Princesa Diana pred Tadž Mahalom leta 1992. Foto: Reuters
Princesa Diana pred Tadž Mahalom leta 1992. Foto: Reuters
Kate in William pred draguljem islamske arhitekture. Foto: Reuters

Za Williama ima ta mavzolej tako prav poseben pomen, saj ga je pred 24 leti obiskala njegova pokojna mati, princesa Diana, in s fotografijo, na kateri je sama, takrat spodbudila govorice o težavah v zakonu.

Pokojno Diano so namreč leta 1992 fotografirali, kako sama sedi na klopci pred Tadž Mahalom - razkošnim mavzolejem pri mestu Agra v Indiji, ki ga je dal v 17. stoletju zgraditi mogulski šah Džahan za svojo perzijsko ženo, ki je umrla pri porodu 14. otroka. Od leta 1983 je Tadž Mahal na seznamu Unescove svetovne dediščine kot "dragulj islamske arhitekture".

Ta fotografija same Diane pred spomenikom tragični ljubezni je sprožila veliko pozornosti in vzbudila govorice, da v njenem zakonu s princem Charlesom, Williamovim očetom, nekaj hudo škriplje. S časom je postala kar nekakšen simbol njunega propadlega zakona. Na isti klopci kot nekoč Diana sta se danes fotografirala William in Kate - skupaj, poroča britanski BBC.

Pred prihodom vojvoda in vojvodinje Cambriških so sicer Tadž Mahal izpraznili, tako da sta bila tam sama in ju niso motili turisti. Ob prihodu v bližnjo Agro so ju pričakale ulice, okrašene s pravljičnimi lučmi in cvetjem.