Big Foot Mama, Siddharta in Umek tokrat skupaj prihajajo v Stožice. Foto: Marko Delbello Ocepek
Big Foot Mama, Siddharta in Umek tokrat skupaj prihajajo v Stožice. Foto: Marko Delbello Ocepek
Siddharta in Big Foot Mama bosta prvič združili moči na prizorišču, kjer bosta hkrati na odru. Foto: Marko Delbello Ocepek
Siddharta bo poleg svojih skladb v Stožicah predstavila tudi predelave skladb Big Foot Mame. Foto: Marko Delbello Ocepek
Big Foot Mama pa bo predstavila poleg svojih skladb še predelave Siddhartinih skladb. Foto: Marko Delbello Ocepek

Življenje v "Detroitu" oz. v prostorih za vaje Ob železnici poteka na videz običajno. Toda za zaprtimi vrati dveh prostorov nastaja anomalija, ki so jo sprožili organizatorji desetega Ritma mladosti. V želji, da pridobijo mlade, so potegnili na eno prizorišče tako Umeka, Siddharto kot Big Foot Mamo, a ne v klasičnem smislu. Tokrat bodo stali v Stožicah skupaj. Ne bodo si stali na nasprotni strani, ampak kot je pokazal vpogled v njihove prve vaje, se je vsaka skupina dotaknila del druge.

Več utrinkov s priprav na koncert v Stožicah si boste lahko ogledali v oddaji POPŠOP, ki bo na sporedu v sredo ob 22.35 na 2. programu Televizije Slovenija.

Big Foot Mama se po dobrem letu dni vrača na prizorišče, kjer so dokazovali, da še tli iskra upanja za slovenski rokenrol, Siddharta prvič prihaja na prizorišče, ki je v neposredni bližini stadiona, kjer so želeli leta 2011 nadgraditi pravljico z bežigrajskega stadiona leta 2003. Umek pa se po letu dni vrača na domače odre in po 23 letih lahko govori o prvem arenskem koncertu v Sloveniji.

Za vsemi so odmevne obletnice, Siddharta končuje praznovanje 20. obletnice delovanja, ki so ga začeli lani z izdajo dveh albumov Infra in Ultra, Big Foot Mama se počasi premika k številki 30, medtem ko Umek - član elitne trojice najboljših techno didžejev na svetu po izboru revije DJ Mag - lahko že odšteva mesece do 25. obletnice delovanja.

So sopotniki. Vsi trije so na svoj način izoblikovali in zaznamovali slovensko (in v primeru Umeka tudi svetovno) glasbeno prizorišče. "Big Foot Mama so legende, Siddharto pa obožujem že od prvega albuma. Smešno je dejstvo, da mi je Siddhartin nekdanji menedžer dal prvo priložnost, da sem lahko vrtel glasbo. Spoznala sva se v klubu Palma, kjer je bil hišni didžej, sam pa nadobudni smrkavec, ki je želel vrteti glasbo. V enem trenutku mi je samo dal slušalke in rekel: 'Na, vrti!' On je šel pa za šank. Vprašal sem ga, zakaj je to naredil, in mi je odvrnil, da če se znajdeš, si pravi didžej, drugače pa nisi za to rojen. Tako da hvala, Iztok (Kurnik op. a.)," se je Umek spominjal prvega križanja poti s Siddharto.

Umek je Kurnika čez nekaj let srečal na ulici, in ko ga je vprašal, kaj počne, je dobil odgovor: "Zdaj pa imam skupino, ki bo res velika v Sloveniji. In sem si mislil, ja, seveda ... No, šlo je za Siddharto (smeh). Vse ostalo je preteklost. Vemo, kje je skupina danes."

"Veliki bratje" Big Foot Mama
Ko je Siddharta delala prve korake, je to privabilo pozornost tudi članov Big Foot Mame. "Spoznal sem jih kakšen mesec ali več pred našo deseto obletnico delovanja. Od tega je tudi zdaj že 16 let," se je spominjal pevec skupine Big Foot Mama Grega Skočir. Za takrat sam priznava, da še sam ni dobro vedel, kdo so Siddharta.


"Za njih sem izvedel, ker smo zahajali v klub Hound Dog, kjer so imeli svoj domicil. Tomi je bil tam zelo aktiven. Mislim, da sem gledal njihov prvi koncert prav tam. Toda ko so se začeli večji koncerti z njihovih strani in po njihovem velikem koncertu v Bežigradu, smo postali veliki prijatelji,"
je še dodal Skočir.

Od vzornikov do prijateljev
Zadnji dve leti niso le prijatelji, so tudi sosedje, saj imajo prostore za vaje drugega ob drugem. Vloge so se po več kot dveh desetletjih obrnile. "Na začetku smo gledali Big Foot Mamo pod odrom. Enkrat smo bili povabljeni na velik koncert v Hali Tivoli, kjer so prvič igrali. Na njih smo gledali zelo spoštljivo, saj so bili najuspešnejša slovenska skupina ne glede na zvrst," se je spominjal pevec skupine Siddharta Tomi Meglič.

Z leti so prišli iz faze vzornikov do faze prijateljev. "Upam si reči, da so orali rokersko ledino, ko je prihajala glasba, ki ni bila čisto po našem okusu. Big Foot Mama so ohranjali to kakovost, ki jo mi cenimo. Najbrž bi tudi mi malo drugače zveneli, če pred nami ne bi bilo Big Foot Mame," je še dodal Meglič.

Tako Skočir kot Meglič zatrjujeta, da v primeru obeh skupin ni nikoli šlo za rivalstvo, hkrati pa poudarjata pomembnost skupnega nastopa, za katerega upata, da ne bo zadnji v takšni obliki. "Predvsem se mi zdi, da je to ena zelo posebna priložnost, ki je prej sploh nismo bili vajeni. Predvsem način, kako se bomo na odru pojavili z Big Foot Mamo. Umek pa je zraven kot neka svetovna zvezda, ki bo poskrbela, da bo večer samo še bolj eksplodiral, in to je edinstveno. Takšnih večerov je premalo. Po drugi strani pa, ker je tako edinstven, si ga bomo tako mi kot občinstvo zelo dobro zapomnili," je o skupnem nastopu pojasnil Meglič.

"Tu bodo ljudje, ki bodo prišli na koncert in poslušajo tako nas kot Siddharto in tudi Umeka. Tu je neka mešanica trenutkov, energije, glasnosti, enega samega dobesedno pozitivnega momenta res prisotna, lepo zapeljana in sestavljena," pa dodajal Skočir.

Pred skupim nastopom Siddharte in Big Foot Mame smo v infografiki pod drobnogled vzeli številke, ki so zaznamovale njihove kariere.