Oakenfold je želel z dogodkom pomagati Nepalcem. Foto: AP
Oakenfold je želel z dogodkom pomagati Nepalcem. Foto: AP

Trikratni nominiranec za grammyja, ki je v 30-letni karieri sodeloval z glasbeniki, kot sta Madonna in U2, ni imel izkušenj s pohodništvom, preden se je podal na desetdnevno pot na najvišjo goro sveta. Je pa pred odhodom v Nepal, kjer se ravno začenja gorniška sezona, štiri mesece treniral, ob tem pa imel zvečer tudi koncerte. Avdioopremo, potrebno za nastop, je v bazni tabor dostavil s pomočjo jakov in nosačev.

"Ne bom se pretvarjal, da je preprosto priti sem, ampak bil je čudovit podvig. Pogled, ki ga gledam, je zelo navdihujoč," je pred velikim dogodkom dejal 53-letni Oakenfold.

Zaradi redkega zraka občinstvo ni moglo plesati
Nastop na najvišji gori sveta je bila popolnoma nova izkušnja za izvajalca, ki na svoje zabave privablja na tisoče poslušalcev. "Občinstvo bo verjetno pretežno sedelo. Zrak je tukaj tako redek, da hitro zmanjka sape," je v ponedeljek dejal nepalski didžej Ranzen Jha, ki spremlja Oakenfolda.

Nastop je bil prvi iz niza SoundTrek, s katerim želijo opozoriti na posledice globalnega segrevanja in zbirati sredstva za dobrodelne organizacije. Oakenfold pa zbira tudi sredstva za preživele v uničujočem potresu v Nepalu iz leta 2015, zaradi katerega je umrlo skoraj 9.000 ljudi, na tisoče pa jih je ostalo brez domov. "Želim podpreti obnovo in opozoriti na okolje. Rad bi prispeval svoj delež," je dodal.

Z "najvišjo zabavo na svetu" se je vplivni didžej spomil tudi na 30. obletnico svoje prve poti na španski otok Ibiza, ki je zanetila "drugo poletje ljubezni", kot Britanci imenujejo eno največjih revolucij v britanski mladinski kulturi po prvem "poletju ljubezni" leta 1967.

Vendar pa niso bili vsi navdušeni nad njegovo potezo, saj so se nekateri pritoževali, da bo z vrtenjem glasne glasbe zmotil mir in tišino v Himalaji.

Zabavo je Oakenfold v živo prenašal tudi na svoji strani na Facebooku. Nekajsekundne posnetke si lahko ogledate spodaj.