Bode Miller se je po izteku pogodbe s Headom posvetil sodelovanju z ameriškim Bomberjem. Foto: Bomber
Bode Miller se je po izteku pogodbe s Headom posvetil sodelovanju z ameriškim Bomberjem. Foto: Bomber
Miller se je letos posvetil družini - na sliki z najmlajšim sinom Nashem v San Diegu, kjer živi s soprogo Morgan. Foto: Instagram
Miller je prepričan, da je lahko z Bomberjem konkurenčen. Foto: Bomber
S soprogo Morgan, igralko odbojke, na snemanju promocijskega gradiva v Portillu v Čilu. Foto: Bomber
Miller želi k znamki Bomber pritegniti mlade ameriške tekmovalce. Foto: Bomber
Na promociji smuči Bomber v Kitzbühlu januarja letos. Foto: Bomber

Čeprav je karizmatični Miller, ki se je poškodoval na svetovnem prvenstvu lani, dražil z vrnitvijo že to sezono, je smučal le enkrat - kot predtekmovalec na progi ptic roparic v Beaver Creeku, sicer pa je v belem cirkusu občasno sodeloval še kot strokovni komentator in analitik za NBC. Mnogi so sicer upali, da se bo vseeno preizkusil tudi kot tekmovalec - vsaj v Kitzbühlu, kjer mu zmaga na smuku na slovitem Streifu ostaja eden redkih nedoseženih ciljev.

A tekem za pokal Hahnenkamm se je udeležil zgolj kot gledalec in promotor - skupaj z Marcom Girardellijem, še eno smučarsko legendo, ki je zmagovala v vseh petih disciplinah, sta namreč na zelo elitni in VIP-lokaciji Hahnenkamm Lodgea nedaleč od starta smuka predstavljala ameriško smučarsko znamko Bomber Ski.


Karierni pregled Bodeja Millerja:


- V svetovnem pokalu debitiral leta 1997, prva zmaga leta 2002

- Število globusov: 2 velika, 6 malih.

- Število zmag v svetovnem pokalu: 34 (v vseh petih disciplinah)

- Število olimpijskih medalj: 6 (od tega 1 zlata)

- Število medalj s SP-jev: 5 (od tega 4 zlate)

Gre za luksuzno znamko smuči z Manhattna, ki je v delni Millerjevi lasti, on pa je tudi njen glavni ambasador. Ob napovedi sodelovanja novembra lani je Miller, znan kot velik inovator, dejal, da je prvič našel izdelovalca smuči, ki omogoča smučarjem na vseh ravneh, da izkusijo kakovost smuči, običajno rezervirano za najboljše smučarje sveta.

Tesno sodelovanje na vseh področjih
Miller dela z Bomberjem na vseh področjih poslovanja, vkjučno s samimi obrtniki, ki izdelujejo smuči v Bomberjevi italijanski tovarni. Bomber je tudi izdelal posebno linijo Millerjevih izdelkov, od smučarskih palic do očal. Miller upa, da lahko v Evropi malo znani Bomber razvije v podjetje, ki bi lahko konkuriralo največjim opremljevalcem za svetovni pokal, pri čemer si še posebej prizadeva pridobiti čim več mladih perspektivnih ameriških smučarjev, ki bi znamko zastopali.

"Naše smuči so izjemne, in da že začneš s tako integriteto in kakovostjo dizajna, iz katerega lahko razviješ tekmovalne smuči, o katerih sem sanjal, je neverjetno," je povedal takrat Miller.

"Vse te znamke, ki so del svetovnega pokala, imajo sedež v Evropi, evropski tekmovalci pa imajo vse prednosti. Mislim, da je že zdavnaj čas za ameriškega opremljevalca. S svojimi izkušnjami in znanjem mislim, da imamo lahko resnično prednost," je dejal Američan, ki pa se ne slepi, da bi z Bomberjem lahko že naslednjo sezono služili. "Ne gre za služenje, ampak hočem izboljšati šport."

Kritike na račun FIS-a
Millerju se je pogodba z njegovim zadnjim opremljevalcem, nemškim Headom, iztekla lani in je ni obnovil, kar so si nekateri takrat razlagali kot očiten znak, da ne namerava več tekmovati. A očitno je imel podjetni Američan, ki se ukvarja tudi z dirkalnimi konji, druge načrte. V enem redkih intervjujev za medije je Miller za avstrijski Heute potrdil, da načrtuje vrnitev v beli cirkus, pred tem pa bi rad okrog sebe zgradil močno spremljevalno ekipo.

V pogovoru se je med drugim v svojem slogu še obregnil ob FIS in avstrijsko smučarsko reprezentanco ter dejal, da čeprav občuduje konsistenčnost Marcela Hirscherja, petkratnega (!) zmagovalca svetovnega pokala, pa Avstrijec ne bi zmagal na toliko tekmah, če bi se pomerila leta 2003, ko je bil Miller v svoji veleslalomski vrhunski formi.

Kritiziral je tudi okorelost krovne organizacije in popolno nesprejemanje inovacij v športu: "Ta šport je v mrtvem teku. FIS opravlja izjemno slabo delo. Pomislite, kako se je v 20 letih spremenil vaš televizor - plazma, nova tehnologija ... Kaj pa v smučarskem cirkusu? Nič! Tekmovalci so premalo plačani. Imam majhnega konja, ki pa je za zmago dobil višjo nagrado kot jaz za zmago na smuku v Bormiu."

Kot Avstrijec se ne bi tako zabaval
Bode je povedal še, da je nazadnje stal na smučeh prejšnji teden, ko je bil v Kanadi na heli-smučanju, da pa njegova forma za zdaj še ni najboljša, saj navsezadnje zadnja leta le živi na obali Kalifornije.

A kljub temu se nedvomno spet vidi na startu smučarskih tekem, pri čemer se vidi predvsem na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu ("Sem le štirikratni svetovni prvak!") in na smuku v Kitzbühlu ("Vsi vedo, da tam nisem še nikdar zmagal, sem pa bil na Streifu skozi leta najboljši.").

Na vprašanje, če bi v dresu avstrijske reprezentance osvojil več tekem (Miller jih ima 33), pa v svojem slogu: "Da, ampak se ne bi tako zabaval. Moj življenjski slog in moj način vožnje sta bila nekaj posebnega." In še koga od Avstrijcev bi rad videl na smučeh Bomber? "Nobenega."

Miller se je sicer letošnjo izpuščeno sezono posvetil družini - maja sta se namreč z ženo Morgan razveselila sina Nasha, kar je za Millerja že tretji otrok.

Zdaj sedemletna hčerka Dacey se mu je rodila v bežni zvezi s Chanel Johnson, tri leta star sin Nathaniel pa je plod še kratkotrajnejše zveze z "gasilko, nekdanjo marinko in manekenko" Saro McKenna, ki jo je spoznal prek spletne strani za zmenkarije. Prav za Nathaniela (oz. Sama, kot ga kliče mama) sta bila nekdanja ljubimca leta 2013 hud boj za skrbništvo.