Foto: Reuters
Foto: Reuters

Njihova izjava je sledila premieri filma na festivalu Sundance z naslovom Leaving Neverland. V filmu dva moška ‒ zdaj 36-letni Wade Robson in 40-letni James Safechuck ‒ trdita, kako se je glasbenik z njima spoprijateljil in ju začel spolno zlorabljati, ko sta bila stara 7 in 10 let.

Dokumentarni film, ki traja kar štiri ure, je na festivalu prejel stoječe ovacije, sicer pa ga bodo spomladi predvajali še na HBO-ju.

"Ne moremo zgolj stati in opazovati, kaj se dogaja," so družinski člani zapisali v objavi, kjer so razložili, kako jezni so, da so mediji ‒ brez kakršnega koli fizičnega dokaza ‒ verjeli na besedo dvema lažnivcema, in ne besedam več sto družin in prijateljev po vsem svetu, ki so preživljali čas s pokojnim glasbenikom ‒ mnogi tudi na njegovem ranču Neverland ‒ in izkusili njegovo neizmerno prijaznost ter velikodušnost.

Robson je leta 2003 na sojenju proti glasbeniku pod prisego zatrdil, da ga pevec nikoli ni zlorabil, v dokumentarcu pa razložil, da je imel z Jacksonom analne in oralne spolne odnose, med katerimi naj bi mu zvezdnik govoril, da ju je povezal sam bog, medtem ko naj bi Robsonu govoril, da ženskam ne sme zaupati ter nikomur povedati, kaj počneta, saj bi oba končala v zaporu.

Robson je leta 2013 proti glasbeniku vložil tožbo, v kateri je trdil, da ga je Jackson zlorabljal, a je sodišče celotno zadevo opustilo. Ravno tako je Jacksonovo družino po njegovi smrti neuspešno tožil tudi Safechuck.

Režiser Dan Reed je ob močni kontroverznosti filma razložil, da se ni spraševal o resničnosti zgodb obeh moških. "Če obstaja kar koli, kar sem se naučil v zadnjem času, je to, da je spolna zloraba komplicirana in da je preživele treba poslušati."

Sundance: Najbolj odmeva film o Michaelu Jacksonu