Gramatik nadaljuje svoj pohod po največjih svetovnih odrih. Foto: Anže Koron
Gramatik nadaljuje svoj pohod po največjih svetovnih odrih. Foto: Anže Koron
Gramatik
Gramatik je prvi slovenski izvajalec, ki bo nastopil na Lollapaloozi. Foto: Anže Koron

Letos bosta na odrih festivala prevladovala hiphop in elektronska glasba. Med drugim se bodo na odru zvrstili Eminem, Nas, povratnika OutKast in odmevna imena elektronike Skrillex, Calvin Harris, Zedd ... Med izbranimi izvajalci pa je pristal tudi slovenski didžej, ki že nekaj let živi in deluje v ZDA Gramatik.

Gramatik o tem, zakaj je "zanemaril" Slovenijo: "Česar ne vidijo, jih ne boli."

Tudi tokrat bo na festivalu, ki ga vsako leto obišče več sto tisoč ljudi, poskrbljeno za ljubitelje rocka, saj prihajajo Kings of Leon, Arctic Monkeys, Foster the People, Interpol in Avett Brothers. Med nastopajočimi pa ne bo manjkala niti novozelandska pevka Lorde.

Festival, ki ga je leta 1991 ustanovil ekscentrični pevec Perry Farrell kot poslovilno turnejo svoje alternativne rockskupine Jane's Addiction, je preživel burnih dvajset let, vmes nekajkrat "počival" in se v zadnjih letih ustalil kot tridnevni festival v čikaškem parku Grant. Letos praznuje deseto obletnico od oživitve festivala. Organizatorji bodo jubilej praznovali s postavitvijo osmih odrov in s 130 izvajalci.

Poleg Gramatika pa je za zdaj znano, da bo Slovenijo na večjih festivalih zastopal tudi raper N'toko, ki se je znašel na letošnjem seznamu nastopojočih slovitega britanskega glasbeno-kulturnega festivala Glastonbury.