Foto: Reuters
Foto: Reuters

Raper, ki je na začetku meseca na Twitterju napovedal kandidaturo na novembrskih predsedniških volitvah, je v Charlestonu povabljenim gostom govoril o rasizmu, veri, drogah in splavu, vmes pa tudi planil v jok.

43-letnik je na oder prišel oblečen v neprebojni jopič, sledil pa je skoraj enourni monolog pred nekajstoglavim občinstvom. Na glavi je imel v lase zabrito letnico 2020, govoril pa je brez mikrofona in najavil, da bodo akustični tudi vsi prihodnji dogodki.

Sorodna novica Kanye West tvitnil, da se podaja v tekmo za predsednika ZDA

Med drugim se je v nagovoru lotil kritike znamenite Harriet Tubman, za katero je zatrdil, da v 19. stoletju sužnjev ni osvobodila, "ampak so samo začeli delati za druge belce". Ob govoru o splavu so ga oblile solze in začel je pripovedovati, kako bi se za splav skoraj odločila tudi njegova starša. Meni sicer, da bi splav moral biti zakonit, vendar ga ne bi smeli spodbujati, vsaki materi, ki bi se odločila za otroka, pa bi on namenil milijon ameriških dolarjev.

Piarovska poteza?

Njegovi oboževalci se predvsem sprašujejo, ali s kandidaturo misli resno ali pa je napoved o sodelovanju v predsedniški tekmi predvsem promocijska poteza. Tudi omenjeni shod v Charlestonu ni pripomogel k razjasnitvi tega vprašanja, dodatna ugibanja pa je sprožila v soboto zapisana in nato izbrisana objava na njegovem profilu na Twitterju, s katero je napovedal seznam skladb na novem albumu.

West, ki je svojo kandidaturo napovedal 4. julija, je sicer že v več zveznih državah zamudil rok za uvrstitev na glasovnice, v zvezni državi Oklahoma pa se mu je že uspelo kvalificirati.