Kino Šiška bo zmagovalcu ponudil nastop pred večjo glasbeno skupino. Foto: EPA
Kino Šiška bo zmagovalcu ponudil nastop pred večjo glasbeno skupino. Foto: EPA
Za nagrade bo med drugim poskrbel tudi SAE Institute Ljubljana, ki bo zmagovalcu v studiu profesionalno posnel tri pesmi. Foto: Jani Ugrin

In to hitreje, kot so se na primer začele glasbene poti Big Foot Mame - ko je bobnar Jože Habula leta 1990 za nastop na koncertu ljubljanske Gimnazije Šentvid priložnostno ustanovil rockersko skupino - ali Nude - ko so še kot dijaki na tehnični šoli v Celju februarja 1993 ustanovili svojo skupino.

Kino Šiška je namreč razpisal ligaški natečaj, kjer vabijo vse, da predstavijo svojo avtorsko glasbo in se z njo pomerijo na petih ligaških večerih.

"Špilaaaj!" je vodilo prve lige dijaških bendov, ki bo od oktobra 2013 pa vse do maja 2014 potekala v Kinu Šiška. Na natečaj se lahko preko spleta do 15. septembra prijavijo srednješolske glasbene skupine in posamezniki, ki imajo vsaj dve avtorski skladbi, so sposobni izvesti 20 minut živega koncertnega nastopa, več kot polovica članov skupine pa mora izhajati iz dijaških vrst.

"Ideja se je zgodila zaradi potrebe po spodbujanju razvoja tako mladih glasbenikov kot tudi mladega občinstva. Želimo si, da bi mladi glasbeni ustvarjalci že v srednješolskih letih pridobili nekaj kilometrine, 'špilali' na kvalitetnem ozvočenju, sodelovali z že izkušeno odrsko ekipo in tako pridobili zelo pomembne glasbene izkušnje. S tekmovalno noto pa se zgodi dodatna motivacija, da pridejo glasbeniki iz anonimnosti svojih vadbenih prostorov. S tako izkušnjo se lahko hitreje razvijejo, spoznajo, kaj delajo prav in kaj lahko izboljšajo," je za MMC dejala koordinatorica projekta Maša Pavoković.

"Špil liga" je žanrsko neomejena, vabljeni torej mladi rokerji, raperji, pankerji, metalci, indijanci, folkerji, elektronski producenti in vsi vmes. "Trenutno intenzivno delamo na tem, da bi srednješolce seznanili s projektom 'Špil liga' in jih vabimo k prijavi. Ker gre za vseslovenski projekt, je promocija toliko bolj obširna. Sicer pa prijave prihajajo, največ jih pričakujemo na začetku septembra, ko bodo dijaki znova sedli v šolske klopi," je o prvih odzivih še dejala Pavokovićeva.

Pet ligaških večerov
Med prijavljenimi bo strokovna komisija izbrala 20 izvajalcev, ki se bodo pomerili na malem odru Kina Šiška v petih ligaških večerih. Od občinstva in komisije izbrani izvajalci se bodo pomerili še v dveh polfinalnih večerih ter na zaključnem, finalnem večeru, ki bo potekal v veliki dvorani Kina Šiška.

Bistvo projekta je - po besedah koordinatorice projekta - nabiranje izkušenj mladih upov in priložnost, da igrajo v živo. "Zato pričakujemo radovedne in pogumne srednješolce, ki si bodo upali predstaviti lastne pesmi in jih zaigrati pred novimi obrazi," je še dejala.