The Killers, ena najbolj priljubljenih rockskupin na svetu ta hip, ki je 18. februarja v Londonu začela na večini prizorišč razprodano evropsko turnejo 66 koncertov, je 7. junija nastopila tudi v slovenski prestolnici. Foto: Organizator koncerta
The Killers, ena najbolj priljubljenih rockskupin na svetu ta hip, ki je 18. februarja v Londonu začela na večini prizorišč razprodano evropsko turnejo 66 koncertov, je 7. junija nastopila tudi v slovenski prestolnici. Foto: Organizator koncerta
ZZ Top
Legendarni ZZ Top bodo 9. junija nastopili v Münchnu. Foto: EPA
Magnifico
Magnifico, ki ga letos čaka nastop na slovitem danskem festivalu Roskilde, bo oder Križank zavzel 12. junija. Foto: MMC RTV SLO
Tiesto
Ljubitelji plesne elektronike nestrpno pričakujejo nastop Tiesta, superzvezdnika med DJ-ji. Foto: EPA
Rock Otočec
Tudi letos si bodo zabave in blata željni lahko dali duška na Rock Otočcu, a (spet) brez večjih glasbenih presežkov. Foto: MMC RTV SLO
Metallica
Metallico lahko junija ujamete na festivalu Nova rock in samostojno v Milanu. Foto: EPA

Že prvi junijski dan je postregel z dvema glasbenima poslasticama: v Cankarjevem domu je oder Gallusove dvorane v okviru festivala Viva Mehika zavzela mehiška glasbena diva Lila Downs, ki se navdihuje pri staroselski srednjeameriški glasbi. Iz Križank pa so se v sklopu večera Elvis meets Ray razlegale melodije Elvisa Presleyja in Raya Charlesa v izvedbi Ota Pestnerja in Uroša Perića, ki ju je na odru spremljal Big Band RTV Slovenija, kot posebna gostja večera pa se jima je pridružila hčerka Raya Charlesa Sheila Raye Charles.

2. junija je v sklopu letošnje Druge godbe (konec festivala je bil 7. junija v Klubu Cankarjevega doma z istrsko Vrujo in korziško A Filetto) na Letnem odru Gala hale na Metelkovi nastopila detroitska alternativna zasedba Nomo, ki se poigrava z zvrstmi afrobeata, funka, džeza in rocka. 5. junija je v K4 gostoval starosta in eden ključnih nosilcev angleške technoscene, Mark Broom.

Prvi teden meseca so 7. junija v velikem slogu na velikem Hipodromu Stožice končali ameriški rockerji, zvezdniki iz bleščečega Las Vegasa: The Killers. Organizatorji so na enem največjih koncertnih spektaklov na naših tleh do zdaj menda zabeležili kar okrog 20.000 obiskovalcev.

8. junija nas bi moral v sklopu turneje, s katero praznuje 20-letnico izida svojega prvega albuma Let Love Rule, po petih letih spet obiskal še en ameriški zvezdnik, rocker Lenny Kravitz, ki naj bi nastopil v Hali Tivoli, a je koncert zaradi pevčeve bolezni odpadel.

12. junija je Križanke razgrel Magnifico z gosti, med katerimi izstopajo Sestre, ki te dni načrtujejo veliko vrnitev na odre.

Dva dni kasneje, 14. junija, je isti oder zavzel norveški elektronski duo Royksopp, ki je slovenskemu občinstvu predstavil svoj novi album Junior.

19. in 20. junija se bo na prizorišču ajdovske Police v Ajdovščini odvil 5. Njoki Summer Festival. Prvi večer bodo nastopile največje zvezde, The Go! Team iz Velike Britanije, poleg njih pa se bo predstavilo še petnajst drugih glasbenih skupin, med njimi Elvis Jackson, The Toasters, Fandangle, Real Life Version, Leones Negros in drugi.

20. junija v ljubljanske Križanke v spremstvu simfonikov prihajajo trije operni pevci, zbrani v tercetu Eroika, ljubitelji elektronske plesne glasbe pa bodo uživali na večeru s slovitim DJ-jem Rogerjem Sanchezom v izolski Ambasadi Gavioli.

22. junija bo v Križankah nastopila Sinead O'Connor, pevka in avtorica irskega rodu, ki se je gotovo spomnite (vsaj) po uspešnici Nothing Compares 2 U.
Tudi naslednji dan, 23. junij, bo v znamenju prepoznavnih ženskih glasov: na Ljubljanskem gradu bo nastopila hrvaška diva Josipa Lisac, Križanke pa bodo z romskimi melodijami na noge spravili Esma Redžepova & The Gipsy Queens and Kings.

