Murray je trdil, da si je smrtonosni odmerek Jackson vbrizgal sam. Foto: EPA
Murray je trdil, da si je smrtonosni odmerek Jackson vbrizgal sam. Foto: EPA

Murrayju grozita do štiriletna zaporna kazen in odvzem dovoljenja za opravljanje zdravniškega poklica. Zaporna kazen je postala zelo verjetna, ko je sodnik Michael Pastor po izreku odločitve porote ukazal, da Murrayja odvedejo v zapor do 29. novembra, ko bo izrekel svojo sodbo.

Ob izreku odločitve porote je pred sodno dvorano v Los Angelesu zavladalo veliko navdušenje zbranih oboževalcev Jacksona, nekdo pa je veselo kriknil tudi v sodni dvorani.

Med šest tednov trajajočim sojenjem je tožilstvo 58-letnemu Murrayju skušalo dokazati, da je kralju popa junija 2009 nepremišljeno vbrizgal smrtonosni odmerek močnega anestetika propofol.

Obramba je trdila, da je bil 50-letni Jackson zasvojen z zdravili na recept in si je anestetik vbrizgal sam, nad čimer Murray ni imel nadzora.

Kralj popa, kot je bil pokojni Jackson tudi znan, je umrl 25. junija 2009, star 50 let, ker je zaužil prevelike količine pomirjeval proti nespečnosti.

Murray je od Jacksona dobival 150.000 dolarjev na mesec, da je lahko zvezdniku redno zagotavljal pomirjevala, med katerimi je bil tudi propofol. Gre za močno pomirjevalo, ki ga dajejo le v bolnišnicah, eden izmed zdravnikov pa je na televiziji MSNBC komentiral, da je to tako, kot če bi za lov na mravljo uporabil šibrovko.