Nekdanji vodja legendarne glasbene skupine Novi fosili je prejšnjo sredo na cesti pri Ravni Gori v nepreglednem ovinku izgubil nadzor nad vozilom in zletel v 11-metrski prepad, nato pa so ga prepeljali na intenzivni oddelek reškega kliničnega centra, poroča hrvaška javna radiotelevizija HRT.

65-letnik je bil v vozilu sam, po poročanju medijev naj bi se iz družinske počitniške hišice v Gorskem kotarju odpravil kupit darilo, saj sta prav na ta dan z ženo Snježano praznovala obletnico, ko sta se spoznala.

V zadnjih letih se je sicer pojavljal predvsem v rumenem tisku in črni kroniki, saj se je zdravil zaradi odvisnosti od mamil in alkohola, zaradi nasilja v družini pa je nekaj časa preživel tudi v priporu. Toda v hrvaški glasbi je pustil neizbrisen pečat, njegove uspešnice pa se prepevajo tudi na sončni strani Alp.

Kot mladi klaviaturist je vskočil k številnim rockbendom, ko so potrebovali glasbenika, enako se je zgodilo tudi z Novimi fosili, ki so bili na začetku le spremljevalna glasbena zasedba. Prav Dujmićeve avtorske skladbe pa so bile tiste, ki so jih izstrelile med zvezde. Poslušalce po vsem Balkanu so najprej navdušili s skladbo Diridonda, nato so sledile še uspešnice Šuti, moj dječače plavi, Najdraže Moje, Košulja plava, Milena, Za dobra stara vremena in številne druge.

Leta 1987 so Jugoslavijo predstavljali tudi na Pesmi Evrovizije in s skladbo Ja sam za ples osvojili četrto mesto. Prav Dujmić pa je bil tisti, ki je vseeno poskrbel za jugoslovansko zmago, saj je za skupino Riva napisal uspešnico Rock me, ki je leta 1989 prepričala tudi vso Evropo.

Poti Novih fosilov so se nazadnje razšle, s preostalimi člani se je sprl zaradi uporabe imena skupine, vendar so skupaj z vsemi oboževalci in prijatelji tudi Sanja Doležal, Vladimir Kočiš Zec in Marinko Colnago upali, da se bo vendarle prebudil iz kome.

"Vse, kar lahko rečem, je to, da je bil eden največjih glasbenikov, ki so se rodili na tem območju. Bil je veliki učitelj, vzornik, avtoriteta. Edina tolažba so pesmi, ki so ostale za njim in bodo preživele vse nas," je Doležalova danes dejala za Večernji list.

Umrl nekdanji vodja Novih fosilov