Resnično lepa Monica Bellucci. Foto: EPA
Resnično lepa Monica Bellucci. Foto: EPA

Lepota prihaja od znotraj. Če se ne počutiš dobro, ni mogoče, da boš deloval lepo.

Monica Bellucci brez ličil ... in Monica Bellucci pod fasado ličil in po obdelavi slike. Eden izmed njenih zaščitnih znakov je rdeča šminka. Foto: Elle/Vogue
Monica je priznala, da rada počne vse, igra v hollywoodskih filmih z ogromnim proračunom in v nizkoproračunskih gledaliških predstavah. Foto: Imdb

Svoje telo uporabljam z veliko svobode. Rada imam goloto. Rada ima jezik telesa. Sem pač igralka in prav tako kot glasbenik uporablja svoj instrument, jaz kot instrument uporabljam svoje telo

Obiskala je tudi Ljubljano. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

"Ženske se preveč obremenjujejo z bojaznijo, da bo lepota z leti zbledela. Staranja preprosto ne moremo preprečiti, zato se sama bojim le smrti. Imam namreč dva otroka, ki bi ju rada videla odraščati. Danes se počutim veliko bolje kot pri dvajsetih," je slavljenka podala svoje videnje glede staranja, ki se ga bojijo številni. Svoj jubilej bo igralka praznovala v Srbiji, kjer z režiserjem Emirjem Kusturico snema film Na mlečni cesti (On the milky road).

"Lepota prihaja od znotraj. Če se ne počutiš dobro, ni mogoče, da boš deloval lepo," je le ena izmed modrih izjav abrahamovke, ki je po osvojitvi modnega sveta zakorakala v svet igralstva,

kjer je pokazala ves svoj talent: "Veliko lepih žensk si želi uspeti v zabavni industriji, vendar jih je le malo nadarjenih. Jaz sem v svet filmov prišla iz sveta mode in manekenstva, kar je bila še dodatna ovira in zato sem se morala dokazati dvakrat. Lepota je samo maska in da bi dokazali, da ste več kot le lep obraz, morate masko razbiti in pokazati svoj pravi jaz."

Igralka je z zahtevnimi vlogami dokazala, da je veliko več kot le lep obraz. Ob omembi lepe igralke se mnogi najprej spomnijo na precej dolg in nazoren krut prizor iz filma Nepovratno (Irreversible), v katerem je bila Belluccijeva posiljena. Film še vedno velja za enega izmed tistih, ob ogledu katerega je največ gledalcev preprosto odšlo iz dvorane. Tarča napada je bila tudi v filmu Malena, ko so se nanjo spravile ljubosumne vaške ženske in jo ostrigle, solze pa je točila tudi kot Marija Magdalena v filmu Kristusov pasijon.

"Rada imam težke filme, filme, ki obravnavajo zahtevne teme, ki razburjajo, izzivajo, filme, ki sprožajo diskusije in izzivajo polemike. Mislim, da je to moja primarna igralska izbira, rada imam takšne težke izzive in mislim, da sem zato postala igralka. Raziskovanje človeškega uma skozi igranje je zanimivo, saj tako raziskujem tudi sama sebe," je Monica izjavila v enem izmed intervjujev in dodala, da svojih filmov pravzaprav ne gleda: "Večinoma si jih ogledam na festivalih in premierah, na katere sem povabljena, zasebno pa zelo redko. Enkrat, morda dvakrat lahko pogledam film, v katerem igram, nato pa me ne zanima več. Lastnega filma ne morem gledati kot povprečen gledalec, ali mi je dolgčas ali pa ga preveč analiziram. Filma, v katerem igram, ne morem gledati sproščeno in objektivno."

Belluccijeva je bila 14 let poročena z igralskim kolegom Vincentom Casselom, ki ga je spoznala leta 1996 med snemanjem filma The Apartment. Novico o razhodu pa sta sporočila avgusta lani, igralka pa je zadevo pokomentirala z naslednjimi besedami:"Zakon sčasoma ne deluje več. Nekaj manjka, nekaj ni prav. Malo je zakonov, ki ostanejo večno živi. Tisto, kar imamo radi, čez čas sovražimo." Skupaj imata dve hčerki Devo in Leonie.

Lepa Monica je med obema nosečnostma pokazala svoj trebušček v znanih modnih revijah. "Za ponovno fotografiranje sem se odločila zato, ker želim pokazati, da materinstvo tudi v srednjih letih ni težava. Pri 39 letih sem prvič postala mama in takrat so mi dejali, da če želim še kakšnega otroka, se moram zanj odločiti hitro. Toda takrat preprosto še nisem bila pripravljena."

Ima tudi knjigo svojih fotografij - na večini je gola. "Prihajam iz modnega sveta, zato z goloto pač nimam težav. Tudi v moji družini so bili do golote zelo odprti," je razlagala svoj odnos do golote. "Svoje telo uporabljam z veliko svobode. Rada imam goloto. Rada ima jezik telesa. Sem pač igralka in prav tako kot glasbenik uporablja svoj instrument, jaz kot instrument uporabljam svoje telo."

Na vprašanje, ali so njene filmske kolegice kdaj ljubosumne nanjo, ker je tako lepa, je ob obisku Ljubljane pred leti citirala slavnega pisatelja Oscarja Wilda: "'Lepota traja samo pet minut, če je ne spremljajo še druge vrednote.' Ne verjamem, da bi mi uspelo zgraditi takšno igralsko kariero in doseči status, kakršnega imam danes, če bi bila samo lepa. Režiserji vas po navadi ne kličejo zaradi lepote, temveč zaradi talenta."

Je tudi zelo iskana v svetu mode, za svoj zaščitni obraz jo želijo luksuzne znamke, poseben odnos pa je razvila z oblikovalcema Domenicom Dolcejem in Stefanom Gabbano.

Lepota prihaja od znotraj. Če se ne počutiš dobro, ni mogoče, da boš deloval lepo.

Svoje telo uporabljam z veliko svobode. Rada imam goloto. Rada ima jezik telesa. Sem pač igralka in prav tako kot glasbenik uporablja svoj instrument, jaz kot instrument uporabljam svoje telo