David Attenborough je pritegnil neverjetno pozornost spleta. Foto: EPA
David Attenborough je pritegnil neverjetno pozornost spleta. Foto: EPA

“Ustvarite profil na Instagramu, rešite svet,” je pristop, ki ga je uporabil Attenborough, da bi okrepil svoj poziv k obravnavi podnebnih sprememb in zaščiti planeta. Kralj dokumentarcev o naravi je v svoji prvi objavi razkril, da se je družbenemu omrežju pridružil, ker je “svet v težavah”. Reševanje našega planeta je zdaj komunikacijski izziv,” je povedal 94-letnik, sicer po izobrazbi zoolog in geolog ter velik aktivist varovanja narave. V objavljenem videoposnetku je sledilce opozoril na taljenje ledenikov, množične požare in na izumiranje rastlinskih in živalskih vrst. “Toda vemo, kaj storiti,” je nadaljeval, “zato se lotevam te zame nove komunikacijske poti.”

Rekoderji Instagrama

Attenborough se je tako pridružil raznolikemu seznamu javnih osebnosti, ki so v rekordnem času dosegle milijon sledilcev.

Sir David Attenborough - 4 ure in 44 minut (september 2020)
Jennifer Aniston - 5 ur in 16 minut (oktober 2019)
Vojvoda in vojvodina Suseška - 5 ur in 45 minut (april 2019)
Kang Daniel, K-pop zvezdnik - 11 ur in 36 minut (januar 2019)
Papež Frančišek - 12 ur (marec 2016)
David Beckham - 24 ur (maj 2015)

Vsekakor je pritegnil pozornost medmrežja. Njegov račun je samo v eni uri pridobil več kot 200.000 privržencev, poroča BBC. V zgolj štirih urah in 44 minutah je dosegel milijon sledilcev in tako postavil nov Guinnessov rekord. Prejšnja rekorderka Jennifer Aniston, ki je Instagram sesula s fotografijo celotne prijateljske zasedbe legendarne serije, je mejnik dosegla v petih urah in 16 minutah.

Skupno število njegovih sledilcev se je v 24 urah povečalo na 2,5 milijona, kar je sicer še vedno precej za najbolj spremljanim profilom. Tega si z 238 milijoni sledilcev lasti nogometni zvezdnik Cristiano Ronaldo.

Attenborough vsebin na družbenem omrežju ne bo ustvarjal in objavljal sam. Pri tem mu bosta pomagala dolgoletna sodelavca Jonnie Hughes in Colin Butfield, ki sta z njim sodelovala tudi pri dokumentarnem filmu Življenje na našem planetu (A Life on Our Planet). 94-letnik je pojasnil, da bo omrežje uporabljal za objavo videoposnetkov, ki pojasnjujejo, “v čem so težave in kako se lahko z njimi spopademo”. Ob koncu posnetka je v klasičnem radijskem slogu ljudi pozval, naj se mu pridružijo in ostanejo v njegovi družbi.