe, ki so nastajale mesec dni od njihovega zadnjega nastopa na Špil ligi. "Trudimo se, da se ne ponavljamo preveč," je dejal basist skupine Rok Novak.

The Broken Input so še bolj dodelali svoje skladbe. "Ne bo priredb. Vsak se lahko nauči priredbo, v svoje skladbe pa vložiš svoj trud in spoštljivo je do občinstva, ki pride pod takšen oder, kot je na Kongresnem trgu, da mu pokažeš, kaj počneš," je za MMC poudaril Božič. Koala Voice se bodo zadnjega nastopa lotili po starem receptu: "Repertoar bomo naredili zadnji trenutek, ker ta najbolj 'vžge'." Znova pa se jim bo pridružila velika plišasta koala Boris.

Poraženca, pravijo vse skupine, ne bo, saj nastop ni tekmovanje, namreč izkušnja. "Velike skupine so super, ampak pustite možnost mladim, ker lahko presenetimo," je poudaril Tilen Prašnikar iz Koala Voice.