24. junija se po treh letih v Ljubljano zadnjič - po 25 letih se poslavljajo z odrov - vrača priljubljena britanska popskupina Simply Red, večer pa bo pred izbiro postavil ljubitelje plesne elektronike: na Gospodarskem razstavišču bo potekal nastop enega največjih zvezdnikov med DJ-ji ta hip, Tiesta, medtem ko bo v InBoxu plošče sukal David Morales.

26. junija se začenja že kar legendarni blatni festival Rock Otočec, v Mariboru pa bodo na otvoritveni večer festivala Lent poleg številnih drugih glasbenikov nastopili morda že malce pozabljeni Dog Eat Dog.

Dan kasneje bo v dornberškem Zelenem gaju festival elektronske glasbe Woodshock s posebnim gostom Jeffom Millsom. Križanke bodo 27. junija utripale v znamenju Urban Festivala, katerega največje ime bodo Britanci Kosheen. V Cankarjevem domu bo na isti večer nastopil vojvodinski bard Đorđe Balašević, ki se bo dan kasneje predstavil še občinstvu na mariborskem Lentu.

Za malce drugačno slovo od meseca junija priporočamo ekscentrični, "intimno-izpovedni melanholični kabare" s CocoRosie (ZDA) in Guts Pie Earshot (Nemčija) v Gali Hali na ljubljanski Metelkovi, ki bo potekal 29. junija, na večer odprtja 50. jazz festivala Ljubljana.

Živahno tudi pri sosedih
V sosednji Italiji se junija obeta več zanimivih koncertov, predvsem za ljubitelje trših rockerskih zvokov: 3. junija so v Milano prišli legendarni Lynyrd Skynyrd, 13. pa nič manj legendarni Eagles. 22. junija bo mesto zatresla Metallica, štiri dni kasneje, 26. junija, pa v okviru mini festivala alternativnega rocka v italijansko modno prestolnico prihajajo Nine Inch Nails, Korn in The Mars Volta. 27. in 28. junija bo Monza gostila festival Gods of Metal z zasedbami Motley Crue, Heaven & Hell, Queensryche, Dream Theater, Napalm Death ...

Glasbeni poznavalec in MMC-jev glasbeni recenzent Miroslav Akrapović priporoča:
- ZZ Top, 9. junij, Zenith, München, Nemčija,
- Nova rock, od 19. do 21. junija, Pannonia Fields, Nickelsdorf, Avstrija.
Eagles so se 10. junija ustavili tudi v avstrijski prestolnici, kjer so na isti večer nastopili tudi numetalci Korn. 19. junija se bo pri Nickelsdorfu začel že tradicionalni Nova rock festival, kjer bo na ogled pestra izbira izvajalcev: od izkušene Metallice, ki je tudi glavna zvezda festivala, pa vse do koncertno atraktivnih Placebo in velikih povratnikov na glasbeno sceno, skupine Faith No More. 24. junija bo v Linzu nastopil kontroverzni Marilyn Manson.

Niz nastopov rockovskih starost se nadaljuje. Po uspešnem začetku evropskega dela turneje skupin Eagles, Lynyrd Skynyrd in AC/DC so na vrsti tudi ZZ Top, ki so 9. junija nastopili v bavarski prestolnici München v okviru praznovanja štiridesetletnice njihovega delovanja.

Na Hrvaškem se je festivalska sezona 12. junija odprla z reško Hartero, ki je letos prinesla nekaj zares zanimivih imen, med njimi so tudi britanski nuraverji Klaxons - nastop so zaradi bolezni odpovedali -, pa norveški duo Royksopp, ki smo ga dan po tamkajšnjem nastopu gostili v Ljubljani, ter Laibach in Elvis Jackson ... 16. junija v hrvaško prestolnico prihajajo Slipknot, 20. junija pa bodo v Varaždinu nastopili Limp Bizkit.

24. junija se bo v Zagrebu začel največji festival na Hrvaškem to poletje, InMusic, ki bo postregel z več poslasticami, med katerimi naj omenimo "le" zasedbe Franz Ferdinand, Editors, Yeah Yeah Yeahs, Kraftwerk, N.E.R.D., pa Lily Allen in Mobyja ...

Pa veliko junijskih glasbenih užitkov!

Alenka Klun
alenka.klun@rtvslo.si