Cooper je eden najbolj znanih obrazov CNN-a. Foto: Reuters
Cooper je eden najbolj znanih obrazov CNN-a. Foto: Reuters
Madonna
Madonna je skušala potrkati na vest skavtski organizaciji. Foto: Reuters

Madonna se je na podelitvi nagrad GLAAD (Gejevsko in lezbično zavezništvo proti obrekovanju) v New Yorku prikazala oblečena kot skavtinja - v temno modri obleki z rutko okoli vratu in klobukom na glavi. Združenje, ki vsako leto nagrajuje tiste istospolno usmerjene osebnosti, ki so dale največji prispevek v medijih, je tokrat nagradilo znanega novinarja in voditelja Andersona Cooperja, predtem pa je imela Madonna goreč govor o tem, s kakšnimi predsodki se morajo še vedno spopadati geji in lezbijke.

"Ljubi svojega soseda kot samega sebe," je dejala in obsodila raznovrstno ustrahovanje homoseksualcev, ki se je včasih končalo tudi s samomorom. "Zame je to najhujša krutost in zlobnost, ob tej temi imam ničelno toleranco."

"Polovica Amerike te ima rada"
Potem je podelila Copperju nagrado Vita Russoja, ki je ime dobila po aktivistu in ustanovitelju združenja GLAAD. "Anderson, si inteligenten, čudovit, izjemen novinar. Imaš najbolj modre oči, kar sem jih kdaj videla. In polovica Amerike je zaljubljena vate, morda še več kot polovica. Vzrok, zakaj si mi všeč, se skriva v tem, da si borec za svobodo. Si pogumen in svet potrebuje več tebi podobnih ljudi. Pridi po nagrado, daj mi razlog, da te zgrabim za zadnjico," ga je napovedala.

Nato je tudi razkrila namen svoje obleke - z njo je ciljala na ameriške skavte, ki v svoje vrste ne sprejemajo gejevskih članov.

"Tukaj lahko stojim samo zato, ker so člani GLAAD-a in številni moji predhodniki že toliko storili za našo skupnost. Biti gej je nedvomno eden največjih blagoslovov v mojem življenju, saj mi je istospolnost odprla misli in srce na način, ki si ga sicer nikoli ne bi mogel predstavljati," je dejal sivolasi Cooper, o katerem se je dolgo ugibalo, ali je homoseksualec, zato je ugibanja kar sam razjasnil lansko poletje, ko je potrdil, da je gej. "Zmožnost, da ljubiš in si ljubljen, je po mojem mnenju eden največjih božjih darov, zato se vsak dan zahvalim Bogu, da me je obdal z ljudmi. Zahvaljujem se svoji družini, prijatelju, mojemu partnerju Benjaminu."

45-letni Cooper je trenutno v zvezi z lastnikom nekega nočnega kluba Benom Maisanijem, s katerim sta menda nerazdružljiva.

Med preteklimi nagrajenci so bili tudi Suze Orman, Rosie O'Donnell, Elton John in Tom Ford.