Placido Domingo je dirigiral in vodil nekatere najprestižnejše operne hiše na svetu. Foto: Reuters
Placido Domingo je dirigiral in vodil nekatere najprestižnejše operne hiše na svetu. Foto: Reuters

Domingo, ki se spoprijema z obtožbami o spolnem nadlegovanju, se teh v izjavi, ki so jih delili organizatorji, ni dotaknil. "Po tehtnem premisleku sem se odločil, da ne bom sodeloval v kabukiju zaradi kompleksnosti projekta," je dejal 78-letni operni zvezdnik. Kabuki je tradicionalna japonska umetnost, ki združuje glasbo, gledališče in ples.

Izvedbo projekta, načrtovanega za april 2020, je sicer označil za "čudovito kulturno pobudo", ki bo "združila dve kulturi na istem odru v popolni harmoniji z olimpijskim duhom".

Organizatorji so zapisali tudi, da je Domingo odločitev sprejel "po tehtnem premisleku" in "vzajemnem posvetovanju".

Zaradi omenjenih obtožb je Domingo že odpovedal vse nastope v newyorški Metropolitanski operi in odstopil kot generalni direktor opere v Los Angelesu, s tem pa po poročanju AFP-ja dejansko sklenil svojo kariero v ZDA.

Slavnega pevca je 20 žensk obtožilo, da jih je v 80. letih prejšnjega stoletja proti njihovi volji poljubljal, prijemal ali se jih dotikal. Poročanja o tem so ga prikazala kot moškega, ki je bil nekaznovan in zaščiten z močjo enega največjih opernih zveznikov.

Domingo je obtožbe označil za "močno skrb vzbujajoče in – kot so bile predstavljene – netočne". Dejal je, da so bili vsi njegovi "odnosi in razmerja dobrodošli in sporazumni".

Škandal o domnevnem spolnem nadlegovanju je bolj vplival na njegovo kariero v ZDA kot v Evropi. Od objav o obtožbah je nastopil v Avstriji in na Madžarskem, prejšnji mesec pa tudi v Moskvi.