Little Richard velja za enega od ustanovnih očetov rock and rolla. Foto: AP
Little Richard velja za enega od ustanovnih očetov rock and rolla. Foto: AP

Njegovo smrt je za revijo Rolling Stone potrdil glasbenikov sin Danny Jones Penniman, vzrok smrti pa ni znan.

Pevec, skladatelj in pianist se je rodil 5. decembra 1932 v ameriški zvezni državi Georgia kot Richard Wayne Penniman.

Foto: AP
Foto: AP

Z značilnim glasom je Richard osvajal občinstvo po vsem svetu in postal navdih za številne umetnike, vključno z zasedbo The Beatles, s tem ko je preobrazil blues v vročično novo obliko rock and rolla skupaj s Fatsom Dominom in Chuckom Berryjem, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Snemati je začel v 40. letih prejšnjega stoletja. Ob njegovi pomoči se je sredi 50. let rodil rock and roll. Njegova edinstvena glasbena govorica bo v glasbeni zgodovini za vedno ostala zapisana z zlatimi črkami. Njegov boogie-woogie, rhythm & blues ter gospel, pomešan z virtuoznim igranjem klavirja in kričanjem, so se ljubiteljem glasbe za vedno vtisnili v spomin.

Little Richard je s singlom Tutti Frutti leta 1955 začel uspešno kariero, nadaljeval pa jo je s pesmijo Long Tall Sally, All Around the World, Lucille, Keep a Knockin in Good Golly Miss Molly.

Elvis Presley mu je leta 1969 dejal: "Ti si bil moj največji vzornik, ti si največji." Tudi mnogi drugi glasbeniki, kot so Otis Redding, John Lennon, Paul McCartney, Mick Jagger, Bob Seger, Jimi Hendrix in David Bowie, so navdih za svoje ustvarjanje dobili pri Little Richardu.

Richard je bil med prvimi rockovskimi glasbeniki, ki so ga sprejeli v Rock And Roll Hall Of Fame. V muzeju slavnih je dobil častno mesto že leta 1986.

Vedno sem mislil, da je rock and roll povezal rase. Čeprav sem bil temnopolt, se oboževalci niso menili za to.

Little Richard

Prodal je več kot 30 milijonov plošč po vsem svetu, poznan je bil po svojevrstnih nastopih, cvilečih krikih, hripavem glasu, bujnih pričeskah, značilnih brčicah in ekstravagantnih kostumih.

Njegova iztočnica "Awop bop a loo mop/Alop bam boom" in igranje klavirja z nogo so se zapisali v glasbene anale. Na enem od koncertov v Veliki Britaniji se je na odru tako dobro delal mrtvega, da so organizatorji že poklicali prvo pomoč, nato pa je na presenečenje vseh skočil v zrak.