Kraljica Elizabeta II. v plašču s krznenimi modnimi dodatki. Foto: Reuters
Kraljica Elizabeta II. v plašču s krznenimi modnimi dodatki. Foto: Reuters

Iz britanske palače so poudarili, da kraljica ne bo popolnoma prenehala nositi krznenih oblačil, a ji ne bodo več oblikovali novih kosov, ki vključujejo krzno. “Kraljica bo še naprej nosila stare obleke iz omenjenega materiala,” so pojasnili na dvoru. Kraljičina modna oblikovalka je v svoji avtobiografiji razkrila, da se bo kraljica od leta 2019 grela samo še z umetnim krznom.

Z velikim veseljem so novico sprejeli aktivisti za zaščito živali, ki so kraljico že v preteklosti kritizirali za nošenje krzna. “Odpoved krznenim oblačilom je korak v pravo smer,” utemeljuje britanska javnost, ki se je v javnih raziskavah opredelila proti krutosti živali in zavrača živalski material.

Medtem ko se bo tudi Kate, vojvodinja Cambriška, odpovedala nošenju spornega materiala, Meghan, vojvodinja Susseška, že od samega začetka ne nosi krznenih oblačil.

V letu 2000 je bila Velika Britanija prva država na svetu, ki je prepovedala predelavo krzna. Prodaja in uporaba krzna, ki ga uvažajo iz Finske, Poljske in Kitajske, sta kljub temu dovoljeni. "Kraljica s prenehanjem uporabe živalskih materialov na svojih oblačilih daje pomembno sporočilo. Krzno je več kot očitno iz mode in ne spada v Brand Britain, kraljevo modno znamko," je za FOX News povedal Claire Boss iz društva za zaščito živali. Tudi Gucci, Versace, Armani, Calvin Klein, Stella McCartney in druge modne hiše so prenehale uporabljati krzno v svojih dizajnerskih oblačilih.