Po 12 mesecih prehodnega obdobja bodo premislili o nadaljnjih korakih princa Harryja in Meghan. Foto: Reuters
Po 12 mesecih prehodnega obdobja bodo premislili o nadaljnjih korakih princa Harryja in Meghan. Foto: Reuters

Ko je par napovedal svojo ločitev od britanske kraljeve družine, so se števili Kanadčani obregnili ob stroške varovanja, za katere ni bilo popolnoma jasno, na čigavih plečih bodo. Šli so celo tako daleč, da so na spletu objavili peticijo proti plačevanju varovanja, ki jo je podpisalo več kot deset tisoč ljudi.

Za zdaj ostajata mednarodno varovani osebi

Zdaj je vlada potrdila, da stroškov od 31. marca, ko se bosta uradno ločila od kraljeve družine, ne bodo več plačevali.

Kanada v zadnjih mesecih za varovanje družine skrbi po prošnji britanskih kolegov. "Vojvoda in vojvodinja Susseška sta se odločila, da bosta del časa preživljala v Kanadi, kar nas je postavilo na neznan teritorij," je pojasnil kanadski varnostni minister Bill Blair. "Od samega začetka sodelujemo z britanskimi oblastmi, ker pa sta Harry in Meghan prepoznana kot mednarodno zaščiteni osebi, je Kanada dolžna priskrbeti varovanje, kot ga potrebujeta na dnevni ravni."

V izjavi so dodali še, da bo tovrstnega varovanja v prihodnjih tednih konec, kar je v "koraku z njuno spremembo statusa", poroča britanski BBC.

Ne bosta smela uporabljati znamke SussexRoyal

Par bo do konca marca izpolnil še nekaj kraljevskih obveznosti, nato pa sledi prehodno obdobje, v katerem bosta med drugim morala nehati uporabljati svojo znamko SussexRoyal, v sklopu katere sta želela med drugim odpreti tudi neprofitno organizacijo.

Po prehodnem obdobju, ki ga bo mlada družina preživljala med Veliko Britanijo in Kanado, bodo odločitev o njuni vlogi v kraljevi družini znova pretehtali in razmislili o nadaljnjih korakih.

Po novici, da se bosta odmaknila od kraljevskih dolžnosti, so sledila pogajanja s kraljico Elizabeto, Harryjevo babico, in njegovim očetom princem Charlesom ter bratom Williamom, dokler niso dosegli dogovora.

Kljub temu pa dvor nad pobegom priljubljenega para ni bil navdušen. Del dogovora je bil, da bo par sicer formalno obdržal svoja naziva "njuni kraljevi visočanstvi", a ju ne bo smel uporabljati, poleg tega pa ne bosta smela uporabljati niti naziva "kraljevi" ("Royal").