One Love - album, s katerim je Dr. Alban postal zvezda, predvsem na nemško govorečem območju. Foto: Založba
One Love - album, s katerim je Dr. Alban postal zvezda, predvsem na nemško govorečem območju. Foto: Založba
Danes Alban šteje 55 let in se je odločil za vrnitev. Bo Loverboy ponovil nekdanje uspehe? Foto: Založba

Danes 55-letni Alban Uzoma Nwapa - takšno je Albanovo celotno ime - se po daljši odsotnosti na glasbeno prizorišče vrača z novim singlom Loverboy.

Dr. Alban je med odraščanjem v Nigeriji poslušal tamkajšnjega zvezdnika Feleja Kutija in Jamesa Browna. Pri 23 letih se je odločil, da bi se izučil za zobozdravnika. Da bi si lažje financiral študij na Švedskem, kamor se je "s trebuhom za kruhom" odpravil iz domovine, je začel ustvarjati glasbo in delati kot didžej.

Pred časom smo pripravili pregled eurodance "muh enodnevnic". Spomnite se jih tukaj.

Čeprav je študij uspešno dokončal in odprl svojo ambulanto, se ustvarjanju glasbe ni mogel odpovedati. Leta 1990 je spoznal Denniza Popa iz založbe SweMix, švedske tovarne uspešnic, in skupaj z njim ter še eno zvezdnico "eurodancea" Leilo K (saj veste, uspešnica Open Sesame) izdal svoj prvi album Hello Africa (z istoimenskim naslovnim komadom in singlom No Coke, ki sta oba postala uspešnici, predvsem na nemško govorečem območju, Alban ni manjkal v tako rekoč nobeni številki nemške najstniške revije Bravo v tistem času).

Največji uspeh kariere pa je prišel leto pozneje z albumom One Love, na katerem se je znašla tudi uspešnica It's My Life (med drugim ji je pripadla čast glasbe v ozadju oglasov za tampone Tampax), pa Sing Hallelujah ... Sledilo je še nekaj glasbenih poskusov, nato pa se je Dr. Alban počasi umaknil z glasbenega prizorišča.

Zdaj se zobozdravnik z ljubeznijo do glasbe vrača in na uspeh upa s skladbo Loverboy, pri kateri z njim sodeluje Gosia Andrzejewicz.