Triu Feminnem se lani v Oslu z balado Lako je vse ni uspelo prebiti v finale. Foto: EPA
Triu Feminnem se lani v Oslu z balado Lako je vse ni uspelo prebiti v finale. Foto: EPA
Alenka Gotar
Alenka Gotar je do zdaj edina Slovenka, ki je premagala 'urok' evrovizijskega polfinala in se prebila v finale. V Helsinkih leta 2007 je nato zasedla končno 15. mesto. Foto: EPA

Za zmago na Dori - Hrvaško je lani na Evroviziji predstavljal ženski trio Feminnem - se lahko potegujejo tako povsem neznani izvajalci kot že uveljavljene zvezde hrvaške scene, ki se lahko na razpis prijavijo do tretjega decembra. V nekaterih državah se lahko za zmago potegujejo tudi tuji državljani, na Hrvaškem pa so pravila strožja, saj morajo imeti vsi glasbeniki hrvaško državljanstvo, poleg tega pa ne smejo biti mlajši od 16 let.

Med vsemi prijavljenimi bo nato strokovna komisija na avdiciji izbrala 24 izvajalcev, ki se bodo predstavili v šestih oddajah. Gledalci bodo prek televotinga odločali o svojih favoritih in končno izbrali dva finalista, ki se bosta nato v zadnji, sedmi oddaji pomerila za zmago in odhod v Nemčijo, natančneje v Düsseldorf. Končnega zmagovalca bo poleg ljudstva tokrat znova pomagala izbrati tudi komisija, saj bodo 50 odstotkov glasov imeli gledalci, 50 pa komisija.

Šele v zadnji oddaji bo mogoče slišati tudi tri ponujene pesmi
V zadnji oddaji 5. marca bosta nato dva finalista prvič izvedla tri nove avtorske skladbe, ki jih je HRT predtem naročil od priznanih avtorjev glasbe, izbrala pa jih je strokovna komisija. Gledalci in komisija bodo nato izbrali najbolj všečno kombinacijo izvajalca in pesmi. "Pesmi bo HRT torej naročil posebej, vendar se bodo morali izvajalci močno boriti, da jih bodo lahko zapeli, to bo uspelo samo tistima dvema, ki bosta prišla do velikega finala," je pred kratkim dejala Elizabet Homsi, urednica razvedrilnega programa na Hrvaški radioteleviziji.

Pri nas le povabljenci
Za primerjavo spomnimo, kako bomo v Sloveniji dobili naslednike Ansambla Roka Žlindre in Kalamarov. Na Emi, ki bo potekala 27. februarja, bodo tokrat nastopili le povabljeni izbranci, ki bodo v dogovoru z Razvedrilnim programom TVS izbrali svoje avtorske ekipe in skupaj z njimi pripravili tekmovalne skladbe. Vse skupaj bo torej trajalo le en večer.

Predstavitev tekmovalnih skladb izbranih izvajalcev bo ocenjevala strokovna žirija, odločilne glasove pa bodo s telefonskim glasovanjem prispevali gledalci in poslušalci. Skladba, ki bo prejela največ glasov, se bo uvrstila na finalni evrovizijski spektakel, ki ga bo po zaslugi nemške najstnice Lene Meyer-Landrut maja gostila Nemčija.